Skip to Content

GENERÖSA REGLER för asylinvandrare och andra utlandsfödda, som kanske inte arbetat alls i Sverige, gör att deras inkomster efter pensionsålder inte skiljer sig nämnvärt från pensionerna för lågavlönade som arbetat hela livet i Sverige. Foto: Pensionsmyndigheten
INRIKES

Garantipensionen höjs med ynka 200 kronor – men kostnaderna skenar ändå

PappersupplaganNya Tider v. 12

Trots att alla partier säger sig värna om fattigpensionärerna, blev höjningen av garantipensionen ungefär 200 kronor i månaden. Garantipension är till för dem som haft väldigt låga inkomster genom livet. Trots det väntas statens kostnader för garantipensioner skena de kommande åren, beroende på att allt fler invandare går i pension utan några större inkomster att redovisa under sina liv i Sverige.

Publicerad: 22 mars, 2019, 12:42

 • Svenska

Läs även

Den 31 januari i år kunde socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) via regeringens hemsida stolt berätta:

– Vi kommer satsa 2,1 miljarder årligen för att öka tryggheten för de sämst ställda pensionärerna. Det kommer innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer.

ANNIKA STRANDHÄLL (S) är som socialförsäkringsminister den ytterst ansvariga för pensionssystemet. Foto: Regeringen

Resultatet är bland annat att den så kal­lade garantipensionen, som ska vara ett grundskydd för dem som har haft låg eller ingen arbetsinkomst under livet, ökar med ungefär 200 kronor i månaden från år 2020. Beloppet är en överenskommelse inom Pensionsgruppen, som omfattar alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Ungefär var fjärde 65-åring erhåller i dag denna form av pension.

Trots den blygsamma ökningen räknar Pensionsmyndigheten med att kostnaderna för garantipensioner kommer att öka kraftigt de kommande decennierna. Detta kommer att inträffa allt eftersom fler invandrare går i pension, då dessa i mycket högre grad än svenskar levt på socialbidrag eller haft en för låg inkomst för att kunna få vanlig folkpension.

Även Äldreförsörjningsstödet (ÄFS), som tagits fram specifikt för äldre invandrare som kommer till Sverige, förväntas redan i år kosta 1,14 miljarder kronor, hälften av den ökning som regeringens höjning av garantipensionen kostar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Rune

  Ojoj. Nu bir det fest i dagarna sju! 200 kr minus snitt 31% i kommunal+landstingsskatt blir 62 kr. Kvar att leva loppan för blir 138 kr i månaden. Hipp hipp hurra! Svenskarna får sannerligen det valuta för att rösta på rätt parti!

 • olle

  invandrarna skall rädda min pension inget annat.

 • abergbe

  Jag påminner om vad Reinfeldt sa i sitt ökända Öppna-era-hjärtan-tal redan under valrörelsen 2014. Han klargjorde redan då att det inte kommer att finnas utrymme för några reformer för svenskar på grund av de enorma kostnaderna för invandringen. Det finns alltså inga pengar. Detta är alltså förklaringen till att de svenska fattigpensionärerna får nöja sig med 200 kr mer i månaden före skatt. Dessutom kommer dessa pensionärer heller aldrig få någon förbättring på grund av den fortsatt höga invandringen på runt 120 000 per år, varav merparten kommer att leva på bidrag eller på anställningar som är bidragsfinansierade, eller naturligtvis på kriminalitet och svartjobb.

 • Vielfrass

  Jasså . . Blir ny-adeln gamla . . ? Det hade jag ingen som helst aning om , jag trodde att dom var för evigt rosenkindade 17 åringar samt feta eviga vinstlotter (av modell perpetuum mobile) för samhället .

  Så summa summarum av invällningen borde ju egentligen vara att vi kan gå/kunde gå tidigt i pension som mångmiljonärer precis om våra ”fina” folkvalda , för vi får ju egentligen inte heller ställa folk mot varandra/göra skillnad på människor (= Ajabaja , fel värdegrund) . . . X( .

 • viggojensen

  En ren förolämpning och i grunden stöld av arbetande människor !!!

Elpriserna skenar – leveransproblem gör sommarelen lika dyr som under vintern

ANALYSElpriserna har rusat till för årstiden extrema nivåer, i huvudsak för elkunderna i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige ligger elpriset på betydligt mera beskedliga nivåer. Skillnaden uppgår vissa dagar till flera hundra procent. Bakom situationen ligger en ogenomtänkt energipolitik i stort, där avvecklingen av kärnkraft är en huvudingrediens. Men också brister i utbyggnaden av kraftnätet, särskilt i södra Sverige, för att kunna omfördela el mellan olika delar av landet, spelar in.

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Gå till arkivet

Send this to a friend