Skip to Content

Sverige är skuldsatt. Regeringen menar att statsskulden är låg, men räknar man in kommunernas, landstingens, företagens och hushållens skulder är Sverige mer skuldsatt än de flesta and­ra västländer. Foto: Riksbanken
ANALYS

Den svenska skulden: Hur mycket är du skyldig?

PappersupplaganNya Tider v. 51-52

De offentliga skulderna i Sverige fortsätter att växa. De privata skulderna växer ännu snabbare. Därmed ökar riskerna för många svenskar att hamna i svårigheter om – eller snarare när – kostnader för lånen skjuter i höjden. Om man ser svenska medborgare som ”delägare” i landet Sverige, blir det relevant att fundera över hur mycket varje medborgare är skyldig på grund av offentlig skuld, men också hur det kan se ut efter en finansiell kris.

Publicerad: 18 december, 2019, 12:08

 • Svenska

Läs även

Varje svensk medborgare är idag skyldig cirka 220 000 kronor, genom statens, kommunernas och landstingens direkta skulder. Räknar man med inarbetad allmän pension så blir det betydligt mer än så. Någon gång skall de betalas, med dina skatter och avgifter. Därtill kommer de privata skulder man dragit på sig.

Den totala skuldbördan i Sverige och i världen ligger på en historiskt hög nivå.Till skillnad från i and­ra avancerade ekonomier är det de privata skulderna, framför allt hushållens skulder, som ligger bakom ökningen i Sverige.

 

Men du tar också en risk, som medborgare i Sverige, att få ytterligare upp emot 500 000 kronor eller mer i skuld, om en allvarlig finanskris inträffar. Orsaken till det är att bankernas inlåning inte garanteras till mer än cirka 4,5 procent av sina ägare. Beloppet är ingen absolut sanning, utan kan bli både mindre och större, beroende på en mängd faktorer. Men det är en illustration till den risk som byggts upp i skuld-Sverige.

Såväl Finansinspektionen som Riksbanken och Riksgälden, de tre myndigheter som har att hantera kriser i vårt land, är oroade över olika delar av utvecklingen för skuldsättningen i landet. ”Den totala skuldbördan i Sverige och i världen ligger på en historiskt hög nivå”, skriver Finansinspektionen i sin senaste redovisning av skuldläget. Man konstaterar också att skulderna i Sverige har ökat nästan 50 procent mer än i jämförbara länder de senaste tio åren. Då räknar man ändå inte in bankernas egen skuldsättning och en del and­ra offentliga åtaganden utan säkerhet.

För oss som medborgare i Sverige är detta en farlig utveckling, eftersom det utsätter landet, och oss själva, för stora ekonomiska risker. Både privata och offentliga skulder skall betalas av oss löntagare och skattebetalare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Den näst mest efterlängtade artikeln som Olle Felten skrivit för Nya Tider.
  Den är urklippt och gömd utom räckhåll för tjuvaktiga politiker.
  Den mest efterlängtade artikeln återstår att sammanställa, den om hur mycket vi betalat för MATKORGEN över tid sedan 1945.
  Det blir garanterat nästa stora chock!
  Imponerande Olle, tack för den här artikeln.

 • Bergeloo

  Lägg ner riksbanken,gräv ner ingves innan sverige går i konkurs på allvar

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Granskningsnämnden friar inslag i barnprogram

INRIKESI ett musikinslag i SVT:s morgonprogram för sommarlovslediga barn framförde en 16-årig hiphopartist en låt där hon romantiserade en kriminell livsstil och att vara ihop med en kriminell pojkvän. Klippet anmäldes hela 160 gånger av olika privatpersoner som upprördes över vad man menade var ett starkt skadligt inslag eftersom målgruppen var unga barn. Nu har Granskningsnämnden valt att fria inslaget helt.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Akut regeringskris kan utlösas av oppositionens uppgörelse om statens budget

INRIKESDe fyra oppositionspartierna, M, KD, V och SD lägger imorgon fram ett förslag till riksdagens finansutskott som kan stjälpa regeringen Löfvén. I veckans nummer av papperstidningen beskrivs bakgrunden till problemet och imorgon tar oppositionen det steg som rimligen bör utvecklas till en regeringskris, om ingenting nytt händer innan dess.

Socialdemokratisk riksdagsledamot attackerar AfS: ”Nyfascistiskt, rasistiskt parti med skumma kopplingar till Ryssland”

INRIKESDen socialdemokratiske riksdagsledamoten Olle Thorell öser politiskt korrekta skymford mot Alternativ för Sverige i ett inlägg på sociala medier. Han uppmanar också människor att inte bry sig om det allt mer invandringskritiska debattklimatet i Sverige. ”Om man bygger hela sin analys på hur debattklimatet är så får man fel uppfattning”, skriver socialdemokraten.

”Näthatsgranskaren” erbjuder Joakim Lamotte en förlikning

INRIKESEn kvinna dömdes nyligen för förtal efter att ha delat ett facebookinlägg av Joakim Lamotte som handlade om Tomas Åberg, även känd som ”Näthatsgranskaren”. Hon vill överklaga till Hovrätten, men i väntan på dom har Åberg erbjudit Joakim Lamotte en förlikning, i utbyte mot att inte förtalsanmäla ytterligare tusentals av Lamottes följare som också har delat inlägget. Lamotte har nu via sin facebooksida avvisat erbjudandet.

Nya schweiziska tvåvåningstågen DOSTO hos Mälartåg och Upptåget

INRIKESEn julklapp till de hårt prövade jobbpendlarna i Mälartrafiksområdet kom i mitten av december. Tvåvåningstågen DOSTO, som utvecklats av Schweiziska Stadler, provkördes under hela 2019 innan Mälartåg och operatören SJ vågade sätta dem i reguljär trafik. De accelerationsstarka tågen erbjuder en mycket angenäm resa.

Har du koll på de nya lagarna? Här är de viktigaste ändringarna

INRIKESVid årsskiftet började ett antal nya lagar att gälla. En ny brottsrubricering införs, värnskatten avskaffas och flera myndigheter får ökade möjligheter att bedriva kameraövervakning. Nya Tider går igenom de viktigaste lagändringarna.

Gå till arkivet

Send this to a friend