Skip to Content

MOVEMENT FOR BLACK LIVES, som består av ett femtiotal organisationer knutna till Black Lives Matter-rörelsen, kräver långtgående förändringar av hela det amerikanska samhället – och rentav hela världen – för att svara mot svartas behov.

Kravet: Hela samhället ska anpassas efter svarta

Black Lives Matter-rörelsen lanserade i början av augusti en ny hemsida där ett femtiotal av organisationerna i nätverket skapat en gemensam plattform under det nya namnet ”Movement for Black Lives”. Deras kravlista sammanfattar vad de anser krävs för att anpassa USA till svartas behov, bland annat att skolor inte ska få stänga av kriminella elever och att prostitution och droghandel ska göras lagligt.

Publicerad: 2 september, 2016, 16:27

  • Svenska

Läs även

Ända från början har Black Lives Matter använt sig av en strategi som är vanlig inom radikala vänsterrörelser: I den utåtriktade propagandan reducerar man sina krav till att låta så självklara och ödmjuka att bara en ondskefull rasist kunde motsätta sig dem. I en lång hyllningsartikel i New York Times (4 maj 2015) får exempelvis de ledande BLM-aktivisterna Johnetta Elzie och DeRay Mckesson berätta om rörelsen.

− Vårt krav är enkelt: sluta döda oss, sade Elzie då, syftandes på myten om att svarta mördas av rasistiska poliser.

Mer specifika krav lät vänta på sig till början av augusti i år, då ett femtiotal BLM-organisationer under samlingsnamnet Movement for Black Lives lanserade en påkostad hemsida där man publicerat rörelsens plattform för samhällsförändring.

Det är en diger kravlista, indelad i sex sektioner. En del av kraven är rimliga och sansade, oavsett om man håller med eller inte, exempelvis dödsstraffets avskaffande och att fängelser inte ska få drivas i profitsyfte, men många av kraven innebär också en mycket långtgående anpassning av hela samhället efter den svarta minoriteten, som utgör drygt 13 procent av USA:s befolkning men står för omkring 30 procent av brottsligheten och uppemot 50 procent av den grova våldsbrottsligheten. Sektionerna innehåller i korthet följande:

1) ”Upphör med kriget mot svarta.” Här kräver man anpassning av rättsväsendet till vad man anser är svarta människors behov. Exempelvis ska skolor inte få stänga av kriminella elever, hyresvärdar ska inte få neka kontrakt till kriminella, brottsliga gärningar ska inte kunna leda till indragen rösträtt, polisen ska inte få använda högteknologisk övervakning i svarta områden, och illegala och/eller kriminella invandrare ska inte kunna utvisas.

2) ”Kompensation.” Skattepengar ska delas ut till svarta som kompensation för alla upplevda orättvisor, från kolonialism och slaveri som drabbade deras förfäder för hundratals år sedan till sådana saker som man menar förtrycker svarta i dag, exempelvis ”massfängslande” (att svarta sätts i fängelse när de begår brott) och ”mat-apartheid” (att snabbmatskedjor som serverar onyttig mat öppnar i svarta områden). Som kompensation ska svarta få livstids tillgång till gratis utbildning, garanterad minimiinkomst och kontanta skadestånd för sina och sina förfäders lidanden.

3) ”Investera/avinvestera.” Pengar ska tas från polis- och rättsväsende för att ges till svarta i form av olika samhällsprogram. Narkotikahandel och prostitution ska göras lagligt och kompensation ska betalas ut till alla som dömts för sådana brott i form av olika samhällsprogram.

4) ”Ekonomisk rättvisa.” Här samlar man ytterligare krav på ”en radikal och hållbar omfördelning av välstånd” från vita till svarta − inte bara inom USA utan i hela världen: ”Genom skattelättnader, lån och andra statsstyrda resurser stöda utvecklingen av kooperativa och sociala ekonomiska nätverk för att underlätta handel över och inom svarta samhällen globalt.” Allt detta ekonomiska stöd ska gå via organisationer som leds av, eller godkänts av, svarta.

Untitled_244x243_tn

”KRIGET MOT SVARTA” är hur BLM-rörelsen brukar beskriva det faktum att svarta oftare blir ihjälskjutna av polisen än andra. Statistik tyder emellertid på att det är svartas höga kriminalitet snarare än rasism som är orsaken.

5) ”Lokal kontroll.” Lokalsamhällen ska få självbestämmande över de lokala polis- och skolmyndigheterna − kunna anställa eller avskeda personal, besluta om disciplinära påföljder, samt styra över budget och policyfrågor.

6) ”Politisk makt.” I USA kan man tillfälligt förlora sin rösträtt om man begår grova brott, och för att rösta måste man registrera sig som väljare i god tid före valet. Detta vill Movement for Black Lives ändra på genom en lång rad åtgärder som ska förenkla röstandet för dem som är för lata eller politiskt ointresserade för att registrera sig, samt genom att låta illegala invandrare rösta i lokal- och delstatsvalen. Man kräver också ”frigivandet av alla politiska fångar”. Vilka som åsyftas förklaras inte, men sannolikt innebär det sådana hjältar för BLM-rörelsen som polismördarna Mumia Abu-Jamal och Assata Shakur, som ofta syns på tröjor eller plakat vid deras demonstrationer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Parsifal

    Det enda jobbskapande kravet jag kan identifiera är att prostitution ska legaliseras. Möjligen skulle legaliseringen av narkotika kunna generera en del jobb, men till oerhörda sociala och mänskliga kostnader. Annars verkar det mest handla om transfereringar av pengar från USA:s skattebetalare till de svarta. För all framtid? eller är det tänkt att det ska finnas någon bortre parentes?

  • kg asunden

    En överrepresentation på 7-8 gånger när det gäller grov kriminalitet. Vad kostar det i direkta och indirekta kostnader samt personligt lidande hos brottsoffren. Istället för att få ännu mer pengar och speciella rättigheter, borde det krävas att de äntligen drar sitt strå till stacken och ger samhället något.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Forskare slår larm: Svenskar i minoritet om 45 år

INRIKESFolkutbytet är nu långt gånget i kommuner över hela landet. Nya Tider har granskat siffror från SCB som visar härkomsten hos de som föddes under 2019. Det visar sig att i hela 18 kommuner är barn till två svenskfödda föräldrar i minoritet. Minoritetssituation bland nyfödda råder nu i stora städer som Malmö, Helsingborg och Eskilstuna, men även i landsbygdskommuner som Lessebo, Hylte och Fagersta. ”Min forskning visar att svenskar är i minoritet år 2065, om 45 år. Omkring nästa sekelskifte blir muslimer den största befolkningsgruppen i Sverige”, säger Kyösti Tarvainen, PhD och docent emeritus i systemanalys vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Anthony Fauci: Mänsklig aktivitet och lantbruk skyldiga till coronapandemin – Lösningen: Nytt beteende och ny världsordning

USADen amerikanske läkaren Anthony Fauci, som varit pådrivande för både nedstängningar och vaccinationer, har skrivit en vetenskaplig text där han indirekt och direkt utpekar jordbruk och djurhållning som vållande till den nu pågående Covid-19-pandemin. Om inte ”mänskligt beteende såväl som andra radikala förändringar” görs, kommer snart än dödligare pandemier att drabba oss, hotar Fauci. Sammantaget med uttalanden från andra toppföreträdare och en tilltagande kampanj i systemmedia, som också utmålar lantbruk som något farligt, börjar en tidigare dold agenda komma i dagen. Nya Tider analyserar här Faucis uppsatsliknande artikel och den oroväckande trend den är en del av.

Ännu en etno-aktivist ljög om sin ”svarta” bakgrund

USABild vänster: Jessica Krug beskrev sig som en svart kvinna från Bronx, med rötter i Karibien, men har nu visat sig vara en judisk kvinna från Kansas City. Den påstådda identiteten var viktig för hennes karriär som ”svart aktivist”, och hon undervisade i ämnen kopplade till Afrika och afrikanska rötter. Krug har jämförts med Rachel Dolezal, en vit kvinna som också gjort karriär som svart på universitet och i politiska grupper, fram till att hennes riktiga etnicitet avslöjades år 2015. Foto: Privat. Bild höger: Rachel Dolezal gjorde karriär som etnoaktivist tills hennes föräldrar år 2015 avslöjade att hon i själva verket är vit. Foto: Wikipedia/ Aaron Robert Kathmanr.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Brinkemo om kriminella klannätverk: ”Klart det är kopplat till invandringen”

INTERVJUVice rikspolischef Mats Löfving bekräftade i början av månaden att den organiserade brottsligheten i Sverige till stor del styrs av invandrade klaner, men statsminister Stefan Löfven säger att han ändå inte vill göra en koppling till någon etnicitet. Per Brinkemo, som studerat klanstrukturer och speciellt somaliska klaner i Sverige, säger till Nya Tider att man i Sverige varit naiv och tolkar Löfvens uttalande som att statsministern måste vara rädd för att förlora ansiktet.

Gå till arkivet

Send this to a friend