Skip to Content

Brittisk polis utan masker brottar ner en demonstrant. Britter samlades den 10 maj för att protestera mot nedstängningen av deras land. Polisen verkade märkligt obekymrade över hotet från viruset, som är ursäkten för deras ingripande. Stillbild: Ruptly
UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

PappersupplaganNya Tider v. 21

Nya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Publicerad: 20 maj, 2020, 13:36

 • Svenska

Läs även

Nya Tiders utrikesredaktion fick via sitt omfattande kontaktnät, bland annat källor på plats i Kina, redan i oktober 2019 reda på att något var på gång. De första indikationerna kom dock från underrättelsekällor som hävdade att något skett vid Kinas enda forskningslaboratorium med biosäkerhetsnivå 4, den högsta nivån, och med ett misstänkt biovapenprogram. Det uppgavs ligga i Wuhan, en i Kina lika känd industristad som tämligen okänd utanför Kina.

De relativt vaga uppgifterna knöts ihop med information om att det samtidigt hölls ett stort militärt sportevenemang, Military World Games, i just Wuhan som inkluderade uppemot tiotusen militärer från över 140 länder. Vi fick höra att över 300 amerikanska militärer var på plats. Det vi förbryllades över var att detta pågick samtidigt som Peking började backa från de första trevande amerikansk-kinesiska handelsförhandlingarna tidigare samma månad och att allt hetsigare retorik då pågick supermakterna emellan.

Till labbet i Wuhan knöts bland andra kinesiska forskare som utvisats från Kanada för spionanklagelser, men finansierades samtidigt från amerikanska myndigheter och universitet. Amerikanska skattepengar gick alltså till ett kinesiskt labb med kopplingar till kinesisk militär! Sammantaget lät det allt annat än trovärdigt och lades därför tyvärr åt sidan. Föga anade vi då att dessa ”konspirationsteorier” skulle visa sig korrekta.

Det var redan i november 2019 som rykten började florera i underrättelsekretsar om en okänd sjukdom som slagit till runt om i värden, bland annat i USA och Frankrike. I december fortsatte samma rykten, men då gällde det främst Kina. Wuhan nämndes i sammanhanget, men vi kopplade då inte ihop dem med tidigare underrättelseinformation. Åter­igen hamnade det som så många andra tips på hög. Vi har en begränsad redaktion och för tillfället var bland annat maktspelet i Syrien av större omedelbar betydelse.

Det var först efter nyår undertecknad på allvar tog en titt på det, efter att vi tipsats om att västliga underrättelsetjänster varnat sina regeringar om ett nytt virus med en del otrevliga egenskaper som härjade i Wuhan. Det första vi gjorde var att kontakta våra kinesiska källor, som rapporterade att allt var tyst i kinesisk media och på sociala plattformar. I mitten av januari lyckades vi via en kon­takt som hade en släkting i Wuhan kolla läget. Svaret var att allt var lugnt i Wuhan, folk samlades som vanligt, spelade Mahjong och ingen bar mask. Sedan smällde det!

Inom en vecka var sjukhusen i Wuhan överfulla och paniken total. Sociala medier fylldes med allt fler videor som visade människor stupa eller ligga tillsynes döda på gatorna i Wuhan. Scener med panikslagna människor i överfulla sjukhus där de döda låg på rad i korridorer, och ibland bredvid levande patienter, läckte ut på nätet från Kina, trots att de har en brandvägg mot omvärlden.

Vi fick tag i studier och forskningsrapporter från främst Kina som talade om ett virus med extremt hög smittsamhet, lång inkubationstid, som infekterar pre- och asymptomatiskt, kan överleva på hårda ytor i flera dygn, sprids via luften och har hög dödlighet. Minst sagt alarmerande.

Det var dock fortfarande helt knäpptyst från västlig media och regeringar. Vi beslöt återigen att avvakta med rapporteringen, då vi inte ville riskera sprida felaktig info som dessutom kunde skapa onödig oro. Otaliga timmars efterforskningar kom därmed inte till användning. Nu efteråt kan vi vara närmast tacksamma för det, även om alla info visade sig stämma – med ett mycket viktigt undantag, dödligheten.

När vi väl började rapportera om Wuhan-viruset eller Covid-19, det medievänliga namn som Världshälsoorganisationen (WHO) valde att döpa det till, så fokuserade vi tyvärr på just dödligheten. Skälet var att det fanns statistik på denna samtidigt som västliga medier och myndigheter, som sakta började vakna i februari, motsade alla forskningsrapporter.

Folkhälsomyndigheten i Sverige menade till exempel mycket länge att Wuhan-viruset inte smittade asymptomatiskt och det fanns till och med länder som länge hävdade att det inte kunde smitta ens människor emellan eller åtminstone bara var en kinesisk angelägenhet.

När sjukdomen bröt ut i Italien hamnade dödligheten snart på över 10 procent. Lika skräckinjagande procenttal som felaktiga, men då visste vi inte att viruset redan spridit sig i så stor och oupptäckt omfattning som vi vet nu.

Nya Tider tog ett redaktionellt beslut att iaktta försiktighetsprincipen och därför rapportera om hotbilden som då stod klar från otaliga forskningsrapporter. Att rapportera om hotet kändes desto angelägnare då västliga medier och regeringen gått från att ignorera det till att förklara att viruset inte var farligare än influensan, samtidigt som Italiens överfulla sjukhus tvingades ge äldre en morfinspruta för att somna in eftersom alla intensivvårdsplatserna var fulla.

Det började också framkomma att mycket få eller inga överlevde på intensivvårdsavdelningarna. Veckan innan detta stod klart tyckte svenska Folkhälsomyndigheten det var en bra idé att låta svenska skolelever under sportlovsveckan åka på skidsemester i norra Italien. Folkhälsomyndigheten till och med uppmanade hemkomna att gå tillbaka till skolan, med argumentet att endast symptomatiska kunde sprida smittan – detta trots att asymptomatisk spridning då varit känt långt över en månad. Vi kände här att det var vår plikt att varna våra läsare.

Sveriges virus-tsar Anders Tegnell ingav heller knappast förtroende då han gång på gång gjorde huvudlösa uttalanden. Han sade bland annat att toppen var nådd för att sedan skjuta upp det igen med ett par dagar – något ingen med ens basala matematiska kunskaper i exponentiell tillväxt och än mindre en epidemiolog ansvarig för en hel nations hälsa borde göra. Nya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan.

Däremot kan man i efterhand konstatera att Folkhälsomyndigheten tog rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige. Det var en stor risk och ett hasardspel med människors liv, eftersom man då inte kunde veta hur farligt viruset var. När WHO sent omsider den 11 mars utropade pandemi så agerade resten av världen på nolltid. Den ofarliga influensan var nu plötsligt jättedödlig och världen, med få undantag som Sverige, satte sina medborgare i de facto husarrest. Dessa nedstängningar var initialt motiverade med att platta till kurvan och ge sjukvården andrum, om inte annat i enlighet med försiktighetsprincipen.

Nu har dock många länder varit nedstängda längre än till och med Wuhan och infört drakoniska regler, reserestriktioner, integritetskränkande övervakning och till och med förbud att ifrågasätta vad som pågår. Varför det, när vi i dag vet att viruset på sin höjd är marginellt dödligare än vanlig influensa (0,2 procent av alla fall), undrar allt fler, och det med rätta.

Svaret är att det finns en agenda, som Wuhan-viruset och rädslan den skapar nu utnyttjas för att införa. Nya Tider har därför tagit ett nytt redaktionellt beslut att flytta fokus till detta betydligt farligare hot mot vår frihet, ekonomi och ironiskt nog hälsa. Ni kan redan i detta nummer läsa om hur nu planerad massövervakning får den som vi hitintills påtvingats, som rättfärdigades av kriget mot terrorn, att blekna. Vi kommer framöver rapportera om denna lika snabba som oroväckande utveckling med fokus på det som sker bortom allmänhetens kännedom.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Christer Ericsson

  Det står tydligt i ledaren att uppvisad inkompetens från Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten troligen kostat hundratals liv i onödan och vi ursäktar dem på intet sätt. Det kunde och skulle ha sköts på annat sätt, men att låsa in människor som vi sett ske i omvärlden hade varit än värre.

 • burnedout

  Vad är det för ”dumheter” David Icke âterberättar enligt Dig? Att MODRNA lanserar ett RNA-vaccin som kommer för evigt förändra Ditt DNA i förespeglingen att detta frälser världen frân Wuhan-sjukan? Men att du och dina barn dör i ofruktsamhet i ”the new bright future”? Annars hâller jag med Dig.

  • Snövit

   Ickes påståenden att 5G-telekom ger symptom som liknar covid-19. Det är falskt och med den genomslagskraft han har är det storskalig desinformation. Säkert ofrivilligt för han vet nog inte bättre. Men det är till skada för annan legitim kritik mot 5G (övervakningssamhället/smarta städer samt ekologi). Med alla miljoner som sett hans vältaliga presentation på London TV är det många som nu tror honom och därför har blivit lurade.

 • tobiaslindberg

  Detta var ett bra beslut av er på Nya Tider! Helst borde beslutet ha tagits mycket tidigare, men bättre sent än aldrig.

  Självklart är det bra att vara på den försiktiga sidan först, men när det började bli tydligt att SARS-CoV-2 inte var så farligt som det först verkade och att rädslan för det användes för ett ”power grab” av globalister och andra så skulle ni ha bytt linje och detta blev tydligt för rätt länge sedan.

  Red Ice som exempel var inledningsvis försiktig och varnade för att tillräckligt inte gjordes, men började redan den 18 mars ändra åsikt i frågan och allt mer belysa att det var mycket i det som etablissemanget påstod som inte stämde samt att kontrollstaten förstärktes. Ni på Nya Tider borde också ha börjat svängt då, men höll kvar vid det felaktiga alldeles för länge.

  Jag tycker att Nya Tider är en toppenbra tidning och att ni gör ett otroligt bra jobb, speciellt du Christer Ericsson, men i corona-frågan har ni hittills inte alls varit bra. Det verkar dock som att det ändras nu och jag ser fram emot att ta del av det ni här efter avslöjar i frågan.

 • LookMoo

  Sant.. PK-media har för en gångs skull varit rätt konservativa när det gäller rapporteringen. Medans alternativmedia har spridit Kalkonrapporter som om någon fått Nobelpriset för den.

  Vilken strategi som visar sig vara bäst visar sig om 1-2 år. Det finns väldigt liten överdödlighet från vad som är normalt (30-75 personer/dag i Sverige). Många kan mycket väl vara de som inte vågar besöka sjukhusen pga av viruset och nu dör pga av sviterna av obehandlade infektioner och hjärtproblem..

  Jag har varit inne på en del vårdinrättningar och kunnat konstatera att jag varit ensam eller i sällskap med någon enstaka person. Personalen går runt sysslolös, mer personal än patienter.

  I ”skitländer” dör folk pga av vanstyre och dålig ekonomi. Europas ekonomi är på väg ned mot gammal Öststatsnivå. Detta kommer att kosta betydligt mycket fler människoliv än vad Viruset skördar.

  Samma aktörer som velat kontrollera våra liv med hänvisning till miljön ser nu en chans att få fotfäste med inplanterade Mikrochip och länkade telefoner. Greta är nu Virus ”expert” på CNN.
  https://youtu.be/sc_mJ1VAg00?t=26

 • LookMoo

  Sverige har större ålderdomshem än Norge. Vi låser in våra gamla i mörka rum så att de får C och D-vitamin brist. Anledningen till att Svenska åldringar dör är mer relaterat till vanvård och vitaminbrist än
  viruset (vilket även en artikel i Svenska läkartidningen visar). Men Lars Bern på Svensk webb-tv var först på bollen.

  I USA är afro-amerikaner 14% av befolkningen men över 34% av offren är Afro-amerikaner. Resten är Latinos och Araber. Vilket betyder att det finns en skillnad mellan vita och svarta. Samma förhållande finns i Sverige. Bland de första dödsoffren i Sverige var 50% Somalier som gick runt i heltäckande kläder.

  Vita och eskimåer verkar även ha möjlighet att lagra D-vitamin i kroppen längre än andra.

När våldsvänstern blir maktens redskap och vanliga medborgare ”fascister”

OPINION: TOBIAS SVENSSONIdeologin fascism hade en gång makten i ett land, och dess motståndare kom följaktligen att kal­las antifascister. I dag har begreppen fått närmast omvänd betydelse, menar veckans debattör Tobias Svensson. Samtidigt som människor i flera länder protesterar mot vad de uppfattar som alltför totalitär lagstiftning i coronasmittans spår, utmålas de som ”fascister” och lovligt byte för de våldsamma grupperingar som kal­lar sig själva ”antifascister”. I själva verket har de sistnämnda blivit ett verktyg för makten, och tillåts attackera vanliga människor som inte gör som makthavarna säger.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Gå till arkivet

Send this to a friend