Skip to Content

ANN-SOFIE HERMANSSON (S) var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg när hon hamnade i konflikt med islamister. Efter inlägg på sin privata blogg polisanmäldes hon först för förtal, men när den utredningen lades ned försökte man i stället driva ett enskilt åtal, som ledde till att hon friades. Foto: Privat
INRIKES

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

PappersupplaganNya Tider v. 8

De båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Publicerad: 18 februari, 2020, 15:59

 • Svenska

Läs även

I anmälarnas yrkande skrevs bland annat:

”Ann-Sofie Hermansson har på sin blogg, https://soffangbg.wordpress.com/, vid ett flertal tillfällen spridit uppgifter om att Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, hädanefter målsägandena, är extrema röster, extremister, att de försvarat terrorister och att de avfärdat anti-terrorinsatser mot bl.a. IS-krigare, favoritextremister, samt icke-demokrater.”

FATIMA DOUBAKIL är en av talespersonerna för Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK), som vid flera tillfällen bjudit in personer som själva deltagit i terrorism eller försvarat terrorister. Stillbild: Antirasistiska Akademin.

 

I domen resonerar tingsrätten kring de begrepp som nämns. När det gäller varianter av ”extremist”, skriver domstolen att orden inte kan ges ”ett så bestämt innehåll att dess sanningshalt eller skäliga grund kan prövas utifrån objektiva kriterier” och att ”uttrycken kan därmed inte betraktas som uppgifter”. Man drar också samma slutsats kring ”icke-demokrater”.

Påståendet att Abdullahi och Doubakil ska ha ”försvarat terrorister och avfärdat antiterrorinsatser mot bl.a. IS-krigare” anses däremot kunna bedömas som en uppgift, då det enligt domstolen har ett tillräckligt bestämt innehåll. Det slås också fast att påståendet i sig är förtalsgrundande, men täcks av yttrandefriheten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Att utlänningar i vårt land kan starta en sådan här process visar hur skevt Sverige blivit. Det är oerhört !! Finns det något land i hela Afrika , Asien , Sydamerika , Indiska kontinenten …som sätter utlänningar före det egna landets folk. Som skapar lagar som förbjuder kritik när personer våldgästar och förgriper sig på landets eget folk.?? Finns det länder där polisen går inkräktares ärenden ??
  Var har man domstolar som dömer landets egna till fängelse för att dom önskar frihet och slippa att förnedringsrånas ?? Var är hela stora massmedia i händerna på nedrivande och omoraliska krafter. ?? Var tar regeringen dina skatter och ger pengarna till folk som hackar sig in i din dator för att hitta bevis på åsiktsbrott ??
  Sverige är värre än vi ofta inser , därför att allt skett stegvis…..Vi har berövats vår värdighet –ja- vi har berövats vår längtan att ens leva. Vi får inte ens hata det onda.

  • samuelafugglas

   Hade det varit någon ur den svenska allmogen som kallat kallat kvinnorna EXTERMISTER hade de garanterat blivit bötfällda eller plundrade på friheten, men Ann-Sofie Hermansson från “MUTEBORG”?
   Vad kan svenska folket lära sig av detta?

  • Old timer

   Kollade lite på valresultatet 2018. S blev störst i både kommun o riksdag så det råder ingen tvekan om vilket parti som har flest representanter i Tingsrätten. Sverige har en oändlig mängd experter, tv tyckare och SJW are. Märkligt att ingen av dessa skatteavlönade potentater tycker att ngt är fel. Hur många opolitiska nämndemän finns det i Sverige? Jag vågar sticka ut och säger, INGEN. Sedan har dessa potentater mage att kritisera Polen därför man rensar ut gammla kommunister för att de bara tillsatte fler kommunister inom rättsväsendet.

  • Old timer

   Tänk bara på hur många år man döljde vad en invandrare får ekonomiskt. Man sekretess lade till höger och vänster. På så sätt skrämde man de som hade insikt till tystnad. Det var bloggen Ladycobra som rotade i detta först. Tjänstemän på FK har bekräftat riktigheten i uppgifterna. Jag tror nog att Ladycobra har kvar artikeln. Ett söktipps där är “ackumulerad föräldrapenning”. De som kom hit med barn fick retroaktiv föräldrapenning från det att barnen var födda. I ett fall så betalade man ut 250.000 skattade kronor. Efter våldsam kritik så tvingades de ändra reglerna så nu får man bara för 18 månader per barn. Om jag inte minns fel så gällde ändringen från 1 jan 2016. Dessa uppgifter kan man inte hitta på FK:s sidor. Man vvar smart och lade regelverket under socialtjänstlagen.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend