Skip to Content

Morgan Johansson (S), migrationsminister, borde svara på varför man låter en fattigpensionär betala tusentals kronor hos tandläkare, medan migranter får samma vård nästan gratis. Foto: Wikipedia / Frankie Fouganthin
OPINION: HENRIK PAETAU

Medmänsklighet och människokärlek – från ord till handling

PappersupplaganNya Tider v. 08

Publicerad: 24 februari, 2019, 12:56

  • Svenska

Läs även

En blick på min bokhylla fäste sig vid Bo Balderssons Statsrådet i tiden och jag mindes med förtjusning författarens dråpliga skildringar av ett fiktivt statsråds eskapader. Men, fortfarande håller George Gordon Noel Byrons (1788-1822) kända påstående streck: ”Verkligheter överträffar dikten”. Tänk vilket urval av huvudpersoner vår regering i dagens Sverige skulle erbjuda en författare av Bo Balderssons kaliber för liknande skildringar. Eftersom statsrådet i pseudonymens böcker var justitieminister, ska vi vända oss till Morgan Johansson med några angelägna frågor.

Hur mycket människokärlek och medmänsklighet för äldre landsmän har skrivits in i budgeten på utgiftssidan? Finns det överhuvudtaget någon kvot av medmänsklighet kvar för pensionärerna, eller bränner migrationsministern allt sitt krut på en ökad invandring? Då de omtalade volymerna inte ens kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt, kan man befara att det mesta som avsätts för mottagande av invandrare kommer att hamna i samma bottenlösa säck eller slukhål som hittills.

Däremot kan man exakt räkna ut hur mycket medel det skulle gå åt, om man subventionerade exempelvis tandvård för pensionärer med anspråkslös pensionsinkomst. Den utgiftsposten skulle knappast uppgå till mer än en bråkdel av vad regeringen planlöst och obegränsat betalar ut i form av sociala stöd, hälsovård och subventionerad tandvård för en odefinierad volym invandrare och inte minst illegala migranter, utan krav på den minsta motprestation.

Grupp mot grupp

För att använda ett kvasipolitiskt fikonspråk: låt oss vara tydliga med att vi varken avser att tumma på principen om alla människors lika värde, eller att ställa grupp mot grupp. Faktum kvarstår dock att vi ännu inte lever i en ekonomi som omfattar hela EU och gudskelov inte heller i en global ekonomi som omfattar alla världsdelar. Det är fortfarande nationalstaternas ekonomier som tar eller låter bli att ”ta sitt ansvar”. Mot den bakgrunden ter det sig fullständigt irrationellt att svenska skattebetalare ska stå för allas lika värde i Rumänien och Bulgarien, Afghanistan, Mellanöstern och Afrika.

Jan Myrdal (född 1927) påminner oss om att ”Det är nödvändigt att hela tiden ändra sin uppfattning om verkligheten, eftersom verkligheten ständigt förändras...”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • busquador

    Denne Morgan tycks vara helt emotionsbefriad. Samma monotona emotionella frekvens alltigenom?

  • Sara Thorsson

    Usch, den där gubben verkar vara en väldigt otäck människa. Sossen.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Folkstorm mot SAS efter skandinavfientlig propagandafilm

INRIKESDet finns ingenting som är skandinaviskt och allt som är bra med Skandinavien kommer utifrån. Det var budskapet i SAS nya reklamfilm. Många reagerade med ilska och flygbolaget såg sig tvungna att ta ner filmen. Bolagets hantering av PR-katastrofen får nu kritik från alla läger.

SAS-filmen: Ett illasmakande hopkok av lögner och förolämpningar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Röros Martnan – när unionsflaggan vajar över Röros

KULTURGenom en kunglig förordning bestämdes år 1853 att varje år, den tredje tisdagen i februari månad, skulle en marknad (martnan) hållas i den norska staden Röros i Sör Trondelag. Kung Oskar I, den andre i den nya franska Bernadotte-dynastin, ville knyta Norge och Sverige närmare varandra. Det rörde sig framför allt om handelsvägar och handelsförbindelser mellan två kopparstäder: Falun och Röros.

Nu erkänner till och med Löfven att integrationen misslyckats

KRÖNIKA

Näst vanligaste namnet bland nyfödda göteborgare: Mohamed

INRIKESFärsk statistik som Nya Tider begärt ut från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att det arabiska namnet var det näst vanligaste bland pojkar födda i Göteborg under 2019. I Malmö, där namnet redan är det i särklass vanligaste namnet bland befolkningen, hamnade namnet på tredje plats bland nyfödda.

Är det för sent?

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGSverigevänner skördar allt fler framgångar och håller på att bryta igenom på allvar. Ändå är det många som är pessimistiska. Och framtidsutsikterna kan verkligen te sig dystra, med tanke på att många samhällsförändringar är svåra att göra ogjorda. Hur det än blir förändras samhället omkring oss, och svenska folket måste kliva ner från läktaren och se till att tillsätta politiker som klarar av att utföra det uppdrag de är valda för. Det menar veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg.

Gå till arkivet

Send this to a friend