Skip to Content

Brittisk polis utan masker brottar ner en demonstrant. Britter samlades den 10 maj för att protestera mot nedstängningen av deras land. Polisen verkade märkligt obekymrade över hotet från viruset, som är ursäkten för deras ingripande. Stillbild: Ruptly
UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

PappersupplaganNya Tider v. 21

Nya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Publicerad: 20 maj, 2020, 13:36

  • Svenska

Läs även

Nya Tiders utrikesredaktion fick via sitt omfattande kontaktnät, bland annat källor på plats i Kina, redan i oktober 2019 reda på att något var på gång. De första indikationerna kom dock från underrättelsekällor som hävdade att något skett vid Kinas enda forskningslaboratorium med biosäkerhetsnivå 4, den högsta nivån, och med ett misstänkt biovapenprogram. Det uppgavs ligga i Wuhan, en i Kina lika känd industristad som tämligen okänd utanför Kina.

De relativt vaga uppgifterna knöts ihop med information om att det samtidigt hölls ett stort militärt sportevenemang, Military World Games, i just Wuhan som inkluderade uppemot tiotusen militärer från över 140 länder. Vi fick höra att över 300 amerikanska militärer var på plats. Det vi förbryllades över var att detta pågick samtidigt som Peking började backa från de första trevande amerikansk-kinesiska handelsförhandlingarna tidigare samma månad och att allt hetsigare retorik då pågick supermakterna emellan.

Till labbet i Wuhan knöts bland andra kinesiska forskare som utvisats från Kanada för spionanklagelser, men finansierades samtidigt från amerikanska myndigheter och universitet. Amerikanska skattepengar gick alltså till ett kinesiskt labb med kopplingar till kinesisk militär! Sammantaget lät det allt annat än trovärdigt och lades därför tyvärr åt sidan. Föga anade vi då att dessa ”konspirationsteorier” skulle visa sig korrekta.

Det var redan i november 2019 som rykten började florera i underrättelsekretsar om en okänd sjukdom som slagit till runt om i värden, bland annat i USA och Frankrike. I december fortsatte samma rykten, men då gällde det främst Kina. Wuhan nämndes i sammanhanget, men vi kopplade då inte ihop dem med tidigare underrättelseinformation. Åter­igen hamnade det som så många andra tips på hög. Vi har en begränsad redaktion och för tillfället var bland annat maktspelet i Syrien av större omedelbar betydelse.

Det var först efter nyår undertecknad på allvar tog en titt på det, efter att vi tipsats om att västliga underrättelsetjänster varnat sina regeringar om ett nytt virus med en del otrevliga egenskaper som härjade i Wuhan. Det första vi gjorde var att kontakta våra kinesiska källor, som rapporterade att allt var tyst i kinesisk media och på sociala plattformar. I mitten av januari lyckades vi via en kon­takt som hade en släkting i Wuhan kolla läget. Svaret var att allt var lugnt i Wuhan, folk samlades som vanligt, spelade Mahjong och ingen bar mask. Sedan smällde det!

Inom en vecka var sjukhusen i Wuhan överfulla och paniken total. Sociala medier fylldes med allt fler videor som visade människor stupa eller ligga tillsynes döda på gatorna i Wuhan. Scener med panikslagna människor i överfulla sjukhus där de döda låg på rad i korridorer, och ibland bredvid levande patienter, läckte ut på nätet från Kina, trots att de har en brandvägg mot omvärlden.

Vi fick tag i studier och forskningsrapporter från främst Kina som talade om ett virus med extremt hög smittsamhet, lång inkubationstid, som infekterar pre- och asymptomatiskt, kan överleva på hårda ytor i flera dygn, sprids via luften och har hög dödlighet. Minst sagt alarmerande.

Det var dock fortfarande helt knäpptyst från västlig media och regeringar. Vi beslöt återigen att avvakta med rapporteringen, då vi inte ville riskera sprida felaktig info som dessutom kunde skapa onödig oro. Otaliga timmars efterforskningar kom därmed inte till användning. Nu efteråt kan vi vara närmast tacksamma för det, även om alla info visade sig stämma – med ett mycket viktigt undantag, dödligheten.

När vi väl började rapportera om Wuhan-viruset eller Covid-19, det medievänliga namn som Världshälsoorganisationen (WHO) valde att döpa det till, så fokuserade vi tyvärr på just dödligheten. Skälet var att det fanns statistik på denna samtidigt som västliga medier och myndigheter, som sakta började vakna i februari, motsade alla forskningsrapporter.

Folkhälsomyndigheten i Sverige menade till exempel mycket länge att Wuhan-viruset inte smittade asymptomatiskt och det fanns till och med länder som länge hävdade att det inte kunde smitta ens människor emellan eller åtminstone bara var en kinesisk angelägenhet.

När sjukdomen bröt ut i Italien hamnade dödligheten snart på över 10 procent. Lika skräckinjagande procenttal som felaktiga, men då visste vi inte att viruset redan spridit sig i så stor och oupptäckt omfattning som vi vet nu.

Nya Tider tog ett redaktionellt beslut att iaktta försiktighetsprincipen och därför rapportera om hotbilden som då stod klar från otaliga forskningsrapporter. Att rapportera om hotet kändes desto angelägnare då västliga medier och regeringen gått från att ignorera det till att förklara att viruset inte var farligare än influensan, samtidigt som Italiens överfulla sjukhus tvingades ge äldre en morfinspruta för att somna in eftersom alla intensivvårdsplatserna var fulla.

Det började också framkomma att mycket få eller inga överlevde på intensivvårdsavdelningarna. Veckan innan detta stod klart tyckte svenska Folkhälsomyndigheten det var en bra idé att låta svenska skolelever under sportlovsveckan åka på skidsemester i norra Italien. Folkhälsomyndigheten till och med uppmanade hemkomna att gå tillbaka till skolan, med argumentet att endast symptomatiska kunde sprida smittan – detta trots att asymptomatisk spridning då varit känt långt över en månad. Vi kände här att det var vår plikt att varna våra läsare.

Sveriges virus-tsar Anders Tegnell ingav heller knappast förtroende då han gång på gång gjorde huvudlösa uttalanden. Han sade bland annat att toppen var nådd för att sedan skjuta upp det igen med ett par dagar – något ingen med ens basala matematiska kunskaper i exponentiell tillväxt och än mindre en epidemiolog ansvarig för en hel nations hälsa borde göra. Nya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan.

Däremot kan man i efterhand konstatera att Folkhälsomyndigheten tog rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige. Det var en stor risk och ett hasardspel med människors liv, eftersom man då inte kunde veta hur farligt viruset var. När WHO sent omsider den 11 mars utropade pandemi så agerade resten av världen på nolltid. Den ofarliga influensan var nu plötsligt jättedödlig och världen, med få undantag som Sverige, satte sina medborgare i de facto husarrest. Dessa nedstängningar var initialt motiverade med att platta till kurvan och ge sjukvården andrum, om inte annat i enlighet med försiktighetsprincipen.

Nu har dock många länder varit nedstängda längre än till och med Wuhan och infört drakoniska regler, reserestriktioner, integritetskränkande övervakning och till och med förbud att ifrågasätta vad som pågår. Varför det, när vi i dag vet att viruset på sin höjd är marginellt dödligare än vanlig influensa (0,2 procent av alla fall), undrar allt fler, och det med rätta.

Svaret är att det finns en agenda, som Wuhan-viruset och rädslan den skapar nu utnyttjas för att införa. Nya Tider har därför tagit ett nytt redaktionellt beslut att flytta fokus till detta betydligt farligare hot mot vår frihet, ekonomi och ironiskt nog hälsa. Ni kan redan i detta nummer läsa om hur nu planerad massövervakning får den som vi hitintills påtvingats, som rättfärdigades av kriget mot terrorn, att blekna. Vi kommer framöver rapportera om denna lika snabba som oroväckande utveckling med fokus på det som sker bortom allmänhetens kännedom.

christe[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Bullerbyn brinner”

KRÖNIKASvenska Sanna Hill har just fått in en artikel i tyska Compact Magazin. Hill försöker där skildra det svenska nödläget. Eder utsände gör den förmodan, att tyskarna just nu är bättre i stånd att förstå att grannen befinner sig i ett nationellt nödläge än de varit på mycket länge. Kanske bättre än vi svenskar, bland annat därför att de själva håller på att resa sig.

Statliga chefer utan fackkunskap

KRÖNIKAAtt leda statens vädertjänst SMHI kräver sakkunskap i ämnet, nämligen väder (meteorologi). Tyvärr är det si och så med den saken. På SMHI efterträder nu jägmästaren Håkan Wirtén agronomen Rolf Brennerfelt som generaldirektör.

Boendesegregation

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGVad innebär det att ”bryta segregationen” vad gäller boen­de? Professor Karl-Olov Arnstberg analyserar segregationen förr i tiden mellan rika och fattiga utifrån sociala och geografiska faktorer, och jämför med den etniska segregationen idag. Hur väljer folk var de vill bo, och hur många har egentligen möjlighet att göra det?

Gott nytt år till alla våra trogna läsare!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Toyotas chef varnar för elbilar

KRÖNIKAKampen om vem som är världens största biltillverkare står nu mellan japanska Toyota och den tyska VW-gruppen. Hack i häl ligger gruppen Nissan-Renault-Mitsubishi. Amerikanska General Motors ligger fyra före Hyundai-Kia.

Varför behandlas vi inte lika när det gäller koldioxid?

KRÖNIKADe som smutsar ner skall betala. Dessa ord kommer från Sveriges klimatminister, tillika vice statsminister, Isabella Lövin.

Dödsdansen i Bryssel

KRÖNIKAEuropeiska Unionens medlemsländer har den 10 december, trots stora meningsskiljaktigheter länderna emellan, enats om att gemensamt ge klartecken för EU:s nya budgetförslag för de närmaste sju åren, i vilket det även ingår så kallade stödpaket på sjuhundrafemtio miljarder euro.

Lund hälsar: Kom gärna hit – men inte med bil!

KRÖNIKANej, säger Lunds klimatpolitiska råd till en ny av- och påfart för E22 vid Lunds forsknings- och teknikpark Idéon. Passande nog heter också rådets ordförande just Neij.

Gå till arkivet

Send this to a friend