Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
ANTROPOSOFISK MEDICIN har ofta ifrågasatts, men den utförs av legitimerade läkare och många patienter är nöjda med behandlingarna. Foto: Nya Tider
INRIKES

Antroposofiska Vidar rehab avvecklas av ekonomiska skäl

PappersupplaganNya Tider v. 14

Från och med mars kommer det antroposofiska Vidar rehab att avvecklas av ekonomiska skäl. När Region Stockholm valde att inte förlänga sitt avtal ledde det till ekonomiska svårigheter och kliniken tvingades avsluta samarbetet med även andra regioner. Nya Tider har talat med Nils, 86, som är mycket nöjd med sin antroposofiska medicin och nu sätter sitt hopp till regeringens utredare av integrering av icke-etablerad vård.

Publicerad: 6 april, 2019, 14:54

  • Svenska

Läs även

Stiftelsen Vidarkliniken drev i Ytterjärna utanför Södertälje det enda sjukhus i Norden som har erbjudit vård och rehabilitering med antroposofisk inriktning, Vidar rehab. När ett större avtal om vård med Region Stockholm löpte ut 2017 tappade sjukhuset 70 procent av patienterna, vilket i sin tur ledde till att ett hundratal anställda successivt fick sluta. Nu är oron stor hos de som får sin alternativa medicin via kliniken.

Framöver ska patienter kunna komma till Vidarkliniken för särskilda behandlingar på dagtid, och vårdcentralen kommer att fortsätta, men man kommer inte längre ta emot patienter från flera regioner för den verksamhet som bedrivits inom sjukhusdelen dygnet runt.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, menar att kliniken inte lever upp till medicinsk kvalitet, då det förutom vanlig skolmedicin även praktiseras alternativa hälsometoder.

− Samma krav gäller Vidar som alla andra vårdgivare. Man får delta i upphandlingar eller vårdval och erbjuda vård om man uppfyller de krav som ställs på medicinsk kvalitet, säkerhet och vetenskaplig evidens, sade hon till SVT den 1 mars.
När Nya Tider talar med Ursula Flatters, läkare och styrelseledamot i Vidarkliniken, menar hon att regionens beslut egentligen kommer från en enda person, just Anna Starbrink. Om varför Region Stockholm valde att inte förlänga avtalet säger Flatters:

− Det är en politisk inriktning som är tvärtemot det som har varit förut. Helt omvänt, med Anna Starbrink, som helt enkelt inte ville ha vård med antroposofisk inriktning. Det skrev hon på sin blogg. Så länge hon råder blir det inget.
De ekonomiska svårigheterna efter Stockholms bortfall, som var det största avtalet, medförde att Vidar rehab även såg sig nödgade att avsluta samarbetet med ett antal and­ra regioner. Ursula Flatters understryker att det inte fanns något missnöje med Vidar rehabs verksamhet från dessa regioner, men att de själva inte längre hade möjlighet att erbjuda vården.

VIDAR REHAB var Skandinaviens enda sjukhus med antroposofisk inriktning. Foto: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Knutkalas

    det går inte att konkurera med dom krafter som ligger bakom skolmedicinen dom är för mäktiga med sina ekonomiska muskler

Högerextrema bakom sprängningarna?

INRIKESI ett märkligt påstående utan bevis lägger kriminologen Leif GW Persson fram teorin att de många sprängningarna, nästan 200 än så länge i år, skulle kunna bero på ”högerextremister”. Att samtliga av de som gripits och misstänkts för sprängningarna har varit invandrare talar dock emot teorin som nu sprids av massmedierna. Samtidigt menare forskare på Försvarshögskolan att kopplingen snarare går till massinvandringen och islamister.

Kritiserat lagförslag om vapenmagasin drivs vidare av regeringen

INRIKESRegeringen lade den 7 november fram ett förslag om reglering av vapenmagasin i det uppgivna syftet att ”komma åt gängvåldet”. Sakkunniga pekar på att förslaget tvärtom endast kommer att drabba laglydiga jägare och sportskyttar. Regeringen ger sig dock inte utan har lämnat vidare förslaget till lagrådet.

”Våra bostäder är ingen gräddfil för nyanlända!”

INRIKESHur kommunerna i Stockholmsregionen väljer att göra när det kommer till att låta nyanlända migranter få bo kvar i kommunala hyresrätter, trots att de tillfälliga bostadskontrakten under den så kallade etableringsperioden löpt ut skiljer sig avsevärt. En del kommuner låter invandrarna bo kvar år efter år, medan andra kommuner inte gör det.

Utnyttjade hund sexuellt – flera djur riskerar fortsatta övergrepp

INRIKESEfter att det framkommit att en ung man i norra Skaraborg begått tidelag med en hund upprepade gånger, alltså förgripit sig sexuellt på djuret, är upprördheten stor hos djurvänner. Trots filmbevis och att mannen har erkänt har varken polisen eller länsstyrelsen omhändertagit hundarna som nu står under konstant hot att utsättas igen.

Misshandlad kvinna på bättringsvägen

INRIKESKvinnan som överfölls och misshandlades grovt i Malmö av en invandrare befinner sig inte längre i ett livshotande läge. Ibrahim Ramadan som är född 1998 är fortfarande häktad på sannolika skäl för mordförsök och har erkänt brottet i polisförhör.

Glömde förnya licens – nu utreds Sören, 79, för vapenbrott

INRIKESSören Sundqvist, 79, kommunjägare i Ockelbo kommun, glömde att förnya licensen på en av sina ljuddämpare. Polisen agerade snabbt och kraftfullt – Sören utreds nu för vapenbrott.

Fick stanna genom gymnasielagen – våldtog 16-åring på Sveriges nationaldag

INRIKESZia Ahmedi fick stanna i Sverige genom den kontroversiella gymnasielagen som regeringen klubbade igenom förra året. Han har nu dömts för att ha våldtagit en 16-årig flicka som han lärt känna i Sverige. Våldtäkten skedde hemma hos flickan den 6 juni medan hennes mamma var borta.

Samverkan mellan jihadister och yrkeskriminella – en av förklaringarna till ökat antal sprängdåd

INRIKESEn tätare samverkan mellan grovt kriminella och islamistiska jihadister är en av orsakerna till ökat antal sprängningar i Sverige. Grupperingarna överlappar ofta varandra och det blir allt svårare att skilja dem åt. Det menar analytiker vid Försvarshögskolan. Till Nya Tider säger Försvarshögskolans expert på terrorism och islamistiskt våld att vi närmar oss en gråzon mellan fred och krig.

Gå till arkivet

Send this to a friend