Skip to Content

Ian Wachtmeister fick inte föreläsa på Folkets Hus i Norrtälje. Foto: Roger Sahlström, Folkets Hus

Folkets Hus nekar SD att hyra lokal

Sverigedemokraterna i Norrtälje hade bjudit in till en föreläsning med den kände opinionsbildaren Ian Wachtmeister, men 48 timmar före drog sig Folkets Hus ur. Man hänvisade till ett policybeslut som plötsligt förhindrade dem från att hyra ut en lokal till partiet. Partiets lokale vice ordförande Dennis Ekström är starkt kritisk, inte minst då lokalen bokats en månad i förväg, men han säger att man aldrig kommer att låta sig stoppas av ”dessa demokratifiender”. Föredraget genomfördes till slut i en annan lokal.

Publicerad: 21 september, 2016, 18:37

  • Svenska

Läs även

Torsdagen den 8 september skulle den kände tidigare Ny Demokrati-profilen Ian Wachtmeister föreläsa i Norrtälje norr om Stockholm. Tanken var att Wachtmeister skulle hålla en timmes föredrag om läget i Sverige och hur medierna hanterar Sverigedemokraterna. En lokal hade bokats för ändamålet av SD Norrtälje i Folkets Hus och allt verkade vara i sin ordning tills 48 timmar innan föreläsningen, då Folkets Hus utan förvarning drog tillbaka bokningen med hänvisning till att man inte delade värdegrund med Sverigedemokraterna.

Den utlösande faktorn verkar vara att flera av hyresgästerna i Folkets Hus, bland andra ABF och Socialdemokraterna, hotat med att säga upp sina hyresavtal. Dennis Ekström, vice ordförande för SD:s lokalavdelning, berättar för Nya Tider att Lars Sundberg som sitter i socialnämnden för Socialdemokraterna kontaktade SD och berättade att man hade fått påtryckningar från riksorganisationen Folkets Hus och Parker och att SD inte längre var välkomna i deras lokaler. Det handlade konkret om ett policybeslut som tagits inom Folkets Hus och Parker om att inte hyra ut till ”rasistiska eller främlingsfientliga organisationer”.

Ekström finner beteendet väldigt märkligt, då Folkets Hus flera gånger kontaktat partiet för att höra om de vill ha fika eller något annat till föreläsningen, och då inte uttryckt några som helst förbehåll.
SD Norrtälje har skickat en faktura till Folkets hus på de extrakostnader man haft och överväger att vidta juridiska åtgärder på grund av kontraktsbrottet. Ekström, som själv sitter i Kultur- och fritidsnämnden, planerar att lägga ett förslag om att Folkets Hus i Norrtälje mister det anläggningsbidrag på 200 000 kronor de får av kommunen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Vilja

    Är norrtäljebo som blir spyfärdig över hur detta vänsterpack får hålla på o selektera grupper efter politisk agenda.står man på vänstermaffians sida är allt bra annars är det stopp.hoppas verkligen att ekström kan röra om och stoppa anläggningsbidraget på 200 000 .

  • Demokratiministern

    Folkets Hus rörelsen styrs av socialdemokratiska vänsterextremister som inte förespråkar demokrati. Dessa figurer vill inte ha en fri debatt utan ser helst att det fungerar som i sina föregångsländer Sovjetunionen och Nordkorea. Nej, stoppa alla bidrag till Folkets Hus runt om i Sverige! Skattepengar ska inte slösas på organisationer som är fientliga till demokrati.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Gå till arkivet

Send this to a friend