Skip to Content

Indianerna kommer inte att byta namn, berättar speedway-klubbens ordförande Markus Engman (infälld). Tvärtom har man fått många uppmuntrande mail och samtal efter häxjakten, berättar han. Foton: indianerna.nu
INRIKES

Efter rasistanklagelserna: Svenskarna vill att klubben ”Indianerna” behåller namnet

PappersupplaganNya Tider v. 31

Den 19 juli anklagades den anrika speedwayklubben Indianerna i SVT för att genom sitt namn anspela på rasistiska stereo­typer. Till Nya Tider säger klubbens ordförande Markus Engman att man tänker ha kvar namnet och har fått mycket stöd från allmänheten för detta.

Publicerad: 27 juli, 2020, 16:46

 • Svenska

Läs även

Det var historieprofessorn Gunlög Fur vid Linnéuniversitetet i Växjö som i en intervju i SVT den 19 juli menade att Kumla-klubbens namn ”kan uppfattas som respektlöst”:

– Det är brist på respekt och omtanke om de som betecknas med det här namnet, sade hon.

Vi ändrar inte namnet

När Nya Tider når Indianernas ordförande Markus Engman säger han att den svenska allmänhetens stöd har varit stort efter rasistanklagelserna, och att många uppfattar utfallen som en häxjakt. Klubbens företagsnamn kommer inte att ändras, meddelar han.

– Vi har fått jättemycket mail och telefonsamtal till oss på kansliet och till styrelsen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Det är bra att Indianerna står på sig mot kommunisterna som vill stjäla vårt språk.

 • Dacke

  Få se nu? Vi har förutom speedwayklubben Indianerna, Bysarna, Kaparna, Smederna, Getingarna, Vargarna, Piraterna och ett dussintals klubbar till? Kan det inte tänka sig att någon känner sig träffad, blir kränkt å så? Måste erkänna att jag själv känner mig kränkt, om hur en ”historieproffessor” talar om för svenska folket vad som är kränkande, eller inte? ”Tala illa om en stoppnål och alltid är det någon enögd jävel som tar illa upp” myntade Fritiof Nilsson Piraten en gång och han visste inte hur rätt han hade? Fast idag hade det istället hetat ”känt sig kränkt”?

 • sysoped

  Det ar ju SVT som ar RASISTER.

 • NKVD Citizen101

  Logiskt är att de som vill ta bort namnet är de som är de äkta rasisterna, inte tvärt om.

 • Daniel Johansson

  Den här människan har ju indian-spöken i hjärnan, vad har hon ens bidragit med i sitt liv förutom att dra pengar från våra skatte-kistor?!

  Sen att hon inte ens kan bevisa sin egen tes, det är ju ”ovanligt” och ”anmärkningsvärt” , för att inte tala om ”problematiskt” , det är ju inte alls miljöpartisters paradgren ihop med sossarna!

 • OldMan

  Vi får inte acceptera extremvänsterns försök till revolt och anarki. Vi måste stå emot och slå tillbaka dessa påhittade anklagelser.

 • RL, Vallentuna

  Alltså ; om man kontaktas av någon som kallar sig ” antirasist ” skall man inte svara. Kasta brevet…radera mejl , blockera avs. på FB osv…..man skall vägra all kontakt…inte prata , inte svara ..endast ignorera.
  Skulle en sån stå och sparka utanför min dörr skulle jag öppna med en mugg kaffe i handen….OJ HOPPSAN..jag snavade så fridstöraren fick allt kaffet i ansiktet……oj hoppsan..du tappade din tel…oj…eller är det min ?? jag kollar…hoppsan nu tappade jag den också …ner i WC…ojojoj…en sån otur…

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Hatstorm mot veganföretagare – ville stoppa hatet mot vita – Nu mister Seitanfoods sina största leverantörer

UTRIKESNikolaos Pizanias är företagaren inom veganska livsmedel som kritiserade det kaos som följde i spåren av Black Lives Matter-protesterna. Pizanias skrev inlägg i sociala medier om ”hatet mot vita”, som han själv anser måste få debatteras. Inom loppet av några timmar hade han mist samtliga större kunder till sitt företag och tvingas nu avveckla sin verksamhet. Företagaren riktar kritik mot den åsiktskorridor och politiska ängslighet som han anser blir allt mer framträdande i Sverige, inte minst inom veganrörelsen. Nättidningen Exakt24 träffade Pizanias för en intervju.

Vit kvinna skjuten efter att ha sagt ”All lives matter”

USADen 5 juli sköts 24-åriga Jessica Doty Whitaker till döds i Indianapolis i den amerikanska delstaten Indiana, efter att ha hamnat i gräl med en grupp svarta personer som skanderat ”Black Lives Matter”.

Kvinna våldtagen två gånger – av olika män

INRIKESEnligt polisen så har två våldtäkter ägt rum i Västerås i lördags och enligt uppgifter skall det röra sig om en kvinna som först våldtogs på en plats för att sedan när hon sökt hjälp bli våldtagen igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend