Skip to Content

GENERÖSA REGLER för asylinvandrare och andra utlandsfödda, som kanske inte arbetat alls i Sverige, gör att deras inkomster efter pensionsålder inte skiljer sig nämnvärt från pensionerna för lågavlönade som arbetat hela livet i Sverige. Foto: Pensionsmyndigheten
INRIKES

Garantipensionen höjs med ynka 200 kronor – men kostnaderna skenar ändå

PappersupplaganNya Tider v. 12

Trots att alla partier säger sig värna om fattigpensionärerna, blev höjningen av garantipensionen ungefär 200 kronor i månaden. Garantipension är till för dem som haft väldigt låga inkomster genom livet. Trots det väntas statens kostnader för garantipensioner skena de kommande åren, beroende på att allt fler invandare går i pension utan några större inkomster att redovisa under sina liv i Sverige.

Publicerad: 22 mars, 2019, 12:42

 • Svenska

Läs även

Den 31 januari i år kunde socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) via regeringens hemsida stolt berätta:

– Vi kommer satsa 2,1 miljarder årligen för att öka tryggheten för de sämst ställda pensionärerna. Det kommer innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer.

ANNIKA STRANDHÄLL (S) är som socialförsäkringsminister den ytterst ansvariga för pensionssystemet. Foto: Regeringen

Resultatet är bland annat att den så kal­lade garantipensionen, som ska vara ett grundskydd för dem som har haft låg eller ingen arbetsinkomst under livet, ökar med ungefär 200 kronor i månaden från år 2020. Beloppet är en överenskommelse inom Pensionsgruppen, som omfattar alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Ungefär var fjärde 65-åring erhåller i dag denna form av pension.

Trots den blygsamma ökningen räknar Pensionsmyndigheten med att kostnaderna för garantipensioner kommer att öka kraftigt de kommande decennierna. Detta kommer att inträffa allt eftersom fler invandrare går i pension, då dessa i mycket högre grad än svenskar levt på socialbidrag eller haft en för låg inkomst för att kunna få vanlig folkpension.

Även Äldreförsörjningsstödet (ÄFS), som tagits fram specifikt för äldre invandrare som kommer till Sverige, förväntas redan i år kosta 1,14 miljarder kronor, hälften av den ökning som regeringens höjning av garantipensionen kostar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Rune

  Ojoj. Nu bir det fest i dagarna sju! 200 kr minus snitt 31% i kommunal+landstingsskatt blir 62 kr. Kvar att leva loppan för blir 138 kr i månaden. Hipp hipp hurra! Svenskarna får sannerligen det valuta för att rösta på rätt parti!

 • olle

  invandrarna skall rädda min pension inget annat.

 • abergbe

  Jag påminner om vad Reinfeldt sa i sitt ökända Öppna-era-hjärtan-tal redan under valrörelsen 2014. Han klargjorde redan då att det inte kommer att finnas utrymme för några reformer för svenskar på grund av de enorma kostnaderna för invandringen. Det finns alltså inga pengar. Detta är alltså förklaringen till att de svenska fattigpensionärerna får nöja sig med 200 kr mer i månaden före skatt. Dessutom kommer dessa pensionärer heller aldrig få någon förbättring på grund av den fortsatt höga invandringen på runt 120 000 per år, varav merparten kommer att leva på bidrag eller på anställningar som är bidragsfinansierade, eller naturligtvis på kriminalitet och svartjobb.

 • Vielfrass

  Jasså . . Blir ny-adeln gamla . . ? Det hade jag ingen som helst aning om , jag trodde att dom var för evigt rosenkindade 17 åringar samt feta eviga vinstlotter (av modell perpetuum mobile) för samhället .

  Så summa summarum av invällningen borde ju egentligen vara att vi kan gå/kunde gå tidigt i pension som mångmiljonärer precis om våra “fina” folkvalda , för vi får ju egentligen inte heller ställa folk mot varandra/göra skillnad på människor (= Ajabaja , fel värdegrund) . . . X( .

 • viggojensen

  En ren förolämpning och i grunden stöld av arbetande människor !!!

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

INRIKESDet planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Invandrad socialdemokrat våldtog styvdotter

INRIKESDen 37-åriga Saad Hamad ställde upp i valet för Socialdemokraterna i Tierp. Samtidigt hade han våldtagit sin minderåriga styvdotter brutalt i flera år. Nu har den invandrade barnvåldtäktsmannen dömts till ett milt straff för en stor mängd sexualbrott mot styvdottern. Mamman, som inte ville tro på sin dotter, har valt att stanna kvar vid mannens sida.

Läkarlarmen efter att allt fler barn och unga ”byter kön”: Könsbyten på barn är oetiska experiment

REPORTAGEAntalet barn som får diagnosen könsdysfori ökar lavinartat i Sverige och andra västländer. Barn så unga som tolv får hormonbehandlingar som förberedelse för att opereras till en imitation av det motsatta könet, något som i dag kan ske vid 18 års ålder. Regeringen vill ändra reglerna och låta femtonåringar opereras utan föräldrars medgivande. Samtidigt växer kritiken mot verksamheten, som läkare och visselblåsare anser kan ge skador som aldrig går att reparera för tusentals barn och unga.

Poliser får sitta på åhörarplats när MENA är i rätten

PÅ RÄTTEGÅNGMENA-kvinnor inför skranket i Linköping. Nya Tider skickade ut en fotograf att bevaka ett uppmärksammat brottmål i Linköpings tingsrätt. Resultatet blev 200 foton och erfarenheter av hur mångkulturen tvingar fram ny lagstiftning. Berättat för Stefan Pettersson.

Vänsterpartist dömd för politiskt våld

INRIKESDitte Enhorn, 29, döms för en politiskt motiverad attack mot en medlem i det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige. Det tog nästan ett år för AfS-medlemmen att få upprättelse.

Placerade kristen mans döttrar i muslimsk familj

UTRIKESBarnen till en rysk man som befunnit sig i Sverige i sju år tvångsomhändertogs 2017 av socialtjänsten efter att modern insjuknat. De tre döttrarna placerades i stället i en muslimsk familj. Nu har pappan flytt med barnen från Sverige och söker asyl i Polen. Polsk domstol menar att Sverige brutit mot EU-konventionen om barns rättigheter.

Socialdemokraternas Twitterkonto hackat

InrikesSocialdemokraterna firar nya våldtäktsrekord med skattehöjningar och än mer öppna gränser, Stefan Löfven avgår och SÄPO läggs ned. Detta är några av budskapen som twittrades ut från partiets officiella Twitterkonto i natt.

Mer skattepengar till kritiserad energisatsning

INRIKES Regeringen har beslutat att öka det totala stödet för solceller med 300 miljoner kronor jämfört med den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom i höstas. Samtidigt minskar man stödnivån från 30 till 20 procent för installationen av solceller. Något som drabbar tusentals hushåll som redan genomfört installationer, men som ännu inte fått utbetalning av stödet. Solcellsatsningen är dock sämre för miljön än den befintliga elen och samtidigt starkt kritiserad för de ekonomiska kostnaderna.

Gå till arkivet