Skip to Content

ANN-SOFIE HERMANSSON (S) var kommunstyrelsens ordförande i Göteborg när hon hamnade i konflikt med islamister. Efter inlägg på sin privata blogg polisanmäldes hon först för förtal, men när den utredningen lades ned försökte man i stället driva ett enskilt åtal, som ledde till att hon friades. Foto: Privat
INRIKES

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

PappersupplaganNya Tider v. 8

De båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Publicerad: 18 februari, 2020, 15:59

 • Svenska

Läs även

I anmälarnas yrkande skrevs bland annat:

”Ann-Sofie Hermansson har på sin blogg, https://soffangbg.wordpress.com/, vid ett flertal tillfällen spridit uppgifter om att Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, hädanefter målsägandena, är extrema röster, extremister, att de försvarat terrorister och att de avfärdat anti-terrorinsatser mot bl.a. IS-krigare, favoritextremister, samt icke-demokrater.”

FATIMA DOUBAKIL är en av talespersonerna för Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén (MMRK), som vid flera tillfällen bjudit in personer som själva deltagit i terrorism eller försvarat terrorister. Stillbild: Antirasistiska Akademin.

 

I domen resonerar tingsrätten kring de begrepp som nämns. När det gäller varianter av ”extremist”, skriver domstolen att orden inte kan ges ”ett så bestämt innehåll att dess sanningshalt eller skäliga grund kan prövas utifrån objektiva kriterier” och att ”uttrycken kan därmed inte betraktas som uppgifter”. Man drar också samma slutsats kring ”icke-demokrater”.

Påståendet att Abdullahi och Doubakil ska ha ”försvarat terrorister och avfärdat antiterrorinsatser mot bl.a. IS-krigare” anses däremot kunna bedömas som en uppgift, då det enligt domstolen har ett tillräckligt bestämt innehåll. Det slås också fast att påståendet i sig är förtalsgrundande, men täcks av yttrandefriheten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Att utlänningar i vårt land kan starta en sådan här process visar hur skevt Sverige blivit. Det är oerhört !! Finns det något land i hela Afrika , Asien , Sydamerika , Indiska kontinenten …som sätter utlänningar före det egna landets folk. Som skapar lagar som förbjuder kritik när personer våldgästar och förgriper sig på landets eget folk.?? Finns det länder där polisen går inkräktares ärenden ??
  Var har man domstolar som dömer landets egna till fängelse för att dom önskar frihet och slippa att förnedringsrånas ?? Var är hela stora massmedia i händerna på nedrivande och omoraliska krafter. ?? Var tar regeringen dina skatter och ger pengarna till folk som hackar sig in i din dator för att hitta bevis på åsiktsbrott ??
  Sverige är värre än vi ofta inser , därför att allt skett stegvis…..Vi har berövats vår värdighet –ja- vi har berövats vår längtan att ens leva. Vi får inte ens hata det onda.

  • samuelafugglas

   Hade det varit någon ur den svenska allmogen som kallat kallat kvinnorna EXTERMISTER hade de garanterat blivit bötfällda eller plundrade på friheten, men Ann-Sofie Hermansson från ”MUTEBORG”?
   Vad kan svenska folket lära sig av detta?

  • Old timer

   Kollade lite på valresultatet 2018. S blev störst i både kommun o riksdag så det råder ingen tvekan om vilket parti som har flest representanter i Tingsrätten. Sverige har en oändlig mängd experter, tv tyckare och SJW are. Märkligt att ingen av dessa skatteavlönade potentater tycker att ngt är fel. Hur många opolitiska nämndemän finns det i Sverige? Jag vågar sticka ut och säger, INGEN. Sedan har dessa potentater mage att kritisera Polen därför man rensar ut gammla kommunister för att de bara tillsatte fler kommunister inom rättsväsendet.

  • Old timer

   Tänk bara på hur många år man döljde vad en invandrare får ekonomiskt. Man sekretess lade till höger och vänster. På så sätt skrämde man de som hade insikt till tystnad. Det var bloggen Ladycobra som rotade i detta först. Tjänstemän på FK har bekräftat riktigheten i uppgifterna. Jag tror nog att Ladycobra har kvar artikeln. Ett söktipps där är ”ackumulerad föräldrapenning”. De som kom hit med barn fick retroaktiv föräldrapenning från det att barnen var födda. I ett fall så betalade man ut 250.000 skattade kronor. Efter våldsam kritik så tvingades de ändra reglerna så nu får man bara för 18 månader per barn. Om jag inte minns fel så gällde ändringen från 1 jan 2016. Dessa uppgifter kan man inte hitta på FK:s sidor. Man vvar smart och lade regelverket under socialtjänstlagen.

Mördare fritagen under permission från ungdomsvård

INRIKESDen 8 januari 2018 sköt den då 16-årige somaliern Abdirizak Abdimalek Osman ihjäl en 24-årig afrikansk man på en pizzeria i Rinkeby. Han dömdes till tre års sluten ungdomsvård, men fritogs den 21 juli i år under en permission. Den ansvariga myndighetens presschef medger i ett samtal med Nya Tider att en felbedömning uppenbarligen gjordes då man beviljade permission.

12-årig flicka ihjälskjuten av gängkriminella

INRIKESNatten mot söndagen sköts en 12-årig flicka ihjäl vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Skjutningen menas ha varit en så kallad ”drive-by-skjutning” där gängkriminella kört förbi bensinmacken och öppnat eld mot andra gängmedlemmar men missat och istället dödat den unga flickan.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

EU klubbade återhämtningsfond och dubblar sin budget

UTRIKESTidigt på morgonen den 21 juli skrev EU-ländernas regeringschefer på avtalet om den nya långtidsbudgeten och den så kal­la­de återhämtningsfonden för EU, efter ett historiskt långt maratonmöte över mer än fyra dygn. Den senare har lanserats som ett stöd för återuppbyggnad till länder som drabbats hårt av coronapandemin. Konstruktionen innebär att EU:s budgetramar i det närmaste dubbleras, med lånade pengar, under tre år. Förändringen är fundamental och marknadsförs som ”Nästa generation av EU” – utan att ställas under demokratisk prövning.

2022 rullar politikertåget till Bryssel

INRIKESRegeringen har beslutat ge Trafikverket i uppdrag att upphandla två olika utrikes nattåg, det ena Stockholm – Hamburg och det andra Malmö-Bryssel. Eftersom det inte tillåts att upphandla dessa på tysk sträcka förväntas vinnande tågföretag ta risken från dansk-tyska gränsen. Hamburg-tåget från Stockholm välkomnas av många, men Brysseltåget från Malmö ses istället som något politikerna ger sig själva i present.

Katolsk kyrka i Ystad utsatt för stenkastning av ungdomsgäng

INRIKESLördagen den 26 juli utsattes Sankt Nikolaikyrkan i den skånska staden Ystad för stenkastning av ett mindre ungdomsgäng – mitt under pågående mässa. Vittnen såg åtminstone tre ungdomar springa från platsen, men kyrkoherde Eugeniusz Machica säger till Nya Tider att han just nu inte vet om det handlar om ett muslimskt invandrargäng eller inte.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Gå till arkivet

Send this to a friend