Hur säkra är dina sjukjournaler? Foto: Unsplash/FLY:D

Digitala läkarjournaler och chattar hackas allt oftare – men Sveriges onlinevård exploderar

INRIKES
På senare tid, särskilt med fokus på Ryssland, har det talats om de ökande riskerna med cyberattacker. Samtidigt ser vi en avsevärd digitalisering av flera samhällsfunktioner i Sverige och blir ofta upplysta om fördelarna med detta. Men det finns en baksida. Människors intima och sekretessbelagda information som finns att tillgå i patientjournaler har blivit hårdvaluta för nätets kriminella. De utpressar allt oftare både vårdgivare och enskilda patienter och lägger ut informationen om lösensumma inte betalas. Nya Tider har granskat den paradoxala utvecklingen.

I Sverige går digitaliseringen med rasande fart och mycket har gjorts tillgängligt för medborgarna bara genom några klick. I reklam och samhällsinformation heter det ofta att de tekniska landvinningarna gör vår vardag lättare, men samtidigt finns en mörk baksida. Hackare har nu betydligt större möjligheter att ägna sig åt metodisk utpressning av alltifrån privatpersoner till företag och myndigheter. Frågan om IT-säkerhet har aktualiserats ännu mer av konflikten mellan Ryssland och Ukraina, för cyberattacker är numera en effektiv och i vissa fall dödlig del av den moderna krigföringen. På de digitala vårdgivarnas hemsidor står sällan detaljerad information om hur patientuppgifter skyddas, så därför kontaktade Nya Tider några av dem för att se hur de ser på riskerna med cyberangrepp.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Svenska patienter och pensionärer förtjänar bättre

Svenska patienter och pensionärer förtjänar bättre

🟠 OPINION: HELEN OSIEJA Helen Osiejas man Jonny blev svårt sjuk av covid under våren 2021. Men det var inte det kinesiska viruset, utan ett allvarligt misstag i sjukvården, som gjorde att han höll på att mista livet. Sjuksköterskan, med bakgrund i Iran och då inhyrd från ett bemanningsföretag, kopplade felaktigt in sondmatningen i blodomloppet vilket upptäcktes först efter fyra timmar. I veckans debattartikel berättar Osieja om det kalla bemötande hon som nära anhörig fick av vården – både vid tidpunkten för händelsen, och i det byråkratiska efterspelet då hon försökte få upprättelse för den vanvård som hennes man utsatts för.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Pietà

🟠 KULTUR Det italienska ordet pietà betyder medlidande. Man associerar det med den sörjande Maria med den döde Jesus i famnen. Sedan tidig medeltid finns det i konsten olika framställningar av den döde Jesus och hans mor. Den mest berömda bilden, en skulptur, är Michelangelo Buonarrotis (1475-1564) Pietà i vit marmor i Peterskyrkan i Rom.

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Olof Skötkonung och mynten i Sigtuna

🟠 För många år sedan besökte vi Sigtuna och de arkeologiska utgrävningar som pågick där. Det var spännande att se hur arkeologerna tog hand om de olika fynden och de berättade om vad de hade hittat. Bland annat fanns mynt av olika slag. Mynt är en viktig del av historien så därför ska vi bekanta oss med Olof Skötkonungs myntprägling i Sigtuna.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.