Skip to Content

Sagoland i Linköping, bestående av de två butikerna Lekia och Babya, friades av Göta hovrätt för påstådd diskriminering av romer. Diskri­mineringsombudsmannen (DO) tvingas nu betala deras rättegångskostnader. Men det slås samtidigt fast att svenskar som vet att romer stjäl mer än andra, och därför håller ett extra öga på dem, kan dömas till dryga böter. Foto: Privat/Sagoland
INRIKES

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

PappersupplaganNya Tider v. 13

I ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Publicerad: 27 mars, 2020, 16:10

 • Svenska

Läs även

Det var i juni 2017 som den omstridda händelsen inträffade på leksaksbutiken Sagoland i Linköping. Två romer, Mertsi Lindeman och Angelicka Borg, gick in i leksaksaffären Lekia Sagoland tillsammans med sin femårige son. Efter en stund utbröt en verbal konfrontation mellan romerna och butikspersonalen, där Mertsi högljutt anklagade personalen för att förfölja dem bara för att de är romer.

Denna del av konfrontationen filmades och lades ut på Facebook av en romsk vän till familjen, tillsammans med påståendet att de blivit förföljda bara för att de är romer. I filmen syns Mertsi Lindeman skälla på personalen och kal­la dem för rasister. En kvinna i personalen säger att hon har rätt att följa efter honom inne på affären. Vad som föranlett henne att följa efter dem framgår inte, och enligt romerna berodde det endast på att de är romer. Mertsi Lindeman och Angelicka Borg är finska romer och klär sig i traditionella romska kläder, vilket de hävdade var orsaken till att de blivit ”förföljda”.

Filmen kommenterades flitigt på Facebook av andra romer understödda av vänsterkvinnor i medelåldern. De flesta var eniga om att den utpekade butikskvinnan var rasistisk och fördomsfull. Snart togs det även upp av systemmedia som pub­licerade videoklippet och slog upp ”förföljelsen” stort.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  För en del år sedan påstod Jan Guiilou att romer var överrepresenterade vad gäller brott? Givetvis blev det ett förfärligt liv på PK-etablissemanget och för att bevisa motsatsen kollade de upp romers brottsstatistik. När den talade sitt tydliga språk, tystnade ”försvararna” och sedan var locket på? Ett bra förslag för att visa att romerna är lika fina skattebetalare som övriga svenskar, så varför inte visa statistik om det? Därmed inte sagt att det säkert finns romer som arbetar i vår industri, men varför kommer dessa inte till tals?

 • RL, Vallentuna

  Ja…denna grupp har inte kunnat smälta in på 500 år. //En av få vettiga saker (S) gjorde på 1930-1960 tal var att försöka få ordning på den ganska lilla gruppen som levt länge i Sverige. //
  Bl.a. kunde man få en rejäl summa pengar + en transistorradio + hjälp med bostad om man gick med på att sterilisera sig efter första barnet.
  Nu har det blivit ohållbart ..på 1970 talet och framåt har det vällt in en tsunami av dessa människor från hela Europa.
  Helt seriöst…dom kommer ALDRIG att bli en del av oss och vårt samhälle—det bästa vore att ta ett samtal med regeringen i Indien om en plan för att stegvis repatriera gruppen .

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend