Skip to Content

Källskyddet en vattendelare

Publicerad: 23 september, 2013, 23:46

  • Svenska

Genom en uppmärksammad dom i Göteborgs tingsrätt urholkas meddelarskyddet för dem som tipsar tidningar. I Nya Tider håller vi dock fast vi den heder journalistyrket förknippades med förr i världen, och som vi arbetar för ska ersätta dagens tillrättalagda och lama dussinjournalistik.

Domen i Göteborgs tingsrätt innebär att alla som lämnar uppgifter till en tidning anses ha godkänt att deras namn röjts, så länge det inte finns avtal där tidningen garanterar deras anonymitet. Det rapporterar nättidningen Fria Tider.

Nya Tider ser som ett viktigt uppdrag att belysa de missförhållanden i samhället som gammelmedia av politiska orsaker väljer att tiga om. Det kan handla om en havererad åldringsvård, om sjukhus som skickar hem dödssjuka barn på grund av platsbrist och samtidigt berömmer sig själva för att de ger gratis vård till människor som vistas i landet illegalt, om missnöjet inom Försvarsmakten med Sveriges utrikespolitik eller något annat. Här är tips och berättelser från insidan avgörande.

I dagens Sverige har de etablerade medierna abdikerat från rollen som granskare av makten – tvärtom håller politiker och media varandra om ryggen. Utan medias samtycke har en politiker svårt att göra sig hörd. Nya Tider står som oppositionell nyhetstidning inför en dubbel utmaning – att axla uppdraget att granska politiska och ekonomiska makthavare, ett uppdrag som gammelmedia svikit, samtidigt som de förhållanden och frågeställningar vi rapporterar om inte sällan belagts med tabu och inte anses ”politiskt korrekta”. Vi har redan sett i Nils-Eric Hennix fall att när han vänder sig till gammelmedia med ett tips och garanteras anonymitet, så är det i stället han själv som ”blir fokus för nyheten”, bara på grund av att han inte delar gammelmedias ”värdegrund”. Det andra är att granska gammelmedia och sätta strålkastarljuset på deras agenda i nyhetsrapporteringen.

De som berättar om missförhållanden för tidningar garanteras anonymitet av Tryckfrihetsförordningen i Sveriges grundlag – åtminstone var det så fram tills nyligen. Domen från Göteborgs tingsrätt gällde ett fall där Justitiekanslern åtalat tre medarbetare på tidningen Göteborgs-Posten för att ha brutit mot tystnadsplikten genom att röja en källas identitet. Tingsrätten valde att fria de åtalade eftersom Justitiekanslern inte lyckats bevisa att källan inte gett samtycke till att hennes identitet röjdes.

Att bevisa att samtycke inte har funnits är förstås i det närmaste omöjligt, vilket sänder en signal till alla potentiella ”visselblåsare” att de inte kan vara säkra på att inte bli uthängda med alla konsekvenser det får, även om den stora tidningsdraken skulle lova dem att de får förbli anonyma.

Ett sådant knep urholkar trovärdigheten för en redan illa ansedd journalistkår och gör att ännu färre vågar kritisera och ifrågasätta sakernas tillstånd. Det är här vi alternativa medier har en stor uppgift. Vi kommer aldrig att svika källskyddet och de modiga medborgare som larmar om missförhållanden. Till skillnad från etablissemangets media har vi vår journalistiska heder och för oss är meddelarskyddet heligt, vad än domstolarna säger.
Tvärtom är vi beredda att gå långt för att skydda våra källor. Eftersom vi själva är oppositionella, varav många har valt att gå ut offentligt med vår övertygelse och kritik av dagens samhälle, förstår vi mycket väl vikten av att kunna lita på anonymitetslöftet. Vi sitter hellre i fängelse, om så skulle krävas, än att röja en källa som behöver vara anonym.

Gammelmedia har svikit på ytterligare en punkt. Det är i dag bara alternativ media som är synonymt med tystnadsplikt för tidningens källor.

Denna ledare publicerades i Nya Tiders pappersupplaga vecka 39/2013.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Bildt, Wallström och EU-drevet mot Ungern

KRÖNIKA

”Stefan Löfven är verbalt handikappad”

KRÖNIKADet påstår Lena Mellin i Aftonbladet. Hon tycker att det är bra att Sveriges statsminister har satts i garderoben. Men det finns ju ett svenskt ordspråk som säger ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”. Om Mellin menar att Löfven inte är kapabel att klara intervjuer utan att leverera språkliga och logiska grodor, så är det bra om han bara släpps ur garderoben för att läsa upp färdigskrivna tal, då kan ju även hennes omdöme ifrågasättas. Hon må försvara Socialdemokraterna, men någon måtta får det vara innan vi alla här i Sverige kollektivt blir vad som förr kallades fem-femmor.

Gå till arkivet

Send this to a friend