Skip to Content

MOVEMENT FOR BLACK LIVES, som består av ett femtiotal organisationer knutna till Black Lives Matter-rörelsen, kräver långtgående förändringar av hela det amerikanska samhället – och rentav hela världen – för att svara mot svartas behov.

Kravet: Hela samhället ska anpassas efter svarta

Black Lives Matter-rörelsen lanserade i början av augusti en ny hemsida där ett femtiotal av organisationerna i nätverket skapat en gemensam plattform under det nya namnet ”Movement for Black Lives”. Deras kravlista sammanfattar vad de anser krävs för att anpassa USA till svartas behov, bland annat att skolor inte ska få stänga av kriminella elever och att prostitution och droghandel ska göras lagligt.

Publicerad: 2 september, 2016, 16:27

  • Svenska

Läs även

Ända från början har Black Lives Matter använt sig av en strategi som är vanlig inom radikala vänsterrörelser: I den utåtriktade propagandan reducerar man sina krav till att låta så självklara och ödmjuka att bara en ondskefull rasist kunde motsätta sig dem. I en lång hyllningsartikel i New York Times (4 maj 2015) får exempelvis de ledande BLM-aktivisterna Johnetta Elzie och DeRay Mckesson berätta om rörelsen.

− Vårt krav är enkelt: sluta döda oss, sade Elzie då, syftandes på myten om att svarta mördas av rasistiska poliser.

Mer specifika krav lät vänta på sig till början av augusti i år, då ett femtiotal BLM-organisationer under samlingsnamnet Movement for Black Lives lanserade en påkostad hemsida där man publicerat rörelsens plattform för samhällsförändring.

Det är en diger kravlista, indelad i sex sektioner. En del av kraven är rimliga och sansade, oavsett om man håller med eller inte, exempelvis dödsstraffets avskaffande och att fängelser inte ska få drivas i profitsyfte, men många av kraven innebär också en mycket långtgående anpassning av hela samhället efter den svarta minoriteten, som utgör drygt 13 procent av USA:s befolkning men står för omkring 30 procent av brottsligheten och uppemot 50 procent av den grova våldsbrottsligheten. Sektionerna innehåller i korthet följande:

1) ”Upphör med kriget mot svarta.” Här kräver man anpassning av rättsväsendet till vad man anser är svarta människors behov. Exempelvis ska skolor inte få stänga av kriminella elever, hyresvärdar ska inte få neka kontrakt till kriminella, brottsliga gärningar ska inte kunna leda till indragen rösträtt, polisen ska inte få använda högteknologisk övervakning i svarta områden, och illegala och/eller kriminella invandrare ska inte kunna utvisas.

2) ”Kompensation.” Skattepengar ska delas ut till svarta som kompensation för alla upplevda orättvisor, från kolonialism och slaveri som drabbade deras förfäder för hundratals år sedan till sådana saker som man menar förtrycker svarta i dag, exempelvis ”massfängslande” (att svarta sätts i fängelse när de begår brott) och ”mat-apartheid” (att snabbmatskedjor som serverar onyttig mat öppnar i svarta områden). Som kompensation ska svarta få livstids tillgång till gratis utbildning, garanterad minimiinkomst och kontanta skadestånd för sina och sina förfäders lidanden.

3) ”Investera/avinvestera.” Pengar ska tas från polis- och rättsväsende för att ges till svarta i form av olika samhällsprogram. Narkotikahandel och prostitution ska göras lagligt och kompensation ska betalas ut till alla som dömts för sådana brott i form av olika samhällsprogram.

4) ”Ekonomisk rättvisa.” Här samlar man ytterligare krav på ”en radikal och hållbar omfördelning av välstånd” från vita till svarta − inte bara inom USA utan i hela världen: ”Genom skattelättnader, lån och andra statsstyrda resurser stöda utvecklingen av kooperativa och sociala ekonomiska nätverk för att underlätta handel över och inom svarta samhällen globalt.” Allt detta ekonomiska stöd ska gå via organisationer som leds av, eller godkänts av, svarta.

Untitled_244x243_tn

”KRIGET MOT SVARTA” är hur BLM-rörelsen brukar beskriva det faktum att svarta oftare blir ihjälskjutna av polisen än andra. Statistik tyder emellertid på att det är svartas höga kriminalitet snarare än rasism som är orsaken.

5) ”Lokal kontroll.” Lokalsamhällen ska få självbestämmande över de lokala polis- och skolmyndigheterna − kunna anställa eller avskeda personal, besluta om disciplinära påföljder, samt styra över budget och policyfrågor.

6) ”Politisk makt.” I USA kan man tillfälligt förlora sin rösträtt om man begår grova brott, och för att rösta måste man registrera sig som väljare i god tid före valet. Detta vill Movement for Black Lives ändra på genom en lång rad åtgärder som ska förenkla röstandet för dem som är för lata eller politiskt ointresserade för att registrera sig, samt genom att låta illegala invandrare rösta i lokal- och delstatsvalen. Man kräver också ”frigivandet av alla politiska fångar”. Vilka som åsyftas förklaras inte, men sannolikt innebär det sådana hjältar för BLM-rörelsen som polismördarna Mumia Abu-Jamal och Assata Shakur, som ofta syns på tröjor eller plakat vid deras demonstrationer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

ANALYSAmorteringskraven på bolån, som infördes 2016, pausades under förra året som ett försök att stimulera konsumtionen i spåren av coronapandemin. Finansinspektionen (FI) avser att återgå till det tidigare amorteringskravet i höst. Beskedet har fått bland andra Skandias vd att gå i taket, då man inser att det innebär en press nedåt på benägenheten att låna mer. Bankerna tjänar pengar på att människor lånar mer och betalar ränta under lång tid. Därför vill man inte ha amorteringar.

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Ny rapport: Politikerna kör över folkviljan i mer än varannan folkomröstning

REPORTAGEFör tio år sedan genomfördes ändringar i kommunallagen som syftade till att öka möjligheten för medborgarna att få till stånd folkomröstningar på kommunal nivå. Förslaget kom ursprungligen från 2010 års stora grundlagsutredning, som menade att politikerna alltför många gånger kunde strunta i folkviljan. Nu visar en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), att det förstärkta folk­initiativet blivit en flopp. I de 31 folkomröstningar som medborgarna tvingat fram under den senaste tioårsperioden, har politikerna beslutat att köra över valresultatet i en majoritet av fallen.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Bidens presidentdekret förödande för USA:s lantbruk – Global matbrist hotar vid horisonten

USAANALYS: USA:s nye president Joe Biden har på kort tid undertecknat en mängd presidentdekret rörande Covid-19, klimathot och mycket annat. I skymundan hamnade sådana som kommer att bli förödande för amerikanskt jordbruk. Sammantaget med två års rekorddåliga skördar världen över, Covid-restriktioner, ekonomisk instabilitet, kraftigt höjda transportkostnader och Kina som dammsuger världsmarknaden på grödor så bådar det illa för matpriserna och den globala matsäkerheten. Fraktkostnader från Kina har gått upp 500 procent på ett år. Storhamnar världen över har på grund av Covid-restriktioner blivit flaskhalsar där fartyg och containrar fastnar och inte minst kyld mat blir förstörd. Detta adderar till alla djur som massavlivats och färsk mat som redan kasserats på grund av påtvingade Covid-nedstängningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend