Skip to Content

ANTROPOSOFISK MEDICIN har ofta ifrågasatts, men den utförs av legitimerade läkare och många patienter är nöjda med behandlingarna. Foto: Nya Tider
INRIKES

Antroposofiska Vidar rehab avvecklas av ekonomiska skäl

PappersupplaganNya Tider v. 14

Från och med mars kommer det antroposofiska Vidar rehab att avvecklas av ekonomiska skäl. När Region Stockholm valde att inte förlänga sitt avtal ledde det till ekonomiska svårigheter och kliniken tvingades avsluta samarbetet med även andra regioner. Nya Tider har talat med Nils, 86, som är mycket nöjd med sin antroposofiska medicin och nu sätter sitt hopp till regeringens utredare av integrering av icke-etablerad vård.

Publicerad: 6 april, 2019, 14:54

  • Svenska

Läs även

Stiftelsen Vidarkliniken drev i Ytterjärna utanför Södertälje det enda sjukhus i Norden som har erbjudit vård och rehabilitering med antroposofisk inriktning, Vidar rehab. När ett större avtal om vård med Region Stockholm löpte ut 2017 tappade sjukhuset 70 procent av patienterna, vilket i sin tur ledde till att ett hundratal anställda successivt fick sluta. Nu är oron stor hos de som får sin alternativa medicin via kliniken.

Framöver ska patienter kunna komma till Vidarkliniken för särskilda behandlingar på dagtid, och vårdcentralen kommer att fortsätta, men man kommer inte längre ta emot patienter från flera regioner för den verksamhet som bedrivits inom sjukhusdelen dygnet runt.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, menar att kliniken inte lever upp till medicinsk kvalitet, då det förutom vanlig skolmedicin även praktiseras alternativa hälsometoder.

− Samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs på medicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens, sade hon till SVT den 1 mars.
När Nya Tider talar med Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidarkliniken, menar hon att regionens beslut egentligen kommer från en enda person, just Anna Starbrink. Om varför Region Stockholm valde att inte förlänga avtalet säger Flatters:

− Det är en politisk inriktning som är tvärtemot det som har varit förut. Helt omvänt, med Anna Starbrink, som helt enkelt inte ville ha vård med antroposofisk inriktning. Det skrev hon på sin blogg. Så länge hon råder blir det inget.
De ekonomiska svårigheterna efter Stockholms bortfall, som var det största avtalet, medförde att Vidar rehab även såg sig nödgade att avsluta samarbetet med ett antal and­ra regioner. Ursula Flatters understryker att det inte fanns något missnöje med Vidar rehabs verksamhet från dessa regioner, men att de själva inte längre hade möjlighet att erbjuda vården.

VIDAR REHAB var Skandinaviens enda sjukhus med antroposofisk inriktning. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Knutkalas

    det går inte att konkurera med dom krafter som ligger bakom skolmedicinen dom är för mäktiga med sina ekonomiska muskler

Kvinna allvarligt skadad i explosion

INRIKESEn ung kvinna som passerade förbi en livsmedelsaffär skadades allvarligt när en bomb detonerade i Lund under natten till lördag. Sprängningen var riktad mot livsmedelsaffären bekräftar polisen. Antalet sprängdåd i Sverige ökar kraftigt visar polisens statistik. Skulden till den stora ökningen menas vara ”utanförskap”.

En ”mycket mörkhyad” man överfaller svenska kvinnor i Eskilstuna

INRIKESEfter ett flertal oprovocerade fall av misshandel och ofredande under veckan går nu polisen ut med en varning. En ”mycket mörkhyad” man slår och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna. Nu vill polisen ha hjälp med att stoppa den svenskfientliga afrikanens härjningar.

Fick stanna genom gymnasielagen – gruppvåldtog 14-årig flicka

INRIKESFaisal Nori saknade asylskäl och skulle ha utvisats förra året, men fick stanna i Sverige genom den så kallade gymnasielagen som riksdagen klubbade igenom trots stora folkliga protester. Nu har han dömts i två instanser för att ha våldtagit en 14-årig flicka tillsammans med en annan afghan.

Ansiktsigenkänning lanseras i butiker i Stockholm

ÖVERVAKNINGInom kort kommer ett antal butiker i Stockholm att börja experimentera med teknik för ansiktsigenkänning. Detta för att kartlägga hur ofta kunder besöker butiken och hur de rör sig i den. Än så länge uppges tekniken vara ”anonymiserad”, men ska kunna känna igen kunder som varit på besök tidigare.

Polisen söker ”mörkhyade” gärningsmän efter gruppvåldtäkt

En kvinna har anmält till polisen att hon blivit utsatt för en överfallsvåldtäkt av två män utomhus i Luleå. Våldtäkten skall ha skett mellan klockan 2 och 3, natten mot torsdagen.

Wallström lämnar – Ann Linde blir ny utrikesminister

Ann Linde blir ny utrikesminister efter avgående Margot Wallström. Det står klart efter att Stefan Löfven presenterat sin nya regering i samband med riksmötets öppnande. Källor hade redan tidigare läckt uppgiften till SVT, uppgifter som nu alltså bekräftas.

Migrationsverket misstänker: Assistentbolag säljer uppehållstillstånd

ÖREBROMigrationsverket misstänker att assistentbolag säljer uppehållstillstånd via falska anställningar, rapporterar P4 Örebro.

Skandalen: afrikaner levde lyxliv för svenska biståndspengar

INRIKESBiståndsorganisationen Sida förband sig att donera nästan en halv miljard kronor till en afrikansk organisation. Kort efter det drog den afrikanska ledningen igång en pengarullning där de gav sig själva kraftigt höjda löner, bonusar och medlemskap i exklusiva klubbar.

Gå till arkivet

Send this to a friend