Skip to Content

Arkeologer på Gnistahögen i Uppsala. De flesta arkeologiska undersökningar görs när mark ska exploateras, vilket var fallet även här, då ICA Maxi Gnista skulle byggas på denna plats. Foto: Upplandsmuseet
INRIKES

Kulturarvet skickas till metallåtervinning

PappersupplaganNya Tider v. 44

Arkeologer har vid flera tillfällen, i samband med utgrävningar, kastat historiska föremål från järnålder och vikingatid, på uppmaning av länsstyrelser och Riksantikvarieämbetet (RAA). Till Nya Tider säger dock arkeologen Johan Runer att han fått intrycket att diskussionen om hanteringen av fornlämningar har lett till en ökad medvetenhet bland ansvariga aktörer.

Publicerad: 2 november, 2018, 18:09

  • Svenska

Läs även

I tidskriften Populär Arkeologi skrev arkeologen Johan Runer redan i december 2016 bland annat:
”Ofta, särskilt vid mindre undersökningar, är det stående order från länsstyrelserna att så få fynd som möjligt ska tillvaratas. Formuleringar som att ’inga fynd kommer tillvaratas’ och ’fyndsamlingen kommer vara ytterst restriktiv’ är snarast regel i undersökningsdirektiven. Och även när det gäller större undersökningar ratas och kastas betydligt mer än tidigare.”

Kostnader och tidspress

Skälet till detta förfarande sägs handla om kostnadskalkyler och tidspress hos de företag som får i uppdrag att göra arkeologiska undersökningar inför att mark ska exploateras. Det är avsevärt dyrare att konservera och ta hand om arkeologiska fynd än att helt enkelt slänga dem. Det är visserligen länsstyrelsen som anlitar dessa uppdragsarkeologer, men det är exploatören som både betalar undersökningen och vill att det ska gå fort, vilket sätter de kontrakterade företag som ska genomföra den arkeologiska undersökningen under press.

RAA ändrade dock i sina föreskrifter kring ”upphandlingar av uppdragsarkeologiska undersökningar” för tre år sedan för att kompensera för denna ”prispress”. I ett pressmeddelande förra året skrev de att länsstyrelserna nu kan ”undanta kostnaden för konservering vid en prisjämförel­se”.

RAA avslutar sitt pressmeddelande: ”Det är beklagligt att många metallföremål har kasserats varav flera med ett högt vetenskapligt värde.”

Amulettringar och torshammare riskerar att på grund av ekonomiska avvägningar förstöras i stället för att konserveras. Foto: Arkeologerna

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • birger birgersson

    Att förstöra vårt kulturarv skall i grunden vara åtalbart! I princip gör det bara utgrävningar när stora byggnadsprojekt skall startas. Sverige lägger ner väldigt lite pengar på sitt kulturarv och våra runstenar kommer snart att bli ett minne blått om inga åtgärder görs. Ansvars och kostnader försöker olika offentliga organ föra över till andra. Riksantikvarieämbetet har dåligt med stålar och försöker föra över ansvaret till länsstyrelser, kommuner, församlingskyrkor………

    Vad som behövs är en riksomfattande utredning i detta ämne och sedan göra en budget, vilken säkerligen skulle leda till att kostnaderna skulle stiga flera gånger om. Totalt sätt betalar vi otroligt lite för arkeologiska undersökningar i detta land och detsamma gäller i att skydda vårt kulturarv för framtiden. Arkeologutbildningar har lagts ner och det är få av de som utbildats som arbetar inom området.

Ett års fängelse för nio år gammalt sexövergrepp

MeToo-drevet går vidare i rättsapparaten: den 15 februari dömdes en rysksvensk man för en nio år gammal våldtäkt mot barn på ett boxningsläger. Han var vid tillfället 19 år gammal och anmälan skall enligt uppgift ha inkommit åtta år efter brottet. Offret, som då var 14 år gammal, skall enligt domen ha uppgett att hon var lesbisk och att mannen skall ha uttryckt en negativ inställning till homosexuella.

Venezuela: Rikstäckande strömavbrott följs av misstänkt sabotagevåg

UTRIKESStrömavbrottet är en del av flera missöden som drabbat det krisdrabbade landet. Alltfler misstänker att det rör sig om en omfattande sabotage­våg. Detta är tämligen okänt utanför Venezuela, då västmedia enbart fokuserat på strömavbrottet som Washington och oppositionen påstår är den ”inkompetenta regimens” fel. Inte bara har kraftverk och transformatorstationer överbelastats och förstörts, utan gasledningar har exploderat, raffinaderier börjat brinna och vatten förorenats av misstänkt sabotage mot vattenreningsverk och rörsystem.

IS-terroristen Michael Skråmo är död

Den kända svenska IS-terroristen Michael Skråmo är död bekräftar hans mamma till SVT. ”Det går inte att föreställa sig den sorg vi känner nu”, skriver hon till SVT.

Gå på tur i fjäll-topparnas land

NATURI Norge är det mycket populärt att gå på tur. Det är inte bara Kari och Ola Norman som älskar fjällvärlden. Denna fascinerande natur finns längs hela långa Norge. Ett av de populäraste områdena är nog Jotunheimen i Opplands fylke i Syd­norge, 38 mil från Oslo.

”Populismen” växer inför EU-valet

INRIKESDen marknadsliberala tankesmedjan Timbro lanserade för ett par år sedan ett index för att mäta inflytandet från ”auktoritära populistiska” partier i olika europeiska länder. Enligt den senaste mätningen, som offentliggjordes i mitten av feb­ruari, röstade en av fyra européer eller 26,8 procent på ett ”auktoritärt populistparti” när de sist röstade i ett nationellt val. Dessa antietablissemangspartier är nu dubbelt så starka som de liberala och i stort jämnstarka med de socialdemokratiska partierna i Europa.

Demokratin i EU är helt otillräcklig

OPINION: DAN AHLMARK

Euron sänkte den ekonomiska utvecklingen i euroområdet

EKONOMII en ny rapport från oberoende forskning visas hur införandet av euron har bidragit till en sämre välståndsutveckling i huvuddelen av de åtta undersökta länderna. Bara Tyskland och Nederländerna har en påtagligt positiv effekt av euron. Italien har dragit den största nitlotten, med en BNP-förlust på mer än 4 300 miljarder euro sedan landet införde euro som valuta, 1999.

Moldavisk man smugglade 3,2 miljoner cigaretter – slipper utvisning

Den 23 juli 2018 försökte moldaven Valeriu Covali tillsammans med en rumän smuggla in 3,2 miljoner cigaretter till Sverige i ett släp. En tulltjänsteman vid Öresundsbron blev dock misstänksam och vid en undersökning fann man en skiljevägg som dolde smuggelgodset. Enligt domen hade smugglarna redan gjort två resor tidigare i juli med okänt transportinnehåll, men trots detta och de tvååriga fängelsedomarna kan de nu bosätta sig i Sverige, om de vill.

Gå till arkivet