Skip to Content

Jan Norberg och Öystein Rönne. Foto: Privat

Det svenska politiska kommissariatet går till aktion mot alternativmedia

Digital utgåva

Jan Norberg och Öystein Rönne är två tidigare skribenter på nyhetssidan Newsvoice och flitiga samhällsdebattörer. De menar att det finns ett mönster när Youtube och Google censurerar samhällskritiska röster samtidigt som olika aktörer försöker få bloggar och nyhetssidor att börja med självcensur. Nu har de lämnat Newsvoice och anklagar sajten för att kröka rygg och stoppa den tidigare fria debatten.

Publicerad: 20 augusti, 2019, 14:46

  • Svenska

Läs även

Kampen om det fria ordet och yttrandefriheten har den senaste tiden skärpts högst avsevärt, SwebbTVs plötsliga nedstängning från Youtube har startat spekulationer om varför Youtube och dess ägare Google stängde ned denna kanal och andra regimkritiska kanaler. Den stora frågan är ju vilken roll svenska politiker har haft i denna veritabla jakt på åsikts och yttrandefriheten.

I ett visst skymundan har det nu visat sig att den då sittande sosse- och MP-regeringen redan innan valet 2018 etablerat en ”Hot Line” till bland andra Facebook, Google, Twitter med flera, dit man snabbt ringer för att få dem att ta bort vad regeringen anser vara olämpligt material. Det presenterade regeringen i ett pressmeddelande i april 2018.

Det går nu i efterhand att se ett visst mönster i hur det går till att diskret tysta alternativmedier, det finns alltför många kausala samband för att helt kunna avfärdas som konspirationer. När man läst, funderat och beslutat sig för vad man skall tro på så väger det över för att alla dessa tillfälligheter inte kan ha berott på slumpen. Regeringen och PK-etablissemanget går definitivt varandras ärenden.

Regeringens sedvanliga undanflykter är ju att påståenden, artiklar och kommentarer av politisk karaktär inte är baserad på fakta, eller inte innehåller fakta, och att dessa därför skall raderas/censureras. Har vi inte därmed fått en politiskt styrd censur i Sverige?

Det är ju behändigt för pk-media och regeringen att kunna utöva påtryckningar mot stora privata företag typ Facebook, Google, Twitter, Youtube med flera för att de skall gå vänsters och de politiskt korrekta regeringarnas ärenden genom ägna sig åt självcensur. Alternativet är ju att regeringen annars tar till sin möjlighet att stifta lagar som tvingar dessa teknikgiganter att censurera. Då är det ju lättare för dem att själva censurera så att sossar, miljömuppar och övriga inom pk-eliten blir nöjda. Titta bara på Tyskland, eller för den delen Kina, där dessa teknikgiganter hjälper makthavarna att tysta dissidenter!

En annan och högst plausibel förklaring har i samband med Youtubes temporära nedstängning av SwebbTV framförts av undertecknad Öystein Rönne i samtal med SwebbTVs redaktör Mikael Willgert.

Ett standardargument från justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) med flera är ju att vissa inlägg gränsar mot eller överträder viss lagstiftning; hets mot folkgrupp, förtal och så vidare. Därför har regeringen inför valet 2018 frikostigt strösslat med pengar till olika aktörer (till exempel Näthatsgranskaren, Expo med flera) vars enda mål har varit att till polis och åklagare massanmäla enskilda, vilka helt lagenligt givit uttryck för sin yttrande- och åsiktsfrihet. Ställda inför hotet att behöva schavottera inför tingsrätten så accepterar en stor andel av dessa falskeligen åtalade ett strafföreläggande på några tusenlappar. Vämjeligt!

Väl medvetna om att hela den svenska rättsapparaten, inklusive polisen, åklagare, de olika domstolarna, Justitieombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen med flera är Europas mest korrumperade instanser, kan pk-media och regeringen tryggt lita på att en bedövande majoritet av de anmälda blir fällda. Vi bör alla ha i minnet att utnämningsmakten för att tillsätta högre tjänster inom svenskt rättsväsende ligger hos den svenska regeringen. Vill till exempel åklagaren i den så kallade ASAP Rocky-rättegången, Daniel Sunesson, ha en snabb och alltmer välbetald karriärutveckling så gäller det att vara sina ”herrar” (läs regeringen) till lags. Glöm då för all del inte alla de mer än 500 statliga myndigheter, det är regeringen som utser ledare för dessa.

Denna typ korruption som vi ser kan ibland ta sig bisarra uttryck, ta bara Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg, för övrigt nära släkt med den f.d. statsministern Göran Persson. Sjöberg har tidigare bland annat varit generaldirektör för Arbetsmiljöverket, varifrån han flyttades till Arbetsförmedlingen under Alliansregeringens tid. Med personliga insikter om den kohandel som pågår i de politiska kretsarna, vilka utser generaldirektörer, kan vi undertecknade med vemod se hur alla kompetenskrav sätts åt sidan till förmån för en väl dold korruption. Det känns ju lite läskigt att en kille utan någon som helst personlig integritet och med endast en fordonsmekanisk utbildning i bagaget kan bli en veritabel maktfaktor i den svenska myndighetsvärlden.

Åter till det ökande åsiktsförtrycket som vi nu ser breda ut sig. Alltsedan kultur- och demokratiministern Amanda Lind tillträdde i januari 2019 så har regeringens repressionsåtgärder snabbt ökat i omfattning. Det är ett i politikerkretsar mycket väl känt faktum att just Amanda Lind sett det som sin uppgift att driva på hetsjakten på oliktänkande. Allt under det att det för allmänheten på inget sätt går att bevisa hennes personliga inblandning då till exempel SwebbTV och andra regimkritiska mediekanaler får se sig stängda av Youtube, Facebook med flera.

Ledarsidorna.se, som under Johan Westerholms ledning tidigt grävt fram och redovisat en lång rad skandaler av det här slaget, är ju ett lite pikant inslag då Johan Westerholm benämner sig själv som sosse. Westerholm skall dock ha heder för sin mycket höga personliga integritet.

De flesta alternativa kanaler reagerar mot dessa tystningsförsök, vilket resulterat i att bloggen Ingrid & Maria, som tagit SwebbTV i försvar, själva stängts ned på Youtube. Vissa kanaler väljer dock att ge efter för dessa repressionsattacker och börjar med självcensur för att inte bli nedstängda.

Ett sådant exempel är Newsvoice, en relativt blygsam blogg där det under senare år varit relativt högt till tak vad avser friheten att publicera PK-kritiska artiklar. Kommentarsfältet har också haft en ganska öppen karaktär där det tagits och givits friskt.

När vänsterns Politiska Kommissarier sett detta pågå har man därför samlat sig till en veritabel häxjakt på avvikande åsikter framförda på Newsvoice. Initierade källor som undertecknade har kontakt med påstår att detta nätverk med starka kopplingar till Expo och Näthatsgranskaren satt press på de mindre alternativa nyhetskanalerna.

Newsvoice fick sina fiskar varma av PK-företrädarna för sin relativa öppenhet genom Mats Sederholm, som själv medverkar på Newsvoice. Det går att följa olika debattflöden där denne Sederholm i illa förtäckta ordalag hotar Newsvoice grundare och ansvarige utgivare Torbjörn Sassersson att rätta in sig i ledet, annars skulle Expo/Näthatsgranskaren uppmärksammas och därefter ta till sina sedvanliga metoder för att tysta Newsvoice. Ställd inför dessa förtäckta hot valde Newsvoice att efterkomma kravet, vilket i praktiken innebar ett strypt kommentarsfält.

Åsiktspolisens väktare drar sig inte för att, som i Newsvoice-fallet, attackera kanalens intäktsströmmar via annonser. Det är allmänt känt att Mats Sederholm arbetat inom den beroendeframkallande spelbranschen och illasinnade rykten gör gällande att hotet om uteblivna annonsintäkter bidragit till kanalens beslut att rätta in sig i ledet.

Mats Sederholm skrev efter detta i en egen artikel på Newsvoice att han var ”klar med sitt uppdrag”, ett inlägg med låst kommentarsfält.

Det är illa om det i Sverige utvecklats informella kontaktvägar mellan regeringsföreträdare och PK-media samt dess betalda lakejer med uppdrag att tysta den grundlagsfästa åsiktsfriheten så att yttrandefriheten kuperas på ett sätt som får Nordkorea gröna av avund.

Exempel på hur dessa subtila hot från Mats Sederholm riktade till Torbjörn Sassersson kan ta sig uttryck i kommentarsfält på Newsvoice:

”Är det för att du är på väg att bidra till att NV riskerar att klassas som islamofob-sajt och kanske måste stängas ner.”

”Med trådens bl.a. förtäckta påhopp på islam som en mördarsekt ligger du nog inte så bra till utifrån sett.”

”Du leker med elden Torbjörn!”

På dessa förtäckta hot har ansvarig utgivare Torbjörn Sassersson uttalat följande:

”Vi riskerar att bli påhoppade av grindvaktorganisationer. Jag som ansvarig utgivare kan bli anmäld av Näthatsgranskaren.”

Eller som Sederholm själv uttrycker saken:

”Jag bankade på kontoret, sheriffen Sassersson vaknade, klev ut och sköt ett skott i luften, många i banditgänget lämnade stan och jag var klar med mitt uppdrag.”

Vems uppdrag hade då denne Mats Sederholm?

Den samlade attacken mot olika alternativa medier har sannolikt gjorts med god koordination då vi i dagarna också ser hur till exempel ”En arg Blatte” finner sig shadow-banned och därför ser för gott att ge upp.

Vi kommer alldeles sannolikt de närmaste dagarna få se hur flera alternativa kanaler tystas, så den stora frågan blir ju vilka krafter ligger bakom denna åsiktscensur mot alternativa medier. Har Morgan Johansson, Anders Ygeman eller Amanda Lind möjligen ett svar på den frågan?

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Jan Norberg och Öystein Rönne

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

DEBATT

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas nya mysterier

Den begåvade skådespelaren Volodymyr Zelenskyj har nu varit Ukrainas president i mer än två år. Ingen skulle gissa att komikern, som tidigare spelade Ukrainas president i komediserier, kommer att bli Ukrainas president i verkligheten. Showen runt honom har dock snabbt förändrats, från komedi till tragedi, mot skräckfilm och mysterium.

Grönvänstern breder ut sig

Vem är dummare, Lööf eller Löfven?

Kyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland. Foto: Nya Tider

Docent Kyösti Tarvainen: Demografiska utvecklingen i Sverige samt Danmark och hur man kan begränsa invandringen

DEBATTKyösti Tarvainen, filosofie doktor och docent emeritus i systemanalys vid Aalto universitet i Finland, presenterar här en jämförelse mellan de extrema demografiska fallen Danmark respektive Sverige. Kan länderna räddas undan en demografisk katastrof? Skulle Sverigedemokraternas politik räcka för att vända utvecklingen? Vad händer om svenskarna blir en minoritet i sitt eget land?

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Gå till arkivet

Send this to a friend