Skip to Content

Försvarsmakten och Hemvärnet har bistått med personal för att bygga upp det som nu är Sveriges största sjukhus, fältsjukhuset i Älvsjö. Nya Tider har intervjuat en av de soldater som närvarade. Här är det soldater ur 26:e hemvärnsbataljonen som hjälper till att upprätta sjukhussängar. Foto: Hampus Hagstedt/ Försvarsmakten
REPORTAGE

Fältsjukhuset i Älvsjö redo att ta emot patienter, Nya Tider intervjuar soldat i Försvarsmakten

PappersupplaganNya Tider v. 17

I Älvsjö i södra Stockholm har Sveriges största sjukhus byggts på kort tid. Sjukvården i Stockholm förbereder nu för att snabbt kunna skicka patienter till fältsjukhuset i ett läge där de ordinarie sjukhusen blivit överfulla. ”Älvsjö sjukhus står färdigt att tas i bruk när behov uppstår”, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande den 15 april. Nya Tider har talat med en soldat i Försvarsmakten som var med och byggde sjukhuset.

Publicerad: 21 april, 2020, 14:35

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det känns som att bygga ett modernt samhälle – utan någon infrastruktur? Precis som Nya Tider frågar, ”finns det sjukhuspersonal och nödvändig utrustning till sjukhuset” och hur fungerar sjuktransporterna och vem/vilka står för maten etc. Kanske det blir militären som utbildas i intensivvård då andra sjukhus i Stockholm behöver all utbildad arbetskraft de kan få? Vår beredskap är god, myntade visst Per Albin en gång i tiden. Än så länge har vår ärade statsminister Stefan Löfven inte tagit dessa ord i sin mun och lär aldrig gör det heller?

  • RL, Vallentuna

   Du menar väl vår VANÄRADE statsminister ??

   • Dacke

    Eller så här i coronatider, vår ”skärrade” statsminister?

  • Swatch

   Vad snabbt du glömmer – det gjorde han visst. Beredskapet är god….
   Två veckor efter det var vår beredskap inte så god….. enligt samma statsminister.

 • LookMoo

  ”Fältsjukhus” låter häftigt.. dramatiskt. Antar att fler politiker och makthavare har haft presskonferenser i/utanför dessa än man vårdat patienter. Givetvis kan man flytta in i ett hotell där alla får tillgång till dusch och egen WC men ”Steffe Inn” är inte lika säljande.

  I Göteborg har man ett ”Fältsjukhus” man provkör för att se ur det funkar. Man har lånat patienter från sjukhuset.

  Ett fältsjukhus fanns i en Brigad-organisation där man hade ansvaret för svårt skadade patienter i 1-2 dygn. 1-10 mil bakom fronten. Innan de flyttades till ett s.k. beredskapssjukhus. Ett fältsjukhus är alltså inte avsett för långvård av äldre människor (vilket 90% av alla patienter är).

 • Stx

  Jag gissar att anläggningen inte kommer att användas.
  Tydligen är det palliativ vård som gäller för det sk köttberget.
  Morfin har som bekant egenskapen att sätta ner lungkapaciteten, en snabb och effektiv avlivning.

 • Minpostloda Persson

  Efter två månader öppnade Wuang upp det var där Corona-sjukan startade.
  Samma cenario bör man kunna räkna med på andra håll i världen.
  Covid-19 startade i Sverige i Mars så räknar man April Maj. Uppstart i Sverige.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend