Skip to Content

Bild vänster: INTENSIVVÅRDSLÄKAREN MIKAEL FJÄLLID är kritisk till myndigheternas kommunikation och agerande inför hotet om en epidemisk spridning av coronaviruset. Han menar att vi inte kommer att kunna räkna med sjukvården för att hantera ett sådant utbrott, utan att olika former av karantän är det enda sättet. Stillbild: Exakt 24. Bild höger: Statsepidemiologen Anders Tegnell har kritiserats vid olika tillfällen för att ha tonat ned hotet från en eventuell epidemi. Stillbild: Exakt 24
INRIKES

Läkare kritisk mot myndigheternas agerande i Corona-frågan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell har fått kritik för att de anses tona ned hotet från det coronavirus som nu sprids över världen, och därmed bidrar till att Sverige är oförberett på epidemisk spridning och en svår sjukvårdssituation. Till nättidningen Exakt 24 säger intensivvårdsläkaren Mikael Fjällid att myndigheterna verkar ta samhällsekonomiska och politiska hänsyn, och att deras felaktiga uttalanden är ett stort problem.

Publicerad: 10 mars, 2020, 15:53

  • Svenska

Läs även

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, uppskattar att 7 av 10 svenskar kan komma att smittas i en intervju med Expressen den 2 mars. Med en dödlighet på 1,5 procent skulle det motsvara runt 100 000 dödsfall och flera hundratusen vårdfall, men den siffran anser många vara i underkant. WHO bedömde till exempel den 3 mars att Covid-19 har en dödlighet på 3,4 procent.
Till nättidningen Exakt24 säger den kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell:

− Det viktiga är inte att stoppa flygen. Det viktiga är att personerna får information så att de söker sjukvård när de kommer från riskregioner. Så att de kan bli testade och kontrollerade. Det är den absolut bästa metoden för att hindra smittan från att komma till Sverige.

Sannolikt högre dödlighet än Spanska sjukan

Intensivvårdsläkaren Mikael Fjällid, som även kandiderat för Alternativ för Sverige i riksdagsvalet, påpekar att situationen inte kommer att utvecklas som en vanlig influensa:

− Det är inte ett influensa­virus, utan det här är en annan virustyp. En coronavirus-typ, som i och för sig har varit känd länge i många olika varianter. Det som är nytt med det här, är att det är ett nytt virus för vårt humana immunförsvar. Vi har inte stött på det tidigare.
Fjällid jämför med den så kallade Spanska sjukan, som drabbade världen för 100 år sedan:

− Vi har haft epidemiska influensa-utbrott med varierande grad av dödlighet. Vi har haft Asiaten, Hongkong-influensan. Men det som vi kallar Spanska sjukan, någonstans 1918-1920, var ju ett influensavirus det också, ett fågelinfluensavirus, som muterade från att angripa övre delarna av luftvägarna till nedre delarna av luftvägarna och förstörde lungorna. Och gav sekundära lunginflammationer. Det var en jättehög dödlighet, framför allt hos unga friska personer med jättebra immunsystem, unga soldater och så vidare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Apatiska – En bok viktigare än andra

AKTUELL BOKDet torde vara svårt att föreställa sig en ur humanitär synvinkel viktigare bok för svensk publik än Ola Sandstigs prestation De apatiska barnen – och samhället som svek. Boken gavs ut i september 2020. Den föregicks av en längre dokumentär artikel ”Ohörda rop” i Magasinet Filter hösten 2019 som förlänade Ola Sandstig journalistpriset Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

INRIKESEnligt bekräftade uppgifter är den misstänkte gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd tvingas återbetala miljonbelopp

INRIKESTio studieförbund tvingas nu betala tillbaka pengar till Folkbildningsrådet, en statlig förening som delar ut bidrag från skattepengar. Beslutet kommer efter en granskning som visat fusk och felaktigheter, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande den 18 februari. De utelämnar dock information om vilka studieförbund det rör sig om, något som Nya Tider har tagit reda på. Ett av förbunden är muslimska Ibn Rushd.

Misstänkt terrordåd i Sverige: 7 knivhuggna – gärningsmannen skjuten av polis

INRIKESSju personer har förts till sjukhus efter att ha anfallits av en knivbeväpnad afghansk man i 22-årsåldern i Vetlanda. Polisen utreder nu dådet som ett möjligt terrorbrott.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Familjen Khavari stångas om bistånd från skattebetalarna – trots hushållsinkomst på 1,3 miljoner

REPORTAGEFatemeh Khavari blev rikskänd asylaktivist år 2017 genom sittstrejken för att stoppa utvisningar av afghaner utan flyktingskäl. Hennes mamma Jamila, som intervjuats av bland annat DN om sin dotters kamp, processar nu mot svenska myndigheter om att få bidragspengar – trots att hushållet hade 1,3 miljoner i skattepliktig inkomst 2019.

Gå till arkivet

Send this to a friend