Skip to Content

Greta Thunberg har genom medias försorg blivit ett världsnamn sedan hon började sin skolstrejk för klimatet. För vissa har hon blivit närmast en kristusgestalt. Foto: Anders Hellberg/ Wikipedia. Bild höger: Tyska elever skolstrejkar på Greta Thunbergs uppmaning: Foto: Stillbild ZDF
ANALYS

Den gröna väckelserörelsen

PappersupplaganNya Tider v. 35

Den så kal­la­de klimatrörelsen har de senaste åren gått fram som en potent ideologisk kraft. Anton Stigermark ser emellertid hur klimatrörelsen kan betraktas som en form av väckelserörelse som i likhet med tidigare religiösa rörelser framför allt appellerar till negativa känslor av skuld och ångest. Situationen riskerar att bli farlig i ett läge när rörelsens anhängare kan utöva politiskt inflytande.

Publicerad: 31 augusti, 2019, 19:47

 • Svenska

Läs även

Den österrikiske statsvetaren Eric Voegelin lanserade under 1900-talets mitt sin idé om vad man kan benämna som politisk gnosticism. Mot bakgrund av århundradets enorma omvälvningar i form av två världskrig och uppkomsten av totalitära ideologier, ansåg Voegelin att det var nödvändigt att gå till botten med vad ideologierna egentligen var för någonting och vad det var som drev dem.

En slutsats han drog var att flera av dessa rörelser, exempelvis den till namnet sekulära kommunismen, drevs av i grunden religiösa motiv. Det handlade om religiösa impulser, vilka i religionens frånvaro profanerats och dirigerats om till att anta en politisk form.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Jag har inget förtroende för någon av dessa påvar. Däremot minns jag den polskfödde Karol Wojtyla.
  Han verkade åtminstone tro på Gud och verkade uppriktig. Dessutom var han inte det minsta PK.
  Den enda kristne ledare jag numera tycker verkar OK är Rysslands Patriark Kirill. Kirill sa i en intervju med en USA journalist att alla muslimer i Europa bör åka hem till sina egna länder.
  Folk har uppenbarligen behov av lite ceremonier och hokus-pokus i samband med namngivning , bröllop, döden , och lite annat….och den Ortodoxa Kyrkan kan ju vara en utförare av sådant.
  Vill man kolla lite kan man se på YT och skriva Patrirk Kirill och Putin …så får man se Putin delta i Påskmässa.

 • RL, Vallentuna

  Kan inte miljöpartister börja med att ” flagellera” sig själva och varandra och lämna oss andra i fred ?? Rasmus Ling och Fridolin kan piska varandra , Isabella Lövin och Amanda Lind må gärna prygla varandra…huvudsaken är att dom lämnar oss i fred.

Kan man köpa sig ett val?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGeorges Soros donerar ofantliga 52 miljoner dollar, nästan en halv miljard kronor, för att inte väljarna ska välja om Donald Trump till president. Samme Soros anklagar länder som Venezuela, Ryssland och Syrien för att inte vara demokratier. Men hur demokratiskt är USA egentligen?

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Lögnernas imperium

KRÖNIKASocialdemokraterna har under de senaste decennier övergett, eller helt slopat sina traditionella väljare, vilka man förr i tiden kunde hitta bland svenskfödda medelklassinvånare, vanligtvis bland LO medlemmar, för att idag bestå av bidragstagande invandrare från Afrika och Mellanöstern eller för den delen, även högavlönade, vanligtvis slöjbeklädda, byråkrater på invandrarverket.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gå till arkivet

Send this to a friend