Skip to Content

GENERÖSA REGLER för asylinvandrare och andra utlandsfödda, som kanske inte arbetat alls i Sverige, gör att deras inkomster efter pensionsålder inte skiljer sig nämnvärt från pensionerna för lågavlönade som arbetat hela livet i Sverige. Foto: Pensionsmyndigheten
INRIKES

Garantipensionen höjs med ynka 200 kronor – men kostnaderna skenar ändå

PappersupplaganNya Tider v. 12

Trots att alla partier säger sig värna om fattigpensionärerna, blev höjningen av garantipensionen ungefär 200 kronor i månaden. Garantipension är till för dem som haft väldigt låga inkomster genom livet. Trots det väntas statens kostnader för garantipensioner skena de kommande åren, beroende på att allt fler invandare går i pension utan några större inkomster att redovisa under sina liv i Sverige.

Publicerad: 22 mars, 2019, 12:42

 • Svenska

Läs även

Den 31 januari i år kunde socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) via regeringens hemsida stolt berätta:

– Vi kommer satsa 2,1 miljarder årligen för att öka tryggheten för de sämst ställda pensionärerna. Det kommer innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer.

ANNIKA STRANDHÄLL (S) är som socialförsäkringsminister den ytterst ansvariga för pensionssystemet. Foto: Regeringen

Resultatet är bland annat att den så kal­lade garantipensionen, som ska vara ett grundskydd för dem som har haft låg eller ingen arbetsinkomst under livet, ökar med ungefär 200 kronor i månaden från år 2020. Beloppet är en överenskommelse inom Pensionsgruppen, som omfattar alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Ungefär var fjärde 65-åring erhåller i dag denna form av pension.

Trots den blygsamma ökningen räknar Pensionsmyndigheten med att kostnaderna för garantipensioner kommer att öka kraftigt de kommande decennierna. Detta kommer att inträffa allt eftersom fler invandrare går i pension, då dessa i mycket högre grad än svenskar levt på socialbidrag eller haft en för låg inkomst för att kunna få vanlig folkpension.

Även Äldreförsörjningsstödet (ÄFS), som tagits fram specifikt för äldre invandrare som kommer till Sverige, förväntas redan i år kosta 1,14 miljarder kronor, hälften av den ökning som regeringens höjning av garantipensionen kostar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Rune

  Ojoj. Nu bir det fest i dagarna sju! 200 kr minus snitt 31% i kommunal+landstingsskatt blir 62 kr. Kvar att leva loppan för blir 138 kr i månaden. Hipp hipp hurra! Svenskarna får sannerligen det valuta för att rösta på rätt parti!

 • olle

  invandrarna skall rädda min pension inget annat.

 • abergbe

  Jag påminner om vad Reinfeldt sa i sitt ökända Öppna-era-hjärtan-tal redan under valrörelsen 2014. Han klargjorde redan då att det inte kommer att finnas utrymme för några reformer för svenskar på grund av de enorma kostnaderna för invandringen. Det finns alltså inga pengar. Detta är alltså förklaringen till att de svenska fattigpensionärerna får nöja sig med 200 kr mer i månaden före skatt. Dessutom kommer dessa pensionärer heller aldrig få någon förbättring på grund av den fortsatt höga invandringen på runt 120 000 per år, varav merparten kommer att leva på bidrag eller på anställningar som är bidragsfinansierade, eller naturligtvis på kriminalitet och svartjobb.

 • Vielfrass

  Jasså . . Blir ny-adeln gamla . . ? Det hade jag ingen som helst aning om , jag trodde att dom var för evigt rosenkindade 17 åringar samt feta eviga vinstlotter (av modell perpetuum mobile) för samhället .

  Så summa summarum av invällningen borde ju egentligen vara att vi kan gå/kunde gå tidigt i pension som mångmiljonärer precis om våra “fina” folkvalda , för vi får ju egentligen inte heller ställa folk mot varandra/göra skillnad på människor (= Ajabaja , fel värdegrund) . . . X( .

 • viggojensen

  En ren förolämpning och i grunden stöld av arbetande människor !!!

Miljöforskare till Nya Tider: Hundratals växtarter dör medan ensidig klimatalarmism härjar fritt

INRIKESDen 10 juni presenterades en ny studie från bland annat Stockholms universitet som visar på att närmare 600 växtarter har utrotats under modern tid, alltså under de senaste 250 åren. Nya Tider fick en exklusiv intervju med en av rapportförfattarna vid Stockholms universitet, Aelys Humphries, som menar att ett ensidigt klimatfokus på reducering av koldioxid i atmosfären sker på bekostnad av mer akuta miljöåtgärder för att rädda jordens artrikedom av träd och växter. Rapporten slår fast att en viktig åtgärd för att rädda vårt ekosystem för framtiden är att barn och ungdomar får lära sig mer om träd och växter redan i koltåldern, något som är viktigare än skolstrejker, vilket Aelys Humphries understryker för Nya Tider.

NMR-aktivist dömd för hets mot folkgrupp med omvänd bevisbörda

INRIKESEn 32-årig aktivist i Nordiska motståndsrörelsen dömdes i slutet av maj för ringa hets mot folkgrupp, trots att han nekade till att alls ha något med de aktuella inläggen att göra. I den märkliga domen hävdar Luleå tingsrätt att aktivisten överbevisats med att äga ett konto på VK främst genom att kontot innehåller en ”selfie” som liknar honom.

Skar halsen av 17-årige Daniel Wretström – nu dömd för misshandel i sitt jobb som ”trygghetsvärd” åt SL

INRIKESÅr 2000 mördades den 17-årige pojken Daniel Wretström i Salem av ett invandrargäng i en utdragen misshandel som avslutades med att han fick halsen avskuren. Nya Tider kan avslöja att mannen som höll i kniven idag är anställd som trygghetsvärd av SL via Lugna gatan – och nyligen dömdes för att ha misshandlat en resenär.

Elbrist driver företag ut ur Sverige – regeringen blundar

ANALYSKonsekvenserna av den svenska skatte- och energipolitiken börjar nu visa sig på allvar. Flera viktiga företag har börjat erfara att man inte kan garanteras tillgång till tillförlitlig el i den utsträckning som krävs för att driva företaget framåt. I ett sådant läge fattar företagen rationella beslut och investerar någon annanstans. De ekonomiska effekterna av en sådan utveckling är långsiktigt katastrofala för Sverige.

Trollhättan: Etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till invandrartäta skolor för att minska så kallad ”segregation”

INRIKESI Trollhättan kan det komma drastiska åtgärder för att minska vad den rödgröna majoriteten i Trollhättans kommunstyre kallar för ”skolsegregation”. I socialdemokraters, vänsterpartisters och miljöpartisters drömscenario kan det mycket väl landa i att etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till skolor i utsatta kommunområden, dominerade av främst muslimska invandrargrupper från MENA-länder.

Karlskrona uppmärksammar muslimska högtiden Eid men inte nationaldagen

INRIKESMånga upprörda Karlskronabor konstaterade att deras kommunledning valt att uppmärksamma den muslimska högtiden Eid, men inte nationaldagen på kommunens officiella Facebook-sida.

Syntetiska läkemedel gynnas av regelverket

INRIKESMånga sköldkörtelsjuka lider svårt av sin sjukdom. Flera läkemedel kan lindra sjukdomen, bland annat Liothyronin och NDT. De innehåller samma substans, men medan Liothyronin är syntetiskt framställt är NDT naturligt. Men NDT får bara skrivas ut av den som har licens och föreskrivs mera sällan än det kommersiella Liothyronin.

Islamist friad från terrorbrott – trots hundratals kilo sprängämne

INRIKESIslamisten David Idrisson, 46, har friats av hovrätten efter att först ha dömts i Solna tingsrätt för ett planerat terrordåd mot civila på uppdrag av Islamska Staten. Trots att han finansierat terrorister, förvarat hundratals kilo sprängämne, haft kontakt med islamska staten, och flera andra besvärande omständigheter så frias han från förberedelse för terrordåd. Hans planerade utvisning upphävs även. Men Säpos bedömning gick tvärt emot hovrättens – nu är han i förvar.

Gå till arkivet

Send this to a friend