Skip to Content

GENERÖSA REGLER för asylinvandrare och andra utlandsfödda, som kanske inte arbetat alls i Sverige, gör att deras inkomster efter pensionsålder inte skiljer sig nämnvärt från pensionerna för lågavlönade som arbetat hela livet i Sverige. Foto: Pensionsmyndigheten
INRIKES

Garantipensionen höjs med ynka 200 kronor – men kostnaderna skenar ändå

PappersupplaganNya Tider v. 12

Trots att alla partier säger sig värna om fattigpensionärerna, blev höjningen av garantipensionen ungefär 200 kronor i månaden. Garantipension är till för dem som haft väldigt låga inkomster genom livet. Trots det väntas statens kostnader för garantipensioner skena de kommande åren, beroende på att allt fler invandare går i pension utan några större inkomster att redovisa under sina liv i Sverige.

Publicerad: 22 mars, 2019, 12:42

 • Svenska

Läs även

Den 31 januari i år kunde socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) via regeringens hemsida stolt berätta:

– Vi kommer satsa 2,1 miljarder årligen för att öka tryggheten för de sämst ställda pensionärerna. Det kommer innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer.

ANNIKA STRANDHÄLL (S) är som socialförsäkringsminister den ytterst ansvariga för pensionssystemet. Foto: Regeringen

Resultatet är bland annat att den så kal­lade garantipensionen, som ska vara ett grundskydd för dem som har haft låg eller ingen arbetsinkomst under livet, ökar med ungefär 200 kronor i månaden från år 2020. Beloppet är en överenskommelse inom Pensionsgruppen, som omfattar alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Ungefär var fjärde 65-åring erhåller i dag denna form av pension.

Trots den blygsamma ökningen räknar Pensionsmyndigheten med att kostnaderna för garantipensioner kommer att öka kraftigt de kommande decennierna. Detta kommer att inträffa allt eftersom fler invandrare går i pension, då dessa i mycket högre grad än svenskar levt på socialbidrag eller haft en för låg inkomst för att kunna få vanlig folkpension.

Även Äldreförsörjningsstödet (ÄFS), som tagits fram specifikt för äldre invandrare som kommer till Sverige, förväntas redan i år kosta 1,14 miljarder kronor, hälften av den ökning som regeringens höjning av garantipensionen kostar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Rune

  Ojoj. Nu bir det fest i dagarna sju! 200 kr minus snitt 31% i kommunal+landstingsskatt blir 62 kr. Kvar att leva loppan för blir 138 kr i månaden. Hipp hipp hurra! Svenskarna får sannerligen det valuta för att rösta på rätt parti!

 • olle

  invandrarna skall rädda min pension inget annat.

 • abergbe

  Jag påminner om vad Reinfeldt sa i sitt ökända Öppna-era-hjärtan-tal redan under valrörelsen 2014. Han klargjorde redan då att det inte kommer att finnas utrymme för några reformer för svenskar på grund av de enorma kostnaderna för invandringen. Det finns alltså inga pengar. Detta är alltså förklaringen till att de svenska fattigpensionärerna får nöja sig med 200 kr mer i månaden före skatt. Dessutom kommer dessa pensionärer heller aldrig få någon förbättring på grund av den fortsatt höga invandringen på runt 120 000 per år, varav merparten kommer att leva på bidrag eller på anställningar som är bidragsfinansierade, eller naturligtvis på kriminalitet och svartjobb.

 • Vielfrass

  Jasså . . Blir ny-adeln gamla . . ? Det hade jag ingen som helst aning om , jag trodde att dom var för evigt rosenkindade 17 åringar samt feta eviga vinstlotter (av modell perpetuum mobile) för samhället .

  Så summa summarum av invällningen borde ju egentligen vara att vi kan gå/kunde gå tidigt i pension som mångmiljonärer precis om våra “fina” folkvalda , för vi får ju egentligen inte heller ställa folk mot varandra/göra skillnad på människor (= Ajabaja , fel värdegrund) . . . X( .

 • viggojensen

  En ren förolämpning och i grunden stöld av arbetande människor !!!

Ett nytt handelsavtal mellan USA och Kina öppnar för en mer rättvis världshandel

USA:s president Donald Trump har, mer eller mindre, chockat världens ledare genom att få igenom ett helt nytt, 92 sidor långt, handelsavtal med Kina på bara två år. Flera branschanalytiker har förvånats över att förhandlingarna gått så fort, eftersom en vanlig handläggningstid för sådana avtal ligger närmare sex-åtta år än två. Avtalet är den första delen av två och reglerar mycket av de formella krav som bygger en god bas för rättvis handel.

Fem bombexplosioner på nio dygn

En kraftig sprängladdning detonerade natten till den 13 januari på Gyllenstiernsgatan i centrala Stockholm, bara några stenkast från SVT:s lokaler på Östermalm. Inom loppet av nio dygn hade totalt fem bomber skakat huvudstaden, Norrköping och Uppsala. Bland de bestörta stockholmarna framträdde Martin Timell och frågar sig vad det är som håller på att hända.

Namninsamling startad mot angiveriföreningen ”Näthatsgranskaren”

INRIKESDen skattefinansierade angiveriföreningen ”Näthatsgranskaren” väcker alltmer vrede bland vanliga svenskar på grund av den åsiktsförföljelse denna verksamhet och dess frontfigur, djurplågaren och den före detta polismannen Tomas Åberg ägnar sig åt.

Väktare ihjälskjuten i Kristianstad

INRIKESEn 25-årig man sköts under måndagskvällen i Kristianstad. Han fördes till sjukhus av privatpersoner, men hans liv gick inte att rädda. Mannen, som har bekräftats arbeta som väktare för företaget Avarn, blev det andra mordet i staden inom loppet av en dryg månad.

Dubbelmord i Vallentuna skakade om

Ett par hittades döda i en villa i Vallentuna. Mannen hade förra året sålt sin släktgård för 14 miljoner kronor, vilket har lett till misstanke om det ligger ekonomiska motiv bakom dubbelmordet. Sörjande bekanta berättar för Nya Tider att det är omskakande att något sådant sker på den annars lugna landsbygden.

Strid om slöjförbud rasar i Skurups skolor

Skurups kommunfullmäktige har beslutat att förbjuda bärande av islamiska slöjor i kommunens skolor, ett beslut som väckt motstånd bland muslimska grupper och även viss svensk skolpersonal. Prästamosse­skolans rektor Mattias Liedholm vill inte medverka till att genomdriva denna linje, och säger till Nya Tider bland annat att ett sådant beslut i så fall måste fattas på nationell nivå.

SD-politiker om Alternativ för Sverige: ”Ett litet skitparti”

INRIKESTommy Hansson, tidigare chefredaktör för SD-Kuriren och nu profilerad kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Södertälje, går till hårt angrepp mot uppstickarna i Alternativ för Sverige.

Staden Efesos i Turkiet – betydande för kristendomens spridning

HISTORIAEfesos är en arkeologisk plats i nuvarande Turkiet. Under antiken var den en viktig hamnstad på Mindre Asiens västkust, och från omkring 133 f.Kr. utgjorde staden en del av Romarriket. Den var strategiskt ett mycket bra val av aposteln Paulus när han skulle sprida kristendomens budskap. Där grundade han en församling, som kom att bli den mest inflytelserika i provinsen.

Gå till arkivet

Send this to a friend