Skip to Content

Sagoland i Linköping, bestående av de två butikerna Lekia och Babya, friades av Göta hovrätt för påstådd diskriminering av romer. Diskri­mineringsombudsmannen (DO) tvingas nu betala deras rättegångskostnader. Men det slås samtidigt fast att svenskar som vet att romer stjäl mer än andra, och därför håller ett extra öga på dem, kan dömas till dryga böter. Foto: Privat/Sagoland
INRIKES

Bakläxa för DO: Högljudda romer diskriminerades ej – Men att övervaka snatteridömda romer är olagligt, slår Göta hovrätt fast.

PappersupplaganNya Tider v. 13

I ett mål mot butiken Sagoland i Linköping bestämde Linköpings tingsrätt förra året att tre romer skulle få totalt 75 000 kronor i skadestånd för att personalen övervakat dem inne i butiken. Göta hovrätt river nu upp domen då det inte står klart att personalen faktiskt övervakat romerna. Att göra det hade varit straffbart, slår hovrätten fast, trots att romerna är dömda för snatteri både före och efter händelsen.

Publicerad: 27 mars, 2020, 16:10

 • Svenska

Läs även

Det var i juni 2017 som den omstridda händelsen inträffade på leksaksbutiken Sagoland i Linköping. Två romer, Mertsi Lindeman och Angelicka Borg, gick in i leksaksaffären Lekia Sagoland tillsammans med sin femårige son. Efter en stund utbröt en verbal konfrontation mellan romerna och butikspersonalen, där Mertsi högljutt anklagade personalen för att förfölja dem bara för att de är romer.

Denna del av konfrontationen filmades och lades ut på Facebook av en romsk vän till familjen, tillsammans med påståendet att de blivit förföljda bara för att de är romer. I filmen syns Mertsi Lindeman skälla på personalen och kal­la dem för rasister. En kvinna i personalen säger att hon har rätt att följa efter honom inne på affären. Vad som föranlett henne att följa efter dem framgår inte, och enligt romerna berodde det endast på att de är romer. Mertsi Lindeman och Angelicka Borg är finska romer och klär sig i traditionella romska kläder, vilket de hävdade var orsaken till att de blivit ”förföljda”.

Filmen kommenterades flitigt på Facebook av andra romer understödda av vänsterkvinnor i medelåldern. De flesta var eniga om att den utpekade butikskvinnan var rasistisk och fördomsfull. Snart togs det även upp av systemmedia som pub­licerade videoklippet och slog upp ”förföljelsen” stort.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  För en del år sedan påstod Jan Guiilou att romer var överrepresenterade vad gäller brott? Givetvis blev det ett förfärligt liv på PK-etablissemanget och för att bevisa motsatsen kollade de upp romers brottsstatistik. När den talade sitt tydliga språk, tystnade ”försvararna” och sedan var locket på? Ett bra förslag för att visa att romerna är lika fina skattebetalare som övriga svenskar, så varför inte visa statistik om det? Därmed inte sagt att det säkert finns romer som arbetar i vår industri, men varför kommer dessa inte till tals?

 • RL, Vallentuna

  Ja…denna grupp har inte kunnat smälta in på 500 år. //En av få vettiga saker (S) gjorde på 1930-1960 tal var att försöka få ordning på den ganska lilla gruppen som levt länge i Sverige. //
  Bl.a. kunde man få en rejäl summa pengar + en transistorradio + hjälp med bostad om man gick med på att sterilisera sig efter första barnet.
  Nu har det blivit ohållbart ..på 1970 talet och framåt har det vällt in en tsunami av dessa människor från hela Europa.
  Helt seriöst…dom kommer ALDRIG att bli en del av oss och vårt samhälle—det bästa vore att ta ett samtal med regeringen i Indien om en plan för att stegvis repatriera gruppen .

Känd asylaktivist misstänks för människosmuggling

INRIKESAsylaktivisten Fatemeh Khavari, som blivit känd för att ha organiserat sittstrejker för att unga afghanska män utan asylskäl ska få stanna i Sverige, anklagas för att ha lånat ut sitt pass till en afghansk kvinna för att olagligt ta sig in i EU. Misstankarna presenteras i nättidnignen Kvartal, vars journalister fått tag i detaljer som visar att Khavaris version, att hennes pass blivit stulet, med stor sannolikhet är påhittad. Med anledning av Kvartals avslöjande har flera privatpersoner polisanmält den hyllade asylaktivisten för människosmuggling.

Manifestationer för mördade nationalisten Tommie Lindh

INRIKESPå flera orter i landet har minnesstunder hållits för att hedra den mördade 19-åringen Tommie Lindh. Samtidigt har systemmedier uppbackade av åklagaren försökt vrida narrativet till att handla om en ”enskild tragisk händelse” och inte om en svensk nationalist som mördades av en afrikansk invandrare när han försökte stoppa en våldtäkt. Nya Tider närvarade vid en manifestation i Göteborg där ett sextiotal svenskar samlades.

Covid 1984 – övervakning är ”det nya normala”

DEBATTKanske är viruset SARS-CoV-2 naturligt, kanske har det sluppit ut från ett labb av misstag, kanske har det konstruerats och planterats avsiktligt. Det kommer nog aldrig att kunna avgöras. Säkert är att läkemedelsindustrin och de stora drakarna (Gates, Wellcome, Rockefeller, med flera) som opererar i skymningslandet bakom politiken, är väl förberedda. De har väntat på det här. Det visade sig kanske för svårt och tidsödande att skrämma fram den nya världsordningen med klimatfrågan. De har nu på tre månader åstadkommit mer för att förverkliga sin plan än de gjort på 30 år med klimatskrämseln. Debattör Åke Blomdahl menar att coronapandemin används som svepskäl till att införa omfattande kontroll och restriktioner.

Nya uppgifter om sektvälde och islamism inom SSU

INRIKESMedlemmar inom Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU samt fackförbunden Transport och LO larmar om ”homofobi, sektliknande styre och unga medlemmar som manipulerats att konvertera till islam”. Det avslöjandet gjorde Expressen den 20 maj i en uppföljning av skandalen för två år sedan där islamister visades ha uppnått en dominant position inom SSU Skåne.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

SVT allt mer politiskt korrekt – nu för dina skattepengar

GRANSKNINGFrån och med förra året betalar du för Sveriges Television via skattesedeln – oavsett om du använder deras tjänster eller inte. Under sin mycket välavlönade chef Hanna Stjärne har SVT gjort stora satsningar på att ”spegla samhället” genom att anställa fler invandrare och andra privilegierade grupper. Man ignorerar däremot sin egen politiska slagsida – och vägrar att svara på frågor om varför.

Så jobbar Närhälsan i Västra Götaland med patienter under coronapandemin

INRIKESNärhälsan är namnet på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Genom fler hembesök och videokonsultationer reduceras coronaspridningen. Närhälsan och de privata avtalsrelaterade vårdcentralerna har under lång tid utprövat metoder för att åldriga patienter inte skall behöva resa onödigt mycket. Även särskilda invandrarsatsningar som Angereds Närsjukhus kan ha effekt på smittspridningen.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Gå till arkivet

Send this to a friend