Skip to Content

Ian Wachtmeister fick inte föreläsa på Folkets Hus i Norrtälje. Foto: Roger Sahlström, Folkets Hus

Folkets Hus nekar SD att hyra lokal

Sverigedemokraterna i Norrtälje hade bjudit in till en föreläsning med den kände opinionsbildaren Ian Wachtmeister, men 48 timmar före drog sig Folkets Hus ur. Man hänvisade till ett policybeslut som plötsligt förhindrade dem från att hyra ut en lokal till partiet. Partiets lokale vice ordförande Dennis Ekström är starkt kritisk, inte minst då lokalen bokats en månad i förväg, men han säger att man aldrig kommer att låta sig stoppas av ”dessa demokratifiender”. Föredraget genomfördes till slut i en annan lokal.

Publicerad: 21 september, 2016, 18:37

  • Svenska

Läs även

Torsdagen den 8 september skulle den kände tidigare Ny Demokrati-profilen Ian Wachtmeister föreläsa i Norrtälje norr om Stockholm. Tanken var att Wachtmeister skulle hålla en timmes föredrag om läget i Sverige och hur medierna hanterar Sverigedemokraterna. En lokal hade bokats för ändamålet av SD Norrtälje i Folkets Hus och allt verkade vara i sin ordning tills 48 timmar innan föreläsningen, då Folkets Hus utan förvarning drog tillbaka bokningen med hänvisning till att man inte delade värdegrund med Sverigedemokraterna.

Den utlösande faktorn verkar vara att flera av hyresgästerna i Folkets Hus, bland andra ABF och Socialdemokraterna, hotat med att säga upp sina hyresavtal. Dennis Ekström, vice ordförande för SD:s lokalavdelning, berättar för Nya Tider att Lars Sundberg som sitter i socialnämnden för Socialdemokraterna kontaktade SD och berättade att man hade fått påtryckningar från riksorganisationen Folkets Hus och Parker och att SD inte längre var välkomna i deras lokaler. Det handlade konkret om ett policybeslut som tagits inom Folkets Hus och Parker om att inte hyra ut till ”rasistiska eller främlingsfientliga organisationer”.

Ekström finner beteendet väldigt märkligt, då Folkets Hus flera gånger kontaktat partiet för att höra om de vill ha fika eller något annat till föreläsningen, och då inte uttryckt några som helst förbehåll.
SD Norrtälje har skickat en faktura till Folkets hus på de extrakostnader man haft och överväger att vidta juridiska åtgärder på grund av kontraktsbrottet. Ekström, som själv sitter i Kultur- och fritidsnämnden, planerar att lägga ett förslag om att Folkets Hus i Norrtälje mister det anläggningsbidrag på 200 000 kronor de får av kommunen.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Roger Sahlström

roger.[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Vilja

    Är norrtäljebo som blir spyfärdig över hur detta vänsterpack får hålla på o selektera grupper efter politisk agenda.står man på vänstermaffians sida är allt bra annars är det stopp.hoppas verkligen att ekström kan röra om och stoppa anläggningsbidraget på 200 000 .

  • Demokratiministern

    Folkets Hus rörelsen styrs av socialdemokratiska vänsterextremister som inte förespråkar demokrati. Dessa figurer vill inte ha en fri debatt utan ser helst att det fungerar som i sina föregångsländer Sovjetunionen och Nordkorea. Nej, stoppa alla bidrag till Folkets Hus runt om i Sverige! Skattepengar ska inte slösas på organisationer som är fientliga till demokrati.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Olaglig vänsteraktion i Göteborgs hamn

GÖTEBORGHelgen den 7–9 september genomförde hundratals vänsteraktivister en aktion mot Göteborgs energihamn. Utöver ett tillståndsgivet tältläger försökte man blockera infarterna till hamnen. Aktionen, som inte uppnådde någonting, stöddes av Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. För logistiken användes en av Studiefrämjandets släpvagnar.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

Kvinna allvarligt skadad i explosion

INRIKESEn ung kvinna som passerade förbi en livsmedelsaffär skadades allvarligt när en bomb detonerade i Lund under natten till lördag. Sprängningen var riktad mot livsmedelsaffären bekräftar polisen. Antalet sprängdåd i Sverige ökar kraftigt visar polisens statistik. Skulden till den stora ökningen menas vara ”utanförskap”.

Gå till arkivet

Send this to a friend