Barnlösa ledare styr Europa

Tre världsledare utmärker sig nu genom att vara barnlösa vid en historisk tid för Europa.

Emmanuel Macron är Frankrikes nye president och denne 39-åring, som inte har några egna barn, vann otroligt nog presidentvalets andra omgång utan ett parti som stödde honom. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den brittiske premiärministern Theresa May saknar också barn, när de nu står inför svåra beslut om sina länders framtid.

Valdeltagandet var det lägsta på över 40 år i Frankrike. Nästan en tredjedel av väljarna röstade varken på Macron eller Le Pen, med 12 miljoner soffliggare och 4,2 miljoner ogiltiga röster. Det kan alltså noteras att mer än 16 miljoner väljare avstod eller slösade bort sina röster, jämfört med de 20 miljoner som röstade på Macron. Marine Le Pen samlade rekordmånga 11 miljoner röster, av 47,5 miljoner registrerade väljare, de flesta unga. Det betyder att 27 miljoner väljare, varav många unga, faktiskt avvisade Macron.

Trots detta är EU- och euroanhängare förtjusta. Men finns det verkligen någon anledning till att jubla? De tre mest inflytelselika ledarna lider uppenbarligen av ett kortsiktigt tänkande.

Enligt Institut de Recherches Economiques et Fiscales stödde 55 procent av väljarna i presidentvalets första omgång en kollektivistisk riktning som gick emot den fria marknaden. Med andra ord vill mer än hälften av de franska väljarna att Frankrike och Europa rör sig bort från den fria marknadsekonomin.

I valets andra omgång förde fransmännen Macron till makten främst för att förhindra att Le Pen blev president, inte på grund av Macrons program. Det kan dock snart förändras. Hans politiska rörelse ”En marche!” är inte representerad i Frankrikes parlament och nästan ingenting är känt om hans syn på ekonomin, förutom hans stödjande av keynesiask politik. Den homosexuelle och barnlöse brittiske ekonomen John Maynard Keynes blev så populär under mitten av 1900-talet att en hel skola modernt tänkande bär hans namn.

Regeringen, enligt Macrons keynesianska uppfattning, ska stimulera lånefinansierade utgifter för att bekämpa arbetslöshet. Han har föreslagit ett ekonomi- och finansministerium för eurozonen, för att bekämpa ”social dumpning” inom EU, ett ”köp-europeiskt-program” för att skydda företag som är ”strategiskt viktiga” mot utländska konkurrenter och utfärdandet av ”euro-obligationer”. Frankrike lider redan av låg tillväxt, hög arbetslöshet, stigande statsskuld och sjunkande banker. Macrons presidentperiod skulle inte heller avhjälpa effekterna av den kreditökning som den europeiska centralbanken ECB har skapat.

Eurozonen har inte inneburit ökat välstånd för sina medlemmar. I stället är det en sovjetliknande mekanism där dysfunktionella ekonomier i allt högre grad suger kraft ur sina välpresterande motsvarigheter. ECB:s flitiga elektroniska tryckpress som räddar överbelastade stater och banker har inneburit en omfördelning av inkomster och förmögenheter.

Det tyska politiska etablissemanget är nervöst inför Macrons planer för eurozonen, även om man föredrog Emmanuel Macron framför Le Pen under valkampanjen. Som den tyska dagstidningen FAZ noterade, väger lättnaden över hans seger fortfarande tyngre än verkligheten, som är att Macron och Angela Merkel har totalt motsatt syn på eurozonens framtid. Merkel har redan sagt att obligationer för zonen inte är aktuellt. Arikeln i FAZ talar om ”Zumutingen”, överdrivna och omoraliska krav från Frankrike på skatteområdet som Tyskland inte kan uppfylla.

Artikeln konstaterar vidare att Macrons idéer till och med går längre än den förre presidenten Francois Hollande. Macrons planer för eurozonen handlar inte om att lösa en kris, utan är en allmän riskbegränsning, vilket visas genom hans tankar på en europeisk arbetslöshetsförsäkring. FAZ är starkt kritisk till detta, liksom till Macrons föreslagna ”köp-europeiskt-program”. Tidningen noterade också att eurozonens finansministrar, vid sitt möte på Malta, kritiserade liknande förslag från EU-kommissionen, enligt nätsidan Eurointelligence.

Reformer på arbetsmarknadsområdet, liknande de som nu föreslås av Macron, var särskilt traumatiska för Hollandes tidigare regering. Redan timmar efter Macrons seger skapade radikala fackföreningsmedlemmar tumult på gatorna, medan andra varnade för att införa hela programmet.

Valet av 577 parlamentsledamöter kommer att äga rum den 11 och 18 juni. Medan Macron vill anpassa sitt land till globaliseringen kommer de ekonomiska förändringar han föreslår att framkalla ett kraftigt motstånd.

För 15 år sedan hade eurozonens två största länder, Frankrike och Tyskland, jämförbara levnadsnivåer. Idag är Tysklands nästan en femtedel större än Frankrikes. När eurosedlar och euromynt infördes 2002 låg både den franska och den tyska arbetslösheten på åtta procent. Idag har Tysklands sjunkit till under 4 procent, medan den franska är närmare 10 procent.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

Den svenska elmarknaden hotas av vindkraftens utbyggnad

🟠 Den planerade expansionen av elkonsumtionen i Sverige kräver en omfattande ökning av stabil och tillförlitlig elproduktion. Den snabba utvecklingen av elproduktion med vindkraft som sker i Sverige, manar till eftertanke. Stora vindkraftparker med krav på att kunna anslutas gratis till stamnätet och höjda subventioner innebär höga extrakostnader för konsumenterna. Den intermittenta produktionen ställer också till stora problem i det svenska kraftnätet som skall distribuera elen till konsumenterna. Vindkraftslobbyn vill ansluta gratis, och det blir konsumenterna som får betala.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

🟠 KRÖNIKA Europeiska kommissionens gigantiska byggnad i Bryssel frontar med en lika gigantisk bild föreställande en ung kvinna på språng. Texten lyder Next generation EU. Det är den nya, plausibelt nog gröna generationen som ska ta över. Politiska debatter och demonstrationer avlöser varandra och ministerrockader äger förvånansvärt rum samtidigt.

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

Är Covid en rökridå och lydnadsträning inför kommande #ClimateLockdown?

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET Försörjningskedjan har redan i praktiken kollapsat, priset på en mängd varor skjuter i höjden och till och med amerikanska Fed tvingas nu erkänna att inflationen inte är ”temporär” som de sade tidigare i år. Vid sidan av mat är energi den mest förödande att bli en dyr bristvara. Där är vi redan med skenande priser på kol, olja och naturgas. Den sista har gått upp nästan 2 000 procent på ett år. Det leder till stigande bränsle- och elpriser som redan svider i europeiska plånböcker. Men handlar det om en verklig brist eller är den medvetet skapad av globalisterna och deras lydstater för att framtvinga den totala omställning av världen och våra liv som dessa ljusskygga krafter kräver?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.