Skip to Content

Morgan Johansson (S), migrationsminister, borde svara på varför man låter en fattigpensionär betala tusentals kronor hos tandläkare, medan migranter får samma vård nästan gratis. Foto: Wikipedia / Frankie Fouganthin
OPINION: HENRIK PAETAU

Medmänsklighet och människokärlek – från ord till handling

PappersupplaganNya Tider v. 08

Publicerad: 24 februari, 2019, 12:56

  • Svenska

Läs även

En blick på min bokhylla fäste sig vid Bo Balderssons Statsrådet i tiden och jag mindes med förtjusning författarens dråpliga skildringar av ett fiktivt statsråds eskapader. Men, fortfarande håller George Gordon Noel Byrons (1788-1822) kända påstående streck: ”Verkligheter överträffar dikten”. Tänk vilket urval av huvudpersoner vår regering i dagens Sverige skulle erbjuda en författare av Bo Balderssons kaliber för liknande skildringar. Eftersom statsrådet i pseudonymens böcker var justitieminister, ska vi vända oss till Morgan Johansson med några angelägna frågor.

Hur mycket människokärlek och medmänsklighet för äldre landsmän har skrivits in i budgeten på utgiftssidan? Finns det överhuvudtaget någon kvot av medmänsklighet kvar för pensionärerna, eller bränner migrationsministern allt sitt krut på en ökad invandring? Då de omtalade volymerna inte ens kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt, kan man befara att det mesta som avsätts för mottagande av invandrare kommer att hamna i samma bottenlösa säck eller slukhål som hittills.

Däremot kan man exakt räkna ut hur mycket medel det skulle gå åt, om man subventionerade exempelvis tandvård för pensionärer med anspråkslös pensionsinkomst. Den utgiftsposten skulle knappast uppgå till mer än en bråkdel av vad regeringen planlöst och obegränsat betalar ut i form av sociala stöd, hälsovård och subventionerad tandvård för en odefinierad volym invandrare och inte minst illegala migranter, utan krav på den minsta motprestation.

Grupp mot grupp

För att använda ett kvasipolitiskt fikonspråk: låt oss vara tydliga med att vi varken avser att tumma på principen om alla människors lika värde, eller att ställa grupp mot grupp. Faktum kvarstår dock att vi ännu inte lever i en ekonomi som omfattar hela EU och gudskelov inte heller i en global ekonomi som omfattar alla världsdelar. Det är fortfarande nationalstaternas ekonomier som tar eller låter bli att ”ta sitt ansvar”. Mot den bakgrunden ter det sig fullständigt irrationellt att svenska skattebetalare ska stå för allas lika värde i Rumänien och Bulgarien, Afghanistan, Mellanöstern och Afrika.

Jan Myrdal (född 1927) påminner oss om att ”Det är nödvändigt att hela tiden ändra sin uppfattning om verkligheten, eftersom verkligheten ständigt förändras...”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • busquador

    Denne Morgan tycks vara helt emotionsbefriad. Samma monotona emotionella frekvens alltigenom?

  • Sara Thorsson

    Usch, den där gubben verkar vara en väldigt otäck människa. Sossen.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Den österrikiska skandalen

INTERVJUDen tidigare chefsideologen för Österrikiska frihetspartiet (FPÖ) Andreas Mölzer, ger en exklusiv intervju till Nya Tider om den politiska krisen i Österrike efter den omtalade ”Ibizafilmen” som sänkte regeringen.

Hans kompis fick en örfil – då öppnade Malcon eld

INRIKESMalcon Amsén stod utanför Frivården på Kungsholmen i Stockholm med en kompis när han kom i dispyt med en afrikan som också varit på Frivården. Det slutade med att han drog fram sin pistol och avlossade ett skott. Nu döms Amsén för att ha skjutit i luften till 2,5 års fängelse.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

Svår olycka på topphemlig rysk atomubåt – 14 dödade ”hindrade en planetär katastrof”

UTRIKESEn tjock slöja av mystik omger den dödliga branden på den topphemliga ryska spionubåten som var byggd för att klara extremt stora djup. I kampen mot eldsvådan någonstans i Barents hav förolyckades 14 ryska ubåtsmän, samtliga officerare och hälften med kommendörs grad. Nya Tider sammanställer här känd fakta och skärskådar de mer eller mindre fantasifulla spekulationer som media fyllts av i skuggan av allt hemlighetsmakeri.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Gå till arkivet

Send this to a friend