Skip to Content

Bild vänster: INTENSIVVÅRDSLÄKAREN MIKAEL FJÄLLID är kritisk till myndigheternas kommunikation och agerande inför hotet om en epidemisk spridning av coronaviruset. Han menar att vi inte kommer att kunna räkna med sjukvården för att hantera ett sådant utbrott, utan att olika former av karantän är det enda sättet. Stillbild: Exakt 24. Bild höger: Statsepidemiologen Anders Tegnell har kritiserats vid olika tillfällen för att ha tonat ned hotet från en eventuell epidemi. Stillbild: Exakt 24
INRIKES

Läkare kritisk mot myndigheternas agerande i Corona-frågan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell har fått kritik för att de anses tona ned hotet från det coronavirus som nu sprids över världen, och därmed bidrar till att Sverige är oförberett på epidemisk spridning och en svår sjukvårdssituation. Till nättidningen Exakt 24 säger intensivvårdsläkaren Mikael Fjällid att myndigheterna verkar ta samhällsekonomiska och politiska hänsyn, och att deras felaktiga uttalanden är ett stort problem.

Publicerad: 10 mars, 2020, 15:53

  • Svenska

Läs även

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala, uppskattar att 7 av 10 svenskar kan komma att smittas i en intervju med Expressen den 2 mars. Med en dödlighet på 1,5 procent skulle det motsvara runt 100 000 dödsfall och flera hundratusen vårdfall, men den siffran anser många vara i underkant. WHO bedömde till exempel den 3 mars att Covid-19 har en dödlighet på 3,4 procent.
Till nättidningen Exakt24 säger den kritiserade statsepidemiologen Anders Tegnell:

− Det viktiga är inte att stoppa flygen. Det viktiga är att personerna får information så att de söker sjukvård när de kommer från riskregioner. Så att de kan bli testade och kontrollerade. Det är den absolut bästa metoden för att hindra smittan från att komma till Sverige.

Sannolikt högre dödlighet än Spanska sjukan

Intensivvårdsläkaren Mikael Fjällid, som även kandiderat för Alternativ för Sverige i riksdagsvalet, påpekar att situationen inte kommer att utvecklas som en vanlig influensa:

− Det är inte ett influensa­virus, utan det här är en annan virustyp. En coronavirus-typ, som i och för sig har varit känd länge i många olika varianter. Det som är nytt med det här, är att det är ett nytt virus för vårt humana immunförsvar. Vi har inte stött på det tidigare.
Fjällid jämför med den så kallade Spanska sjukan, som drabbade världen för 100 år sedan:

− Vi har haft epidemiska influensa-utbrott med varierande grad av dödlighet. Vi har haft Asiaten, Hongkong-influensan. Men det som vi kallar Spanska sjukan, någonstans 1918-1920, var ju ett influensavirus det också, ett fågelinfluensavirus, som muterade från att angripa övre delarna av luftvägarna till nedre delarna av luftvägarna och förstörde lungorna. Och gav sekundära lunginflammationer. Det var en jättehög dödlighet, framför allt hos unga friska personer med jättebra immunsystem, unga soldater och så vidare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

En glömd mästare, Carl Fredric von Bredas konstnärskap

KULTURDavid Klöcker Ehrenstrahl, Alexander Roslin och Lorens Pasch den yngre är några av de hovmålare som varit verksamma i Sverige och än idag är kända för sina verk. Detsamma gäller dock inte riktigt Carl Fredric von Breda, trots att han mer eller mindre förde det romantiska porträttmåleriet till Sverige, efter att ha levt och verkat i Storbritannien.

Gå till arkivet

Send this to a friend