Skip to Content

Bild vänster: INTENSIVVÅRDSLÄKAREN MIKAEL FJÄLLID är kritisk till myndigheternas kommunikation och agerande inför hotet om en epidemisk spridning av coronaviruset. Han menar att vi inte kommer att kunna räkna med sjukvården för att hantera ett sådant utbrott, utan att olika former av karantän är det enda sättet. Stillbild: Exakt 24. Bild höger: Statsepidemiologen Anders Tegnell har kritiserats vid olika tillfällen för att ha tonat ned hotet från en eventuell epidemi. Stillbild: Exakt 24
INRIKES

Läkare kritisk mot myndigheternas agerande i Corona-frågan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell har fått kritik för att de anses tona ned hotet från det coronavirus som nu sprids över världen, och därmed bidrar till att Sverige är oförberett på epidemisk spridning och en svår sjukvårdssituation. Till nättidningen Exakt 24 säger intensivvårdsläkaren Mikael Fjällid att myndigheterna verkar ta samhällsekonomiska och politiska hänsyn, och att deras felaktiga uttalanden är ett stort problem.

Publicerad: 10 mars, 2020, 15:53

  • Svenska

Läs även

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, uppskattar att 7 av 10 svenskar kan komma att smittas i en intervju med Expressen den 2 mars. Med en dödlighet på 1,5 procent skulle det motsvara runt 100 000 dödsfall och flera hundratusen vårdfall, men den siffran anser många vara i underkant. WHO bedömde till exempel den 3 mars att Covid-19 har en dödlighet på 3,4 procent.
Till nättidningen Exakt24 säger den kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell:

− Det viktiga är inte att stoppa flygen. Det viktiga är att personerna får information så att de söker sjukvård när de kommer från riskregioner. Så att de kan bli testade och kontrollerade. Det är den absolut bästa metoden för att hindra smittan från att komma till Sverige.

Sannolikt högre dödlighet än Spanska sjukan

Intensivvårdsläkaren Mikael Fjällid, som även kandiderat för Alternativ för Sverige i riksdagsvalet, påpekar att situationen inte kommer att utvecklas som en vanlig influensa:

− Det är inte ett influensa­virus, utan det här är en annan virustyp. En coronavirus-typ, som i och för sig har varit känd länge i många olika varianter. Det som är nytt med det här, är att det är ett nytt virus för vårt humana immunförsvar. Vi har inte stött på det tidigare.
Fjällid jämför med den så kallade Spanska sjukan, som drabbade världen för 100 år sedan:

− Vi har haft epidemiska influensa-utbrott med varierande grad av dödlighet. Vi har haft Asiaten, Hongkong-influensan. Men det som vi kallar Spanska sjukan, någonstans 1918-1920, var ju ett influensavirus det också, ett fågelinfluensavirus, som muterade från att angripa övre delarna av luftvägarna till nedre delarna av luftvägarna och förstörde lungorna. Och gav sekundära lunginflammationer. Det var en jättehög dödlighet, framför allt hos unga friska personer med jättebra immunsystem, unga soldater och så vidare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Kentaru

    Norden är mest drabbat av coronaviruset om er till antal per capita. Vi har verkligen bara myndigheter och byråkrater i Sverige. ”Vad fan får vi för skatterna?”

  • Twinballs

    Visst var det så, att Agnes Wold till att börja med tonade ner coronaviruset? Jag såg en twitterlänk, men kan inte hitta den nu. Har du någon aning om vilken twitterlänk det var?

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend