Skip to Content

Källskyddet en vattendelare

Publicerad: 23 september, 2013, 23:46

  • Svenska

Genom en uppmärksammad dom i Göteborgs tingsrätt urholkas meddelarskyddet för dem som tipsar tidningar. I Nya Tider håller vi dock fast vi den heder journalistyrket förknippades med förr i världen, och som vi arbetar för ska ersätta dagens tillrättalagda och lama dussinjournalistik.

Domen i Göteborgs tingsrätt innebär att alla som lämnar uppgifter till en tidning anses ha godkänt att deras namn röjts, så länge det inte finns avtal där tidningen garanterar deras anonymitet. Det rapporterar nättidningen Fria Tider.

Nya Tider ser som ett viktigt uppdrag att belysa de missförhållanden i samhället som gammelmedia av politiska orsaker väljer att tiga om. Det kan handla om en havererad åldringsvård, om sjukhus som skickar hem dödssjuka barn på grund av platsbrist och samtidigt berömmer sig själva för att de ger gratis vård till människor som vistas i landet illegalt, om missnöjet inom Försvarsmakten med Sveriges utrikespolitik eller något annat. Här är tips och berättelser från insidan avgörande.

I dagens Sverige har de etablerade medierna abdikerat från rollen som granskare av makten – tvärtom håller politiker och media varandra om ryggen. Utan medias samtycke har en politiker svårt att göra sig hörd. Nya Tider står som oppositionell nyhetstidning inför en dubbel utmaning – att axla uppdraget att granska politiska och ekonomiska makthavare, ett uppdrag som gammelmedia svikit, samtidigt som de förhållanden och frågeställningar vi rapporterar om inte sällan belagts med tabu och inte anses ”politiskt korrekta”. Vi har redan sett i Nils-Eric Hennix fall att när han vänder sig till gammelmedia med ett tips och garanteras anonymitet, så är det i stället han själv som ”blir fokus för nyheten”, bara på grund av att han inte delar gammelmedias ”värdegrund”. Det andra är att granska gammelmedia och sätta strålkastarljuset på deras agenda i nyhetsrapporteringen.

De som berättar om missförhållanden för tidningar garanteras anonymitet av Tryckfrihetsförordningen i Sveriges grundlag – åtminstone var det så fram tills nyligen. Domen från Göteborgs tingsrätt gällde ett fall där Justitiekanslern åtalat tre medarbetare på tidningen Göteborgs-Posten för att ha brutit mot tystnadsplikten genom att röja en källas identitet. Tingsrätten valde att fria de åtalade eftersom Justitiekanslern inte lyckats bevisa att källan inte gett samtycke till att hennes identitet röjdes.

Att bevisa att samtycke inte har funnits är förstås i det närmaste omöjligt, vilket sänder en signal till alla potentiella ”visselblåsare” att de inte kan vara säkra på att inte bli uthängda med alla konsekvenser det får, även om den stora tidningsdraken skulle lova dem att de får förbli anonyma.

Ett sådant knep urholkar trovärdigheten för en redan illa ansedd journalistkår och gör att ännu färre vågar kritisera och ifrågasätta sakernas tillstånd. Det är här vi alternativa medier har en stor uppgift. Vi kommer aldrig att svika källskyddet och de modiga medborgare som larmar om missförhållanden. Till skillnad från etablissemangets media har vi vår journalistiska heder och för oss är meddelarskyddet heligt, vad än domstolarna säger.
Tvärtom är vi beredda att gå långt för att skydda våra källor. Eftersom vi själva är oppositionella, varav många har valt att gå ut offentligt med vår övertygelse och kritik av dagens samhälle, förstår vi mycket väl vikten av att kunna lita på anonymitetslöftet. Vi sitter hellre i fängelse, om så skulle krävas, än att röja en källa som behöver vara anonym.

Gammelmedia har svikit på ytterligare en punkt. Det är i dag bara alternativ media som är synonymt med tystnadsplikt för tidningens källor.

Denna ledare publicerades i Nya Tiders pappersupplaga vecka 39/2013.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Hög tid att reparera gammalt misstag

OPINION: ANTON STIGERMARKHemlöshet är ett stort problem i Sverige, vilket delvis beror på 1995 års stora psykiatrireform där många kroniskt sjuka skrevs ut till egna boenden. Många kunde inte hantera friheten utan hamnade i problem med hemlöshet som följd. Samhället bör därför återta ansvaret för de som inte klarar av att ta hand om sig själva, argumenterar Anton Stigermark, konservativ debattör och pol.mag. vid Uppsala Universitet.

Ingen politisk förändring utan kraftsamling

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMånga trodde att det skulle bli lättare när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, att det politiska klimatet skulle bli friare och diskussionen öppnare. I dag kan vi se att etablissemanget tvärtom svarat med mer repression, allt eftersom folkviljan blivit tydligare. Nu har de verkligen något att frukta, och för att få till en förändring krävs att alla goda krafter hjälps åt.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Ödesstrid om EU:s demografiska framtid

OPINION: BILL RAVOTTI

Samma brott olika påföljder

DEBATT

Gå till arkivet

Send this to a friend