Skip to Content

Arkeologer på Gnistahögen i Uppsala. De flesta arkeologiska undersökningar görs när mark ska exploateras, vilket var fallet även här, då ICA Maxi Gnista skulle byggas på denna plats. Foto: Upplandsmuseet
INRIKES

Kulturarvet skickas till metallåtervinning

PappersupplaganNya Tider v. 44

Arkeologer har vid flera tillfällen, i samband med utgrävningar, kastat historiska föremål från järnålder och vikingatid, på uppmaning av länsstyrelser och Riksantikvarieämbetet (RAA). Till Nya Tider säger dock arkeologen Johan Runer att han fått intrycket att diskussionen om hanteringen av fornlämningar har lett till en ökad medvetenhet bland ansvariga aktörer.

Publicerad: 2 november, 2018, 18:09

  • Svenska

Läs även

I tidskriften Populär Arkeologi skrev arkeologen Johan Runer redan i december 2016 bland annat:
”Ofta, särskilt vid mindre undersökningar, är det stående order från länsstyrelserna att så få fynd som möjligt ska tillvaratas. Formuleringar som att ’inga fynd kommer tillvaratas’ och ’fyndsamlingen kommer vara ytterst restriktiv’ är snarast regel i undersökningsdirektiven. Och även när det gäller större undersökningar ratas och kastas betydligt mer än tidigare.”

Kostnader och tidspress

Skälet till detta förfarande sägs handla om kostnadskalkyler och tidspress hos de företag som får i uppdrag att göra arkeologiska undersökningar inför att mark ska exploateras. Det är avsevärt dyrare att konservera och ta hand om arkeologiska fynd än att helt enkelt slänga dem. Det är visserligen länsstyrelsen som anlitar dessa uppdragsarkeologer, men det är exploatören som både betalar undersökningen och vill att det ska gå fort, vilket sätter de kontrakterade företag som ska genomföra den arkeologiska undersökningen under press.

RAA ändrade dock i sina föreskrifter kring ”upphandlingar av uppdragsarkeologiska undersökningar” för tre år sedan för att kompensera för denna ”prispress”. I ett pressmeddelande förra året skrev de att länsstyrelserna nu kan ”undanta kostnaden för konservering vid en prisjämförel­se”.

RAA avslutar sitt pressmeddelande: ”Det är beklagligt att många metallföremål har kasserats varav flera med ett högt vetenskapligt värde.”

Amulettringar och torshammare riskerar att på grund av ekonomiska avvägningar förstöras i stället för att konserveras. Foto: Arkeologerna

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • birger birgersson

    Att förstöra vårt kulturarv skall i grunden vara åtalbart! I princip gör det bara utgrävningar när stora byggnadsprojekt skall startas. Sverige lägger ner väldigt lite pengar på sitt kulturarv och våra runstenar kommer snart att bli ett minne blått om inga åtgärder görs. Ansvars och kostnader försöker olika offentliga organ föra över till andra. Riksantikvarieämbetet har dåligt med stålar och försöker föra över ansvaret till länsstyrelser, kommuner, församlingskyrkor………

    Vad som behövs är en riksomfattande utredning i detta ämne och sedan göra en budget, vilken säkerligen skulle leda till att kostnaderna skulle stiga flera gånger om. Totalt sätt betalar vi otroligt lite för arkeologiska undersökningar i detta land och detsamma gäller i att skydda vårt kulturarv för framtiden. Arkeologutbildningar har lagts ner och det är få av de som utbildats som arbetar inom området.

Svenska budgetpengar går till vänsterliberala, oppositionella journalister från Ryssland

Den 18 november kom etablerade medier med påståendet att en rysk infiltratör skulle ha deltagit vid en journalistutbildning på medieinstitutet FOJO i Kalmar under 2017. Utbildningen i fråga riktade sig till vad som kallades ”oberoende” journalister. I ett samtal med Nya Tider medger dock biståndsmyndigheten Sida, som står som ekonomisk garant för verksamheten, att det visst kan handla om stöd till oppositionella journalister som motsätter sig en nationalkonservativ utveckling i Ryssland.

Psyksjuk kriminell invandrare skall ges medborgarskap

Mannen är dömd för ett flertal brott, däribland grov misshandel, narkotikabrott och rånförsök. Han har sökt svenskt medborgarskap, men trots att han har tvångsvårdats i rättspsykiatrin i 13 år och Migrationsverket nekat honom medborgarskap gav Migrationsdomstolen honom rätt – Han skall få bli svensk medborgare.

Islamist utvisad från Norge fortsätter verka i Sverige

Stiftelsen Doku rapporterar om den 30-årige Adnan Shaluni, också känd som ”Abu Arijon”, som utvisades från Norge eftersom han ansågs som en omedelbar säkerhetsrisk. Han fortsätter nu sin verksamhet på svensk mark.

SVT lyfter fram vänsterextrem forskningsrapport om diskriminering av afrosvenskar – använder misshandelsdömd afrikan som exempel

SVT hade igår ett inslag om en ny rapport från Länsstyrelsen Stockholm med titeln ”Antisvart rasism och diskriminering på arbetsmarknaden”. I rapporteringen lyfte man fram en afrosvensk med dubbla examina som inte lyckats få jobb i Sverige som ett exempel på den strukturella rasismen. Vad SVT inte nämnde var att både rapportens författare samt representanten från länsstyrelsen är kända vänsterradikaler – och att den diskriminerade afrosvensken tidigare dömts för kvinnomisshandel.

Bert Karlsson om migrationsavtalet: Skriver de under blir det 300 000 till

MIGRATIONI ett samtal med Nya Tider varnar asylentreprenören Bert Karlsson för de migrantströmmar som kan bli ett resultat av den migrationsöverenskommelse som FN utarbetat och som många befarar kommer att skrivas under av den svenska regeringen den 10 december. Karlsson menar att Sverige i så fall återigen kan drabbas av minst lika stora volymer som under rekordåret 2015.

Miljonregn över riksdagspartiernas kvinnoorganisationer

INRIKESRiksdagspartierna vältrar sig i skattebetalarnas pengar genom statligt partistöd, på totalt cirka 470 miljoner kronor.

Staten kastar miljarder i sjön – antalet äldreboenden minskar trots statligt stöd

INRIKESStatligt investeringsstöd för utbyggnad av äldreomsorgen leder inte till fler platser – utan färre. De sjukaste åldringarna är förlorare när statens slappa förhållningssätt till uppsatta mål möjliggör för kommunerna att strunta i förutsättningarna för investeringsstöd. Detta pågår, trots att såväl Riksrevisionen som Boverket påvisat problemet. Cirka två miljarder kronor har betalats ut med syftet att öka tillgängligheten i äldreomsorgen, samtidigt som servicen nedmonterats.

”Klimatförnekelse” kartläggs av Chalmers universitet

INRIKESChalmers Tekniska Högskola i Göteborg har nyligen blivit basen för det internationella nätverket Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED), som skall undersöka orsakerna till så kallat ”klimatförnekande”. Den 23 oktober anordnade Chalmers ”Sustainability Day”, en dag ägnad åt så kallad ”hållbarhet”, med CEFORCED:s ledare Martin Hultman.

Gå till arkivet