Skip to Content

MOVEMENT FOR BLACK LIVES, som består av ett femtiotal organisationer knutna till Black Lives Matter-rörelsen, kräver långtgående förändringar av hela det amerikanska samhället – och rentav hela världen – för att svara mot svartas behov.

Kravet: Hela samhället ska anpassas efter svarta

Black Lives Matter-rörelsen lanserade i början av augusti en ny hemsida där ett femtiotal av organisationerna i nätverket skapat en gemensam plattform under det nya namnet ”Movement for Black Lives”. Deras kravlista sammanfattar vad de anser krävs för att anpassa USA till svartas behov, bland annat att skolor inte ska få stänga av kriminella elever och att prostitution och droghandel ska göras lagligt.

Publicerad: 2 september, 2016, 16:27

  • Svenska

Läs även

Ända från början har Black Lives Matter använt sig av en strategi som är vanlig inom radikala vänsterrörelser: I den utåtriktade propagandan reducerar man sina krav till att låta så självklara och ödmjuka att bara en ondskefull rasist kunde motsätta sig dem. I en lång hyllningsartikel i New York Times (4 maj 2015) får exempelvis de ledande BLM-aktivisterna Johnetta Elzie och DeRay Mckesson berätta om rörelsen.

− Vårt krav är enkelt: sluta döda oss, sade Elzie då, syftandes på myten om att svarta mördas av rasistiska poliser.

Mer specifika krav lät vänta på sig till början av augusti i år, då ett femtiotal BLM-organisationer under samlingsnamnet Movement for Black Lives lanserade en påkostad hemsida där man publicerat rörelsens plattform för samhällsförändring.

Det är en diger kravlista, indelad i sex sektioner. En del av kraven är rimliga och sansade, oavsett om man håller med eller inte, exempelvis dödsstraffets avskaffande och att fängelser inte ska få drivas i profitsyfte, men många av kraven innebär också en mycket långtgående anpassning av hela samhället efter den svarta minoriteten, som utgör drygt 13 procent av USA:s befolkning men står för omkring 30 procent av brottsligheten och uppemot 50 procent av den grova våldsbrottsligheten. Sektionerna innehåller i korthet följande:

1) ”Upphör med kriget mot svarta.” Här kräver man anpassning av rättsväsendet till vad man anser är svarta människors behov. Exempelvis ska skolor inte få stänga av kriminella elever, hyresvärdar ska inte få neka kontrakt till kriminella, brottsliga gärningar ska inte kunna leda till indragen rösträtt, polisen ska inte få använda högteknologisk övervakning i svarta områden, och illegala och/eller kriminella invandrare ska inte kunna utvisas.

2) ”Kompensation.” Skattepengar ska delas ut till svarta som kompensation för alla upplevda orättvisor, från kolonialism och slaveri som drabbade deras förfäder för hundratals år sedan till sådana saker som man menar förtrycker svarta i dag, exempelvis ”massfängslande” (att svarta sätts i fängelse när de begår brott) och ”mat-apartheid” (att snabbmatskedjor som serverar onyttig mat öppnar i svarta områden). Som kompensation ska svarta få livstids tillgång till gratis utbildning, garanterad minimiinkomst och kontanta skadestånd för sina och sina förfäders lidanden.

3) ”Investera/avinvestera.” Pengar ska tas från polis- och rättsväsende för att ges till svarta i form av olika samhällsprogram. Narkotikahandel och prostitution ska göras lagligt och kompensation ska betalas ut till alla som dömts för sådana brott i form av olika samhällsprogram.

4) ”Ekonomisk rättvisa.” Här samlar man ytterligare krav på ”en radikal och hållbar omfördelning av välstånd” från vita till svarta − inte bara inom USA utan i hela världen: ”Genom skattelättnader, lån och andra statsstyrda resurser stöda utvecklingen av kooperativa och sociala ekonomiska nätverk för att underlätta handel över och inom svarta samhällen globalt.” Allt detta ekonomiska stöd ska gå via organisationer som leds av, eller godkänts av, svarta.

Untitled_244x243_tn

”KRIGET MOT SVARTA” är hur BLM-rörelsen brukar beskriva det faktum att svarta oftare blir ihjälskjutna av polisen än andra. Statistik tyder emellertid på att det är svartas höga kriminalitet snarare än rasism som är orsaken.

5) ”Lokal kontroll.” Lokalsamhällen ska få självbestämmande över de lokala polis- och skolmyndigheterna − kunna anställa eller avskeda personal, besluta om disciplinära påföljder, samt styra över budget och policyfrågor.

6) ”Politisk makt.” I USA kan man tillfälligt förlora sin rösträtt om man begår grova brott, och för att rösta måste man registrera sig som väljare i god tid före valet. Detta vill Movement for Black Lives ändra på genom en lång rad åtgärder som ska förenkla röstandet för dem som är för lata eller politiskt ointresserade för att registrera sig, samt genom att låta illegala invandrare rösta i lokal- och delstatsvalen. Man kräver också ”frigivandet av alla politiska fångar”. Vilka som åsyftas förklaras inte, men sannolikt innebär det sådana hjältar för BLM-rörelsen som polismördarna Mumia Abu-Jamal och Assata Shakur, som ofta syns på tröjor eller plakat vid deras demonstrationer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

En glömd mästare, Carl Fredric von Bredas konstnärskap

KULTURDavid Klöcker Ehrenstrahl, Alexander Roslin och Lorens Pasch den yngre är några av de hovmålare som varit verksamma i Sverige och än idag är kända för sina verk. Detsamma gäller dock inte riktigt Carl Fredric von Breda, trots att han mer eller mindre förde det romantiska porträttmåleriet till Sverige, efter att ha levt och verkat i Storbritannien.

Flytta närmare jobbet – Flyttfirma i Stockholm

I dagens moderna värld, speciellt i storstäderna, är det många som måste flytta. Det är något som blivit vanligare sedan fler yrken och arbeten tillåter arbete hemifrån. Dock vill de flesta vara på en plats där de har nära till eventuella möten på kontoret vid behov.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Gå till arkivet

Send this to a friend