Skip to Content

Arkeologer på Gnistahögen i Uppsala. De flesta arkeologiska undersökningar görs när mark ska exploateras, vilket var fallet även här, då ICA Maxi Gnista skulle byggas på denna plats. Foto: Upplandsmuseet
INRIKES

Kulturarvet skickas till metallåtervinning

PappersupplaganNya Tider v. 44

Arkeologer har vid flera tillfällen, i samband med utgrävningar, kastat historiska föremål från järnålder och vikingatid, på uppmaning av länsstyrelser och Riksantikvarieämbetet (RAA). Till Nya Tider säger dock arkeologen Johan Runer att han fått intrycket att diskussionen om hanteringen av fornlämningar har lett till en ökad medvetenhet bland ansvariga aktörer.

Publicerad: 2 november, 2018, 18:09

  • Svenska

Läs även

I tidskriften Populär Arkeologi skrev arkeologen Johan Runer redan i december 2016 bland annat:
”Ofta, särskilt vid mindre undersökningar, är det stående order från länsstyrelserna att så få fynd som möjligt ska tillvaratas. Formuleringar som att ’inga fynd kommer tillvaratas’ och ’fyndsamlingen kommer vara ytterst restriktiv’ är snarast regel i undersökningsdirektiven. Och även när det gäller större undersökningar ratas och kastas betydligt mer än tidigare.”

Kostnader och tidspress

Skälet till detta förfarande sägs handla om kostnadskalkyler och tidspress hos de företag som får i uppdrag att göra arkeologiska undersökningar inför att mark ska exploateras. Det är avsevärt dyrare att konservera och ta hand om arkeologiska fynd än att helt enkelt slänga dem. Det är visserligen länsstyrelsen som anlitar dessa uppdragsarkeologer, men det är exploatören som både betalar undersökningen och vill att det ska gå fort, vilket sätter de kontrakterade företag som ska genomföra den arkeologiska undersökningen under press.

RAA ändrade dock i sina föreskrifter kring ”upphandlingar av uppdragsarkeologiska undersökningar” för tre år sedan för att kompensera för denna ”prispress”. I ett pressmeddelande förra året skrev de att länsstyrelserna nu kan ”undanta kostnaden för konservering vid en prisjämförel­se”.

RAA avslutar sitt pressmeddelande: ”Det är beklagligt att många metallföremål har kasserats varav flera med ett högt vetenskapligt värde.”

Amulettringar och torshammare riskerar att på grund av ekonomiska avvägningar förstöras i stället för att konserveras. Foto: Arkeologerna

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • birger birgersson

    Att förstöra vårt kulturarv skall i grunden vara åtalbart! I princip gör det bara utgrävningar när stora byggnadsprojekt skall startas. Sverige lägger ner väldigt lite pengar på sitt kulturarv och våra runstenar kommer snart att bli ett minne blått om inga åtgärder görs. Ansvars och kostnader försöker olika offentliga organ föra över till andra. Riksantikvarieämbetet har dåligt med stålar och försöker föra över ansvaret till länsstyrelser, kommuner, församlingskyrkor………

    Vad som behövs är en riksomfattande utredning i detta ämne och sedan göra en budget, vilken säkerligen skulle leda till att kostnaderna skulle stiga flera gånger om. Totalt sätt betalar vi otroligt lite för arkeologiska undersökningar i detta land och detsamma gäller i att skydda vårt kulturarv för framtiden. Arkeologutbildningar har lagts ner och det är få av de som utbildats som arbetar inom området.

Fängelsestraff för högskoleprovsfusk

Under torsdagen avkunnade Norrköpings tingsrätt domen i den uppmärksammade högskoleprovshärvan, där både ligan som organiserat fusket och de som köpt fusktjänsten stod åtalade. De tre huvudåtalade i fuskligan döms till långa fängelsestraff medan de 23 åtalade fuskarna får villkorlig dom och böter. Nya Tider har tidigare avslöjat att 80 procent av de åtalade fuskarna har invandrarbakgrund.

Japan planerar landa sond på asteroid

VETENSKAPEfter tre års rymdfärd nådde den japanska rymdsonden Hayabusa 2 i juni förra året fram till sitt mål, asteroiden 162173 Ryugu. Sedan dess har sonden cirkulerat kring asteroiden för att hitta en lämplig landningsplats. Men asteroidens yta visade sig bestå av klippor och stenblock, och den japanska rymdorganisationen JAXA tvingades skjuta upp landningen som från början var planerad till oktober i fjol, men som nu schemalagts till februari. Två minilandare hoppar dock redan glatt runt på asteroidens yta.

Förvaltningskrisen slår igenom även hos A-kassorna

ANALYSDen svenska förvaltningskrisen, En stark förvaltningskultur har varit ett signum för den långa positiva utvecklingen av välfärdssamhället Sverige under 1900-talet. Många av dagens problem i det svenska samhället kan kopplas till en sviktande kvalitet och precision i våra myndigheters förvaltningskultur. I en serie artiklar belyser vi därför ett flertal exempel på denna utveckling. Samtidigt pekar vi på angelägna reformer för att komma tillrätta med problemen.

Brott och straff: Fråga juristen del 1

FRÅGA JURISTEN DEL 1Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer första delen, där Rolf svarar på era frågor.

Kina landar på månens baksida

VETENSKAPEn kinesisk rymdfarkost har blivit den första att landa på månens baksida och markerar därmed ett historiskt ögonblick för mänsklig utforskning av rymden. Den framgångsrika landningen hyllas som en enorm teknisk prestation och ses som ett viktigt steg mot Kinas vidare ambitioner i rymden.

Asylsökande vandaliserar boenden för miljonbelopp

INRIKESSvenska asylboenden vandaliseras av de boende över hela Sverige, vilket medför skador som kan uppgå till miljonbelopp för en enskild ägare. Till Nya Tider säger en av dessa företagare att Migrationsverket är den värsta kund han någonsin haft, en bild som delas av fler. Om det inte uttryckligen har reglerats i ett avtal, menar Migrationsverket att de inte har ansvar för avsiktlig skadegörelse, och vägrar ersätta. Den mest kände entreprenören i branschen, Bert Karlsson, säger att han har försökt få politiker att ta itu med Migrationsverket och dess beteende, men inte fått gehör från något parti.

Trump: Muren ska byggas

UTRIKESNär USA:s president Donald Trump höll ett ”Oval office address” (tal till nationen från ovala rummet) i början av januari kritiserade han sina motståndare i Kongressen som inte vill godkänna hans budget och hellre låter statsanställda gå utan lön än att anslå pengar till byggande av muren mot Mexiko. Trump kal­lade situationen vid gränsen ”en humanitär kris”, något som spätt på spekulationerna om att han vill utlysa nationellt kristillstånd och därmed rätten att bygga muren utan Kongressens godkännande.

”Lösning”: lätta på regler mot penningtvätt i invandrargetton

INRIKESGöteborgs kommun har bjudit in fyra storbanker till samtal om ”nya lösningar” för bostadslån. En av dessa lösningar kan bli att bankerna lättar på kraven om redovisning av kontanters ursprung så att invandrare lättare kan klara kontantinsatsen.

Gå till arkivet