Ämting fångades på kamera (till höger i bild) och identifierades av polis när hon vandaliserade AfS valbord med surströmming. Polisen sjabblade ändå bort utredningen och brottet preskriberades, vilket ledde till att partiet stämde Ämting civilrättsligt – en process som partiet gick vinnande ur. Stillbild: AfS på Youtube

AfS vinner skadeståndsprocess mot vänsterextremist som angrep valmöte

Nya Tider kunde under våren avslöja att polisen lagt ned en förundersökning mot Êlmë Ämting, som hade attackerat ett grundlagsskyddat möte som Alternativ för Sverige höll i Sundsvall. Den vänsterextrema kvinnan kastade surströmming på partiets profilprodukter, och trots att händelsen fångades på film och Ämting identifierades, valde polisen att lägga ned förundersökningen. Ämting visade sig i Nya Tiders granskning också vara vän med demokratiminister Amanda Lind (MP), som hon hade talat tillsammans med på ett feministiskt torgmöte. Efter att polisen lagt ned fallet, valde AfS att stämma Ämting civilrättsligt – en process som det nationalistiska partiet nu vunnit. Kvinnan har, via sin HBTQ-juristbyrå, meddelat att hon går med på partiets skadeståndskrav. Sundsvalls tingsrätt har nu fastställt domen.

Det var den 9 maj 2019 som Alternativ för Sverige höll ett torgmöte för svenskt EU-utträde i Sundsvall. Under mötet vandaliserades partiets valbord av två personer, något som fångades på partiets filminspelning av mötet. De två personerna identifierades även av polis direkt efter dådet och en förundersökning om skadegörelse inleddes.


Nya Tider kunde emellertid tidigare i år (NyT v.21/2021) visa hur polisen på grund av ovilja eller inkompetens sjabblat bort utredningen avseende skadegörelse och därmed inte kunnat lagföra personerna innan preskriptionstiden gick ut. Trots att polisen intygat att demokratibrott är särskilt allvarliga och prioriterade, och att polisen själva bedömde det som ”solklart” demokratibrott, blev ingen av Polisregion Nords särskilda demokratibrottsutredare inkopplade i utredningen.

Êlmë Ämting talade 2013 på en feministfestival i Härnösand tillsammans med Amanda Lind (MP), nu demokratiminister. Hon är idag personlig vän med Lind och hennes man. Bilden är från en 1 maj-demonstration med vänsterextrema Syndikalisterna. Foto: Privat

Den enda möjligheten som återstod för Alternativ för Sverige att skipa rättvisa var att gå vidare med en civilrättslig stämningsprocess, där de som utfört skadegörelsen visserligen inte kan lagföras men där skuldfrågan utreds och ett skadestånd kan utdömas. Partiet valde att stämma Êlmë Ämting och hennes transsexuella, enligt egen utsago ”icke-binära” kumpan, i Sundsvalls tingsrätt. Senare under processen drogs stämningen mot transan tillbaka eftersom han/hon, till skillnad från Ämting, inte kunde bevisas ha kastat surströmmingen. Istället riktade partiet hela skadeståndskravet mot Ämting, som skrutit om dådet på Facebook.

Nya Tider har tagit del av samtliga handlingar från processen i Sundsvalls tingsrätt, inklusive de båda parternas inlagor. Ämting, genom sitt ombud Folkets juristbyrå (en HBTQ-juristbyrå), försökte initialt komma undan skadeståndsansvar. Hon erkände visserligen att det var hon som hade attackerat mötet med surströmming, men försökte göra gällande att partiet inte kunnat styrka att materialet gått sönder eller att materialet hade kostat så mycket som partiet hade stämt henne på. Hon avvisade också att skadeståndet skulle betalas med ränta från den 9 maj 2019, då dådet skedde.<>

AfS, företrädda av partiledare Gustav Kasselstrand, svarade på HBTQ-juristfirmans inlaga och kunde enkelt styrka kostnaden för de profilprodukter som förstörts. Partiet kunde även, genom gediget samlande av skärmdumpar och annat bevismaterial, visa att Ämtings syfte hade varit just att förstöra produkterna.

Nyligen, den 21 september, fastställde tingsrätten saken formellt genom att bifalla Alternativ för Sveriges yrkande i sin helhet. Êlmë Ämting döms att betala 3 709 kronor plus ränta från den 9 maj 2019 tills beloppet är betalt. Hon ska dessutom ersätta partiet för 2 681 kronor i rättegångskostnader.

Gustav Kasselstrand, parti­ledare, skriver i en kommentar till Nya Tider:

– Eftersom polisen inte gjorde sitt jobb och lagförde Ämting, valde vi att gå vidare med en civilrättslig stämningsprocess. Hon kan nu inte dömas, men vi har åtminstone fått rättvisa skipad genom att hon tvingas betala skadestånd. Om hon trodde att hon kunde komma undan, så visade vi att hon fick helt fel i det. Nästa gång vi har möte, är jag säker på att hon inte kommer att vilja göra något liknande. Det är helt enkelt inte värt det, tror jag att hon inser nu.

Partiet meddelar till Nya Tider att hennes skadeståndspengar nu kommer att gå till valfonden för att nå riksdagen 2022.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Johan.Karlsson@nyatider.nu

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

Nytt utredningsuppdrag från regeringen: Islamkritik ska klassas som rasism

🟠 INRIKES Den miljöpartistiska bostads-, integrations samt jämställdhetsministern Märta Stenevi har nyligen presenterat ett nytt utredningsuppdrag som går ut på att myndigheter ska samverka för att dels öka säkerheten kring moskéer i Sverige, dels kartlägga utsattheten för så kallad islamofobi. Ett uttalat mål är att islamkritik ska klassas som rasism, vilket gör att särskilt MP närmar sig det islamistiska partiet Nyans som vill kriminalisera islamofobi.

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.