Skip to Content

Arkeologer på Gnistahögen i Uppsala. De flesta arkeologiska undersökningar görs när mark ska exploateras, vilket var fallet även här, då ICA Maxi Gnista skulle byggas på denna plats. Foto: Upplandsmuseet
INRIKES

Kulturarvet skickas till metallåtervinning

PappersupplaganNya Tider v. 44

Arkeologer har vid flera tillfällen, i samband med utgrävningar, kastat historiska föremål från järnålder och vikingatid, på uppmaning av länsstyrelser och Riksantikvarieämbetet (RAA). Till Nya Tider säger dock arkeologen Johan Runer att han fått intrycket att diskussionen om hanteringen av fornlämningar har lett till en ökad medvetenhet bland ansvariga aktörer.

Publicerad: 2 november, 2018, 18:09

  • Svenska

Läs även

I tidskriften Populär Arkeologi skrev arkeologen Johan Runer redan i december 2016 bland annat:
”Ofta, särskilt vid mindre undersökningar, är det stående order från länsstyrelserna att så få fynd som möjligt ska tillvaratas. Formuleringar som att ’inga fynd kommer tillvaratas’ och ’fyndsamlingen kommer vara ytterst restriktiv’ är snarast regel i undersökningsdirektiven. Och även när det gäller större undersökningar ratas och kastas betydligt mer än tidigare.”

Kostnader och tidspress

Skälet till detta förfarande sägs handla om kostnadskalkyler och tidspress hos de företag som får i uppdrag att göra arkeologiska undersökningar inför att mark ska exploateras. Det är avsevärt dyrare att konservera och ta hand om arkeologiska fynd än att helt enkelt slänga dem. Det är visserligen länsstyrelsen som anlitar dessa uppdragsarkeologer, men det är exploatören som både betalar undersökningen och vill att det ska gå fort, vilket sätter de kontrakterade företag som ska genomföra den arkeologiska undersökningen under press.

RAA ändrade dock i sina föreskrifter kring ”upphandlingar av uppdragsarkeologiska undersökningar” för tre år sedan för att kompensera för denna ”prispress”. I ett pressmeddelande förra året skrev de att länsstyrelserna nu kan ”undanta kostnaden för konservering vid en prisjämförel­se”.

RAA avslutar sitt pressmeddelande: ”Det är beklagligt att många metallföremål har kasserats varav flera med ett högt vetenskapligt värde.”

Amulettringar och torshammare riskerar att på grund av ekonomiska avvägningar förstöras i stället för att konserveras. Foto: Arkeologerna

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • birger birgersson

    Att förstöra vårt kulturarv skall i grunden vara åtalbart! I princip gör det bara utgrävningar när stora byggnadsprojekt skall startas. Sverige lägger ner väldigt lite pengar på sitt kulturarv och våra runstenar kommer snart att bli ett minne blått om inga åtgärder görs. Ansvars och kostnader försöker olika offentliga organ föra över till andra. Riksantikvarieämbetet har dåligt med stålar och försöker föra över ansvaret till länsstyrelser, kommuner, församlingskyrkor………

    Vad som behövs är en riksomfattande utredning i detta ämne och sedan göra en budget, vilken säkerligen skulle leda till att kostnaderna skulle stiga flera gånger om. Totalt sätt betalar vi otroligt lite för arkeologiska undersökningar i detta land och detsamma gäller i att skydda vårt kulturarv för framtiden. Arkeologutbildningar har lagts ner och det är få av de som utbildats som arbetar inom området.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Universitet stämplar korrekt grammatik som rasism

USAInstitutionen för det engelska språket vid Rutgers University i den amerikanska delstaten New Jersey har nu slagit fast att användning av korrekt grammatik är en dold form av rasism, eftersom studenter med utländsk eller icke-vit bakgrund missgynnas. Kritiker menar tvärtom att sådana sänkta krav helt enkelt är ett utslag av de låga förväntningarnas rasism.

Gängvåldet – nya åtgärder behövs

KRÖNIKAPolisens så omskrivna operation Rimfrost har misslyckats. Skjutningar har fortsatt i oförminskad skala. Sprängdåd förekommer. Uppseendeväckande mord har inte lösts. Men coronadimman har medfört att den politiska uppmärksamheten förskjutits till annat som för den stora allmänheten framstått som mera akut.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Gå till arkivet

Send this to a friend