Skip to Content

Morgan Johansson (S), migrationsminister, borde svara på varför man låter en fattigpensionär betala tusentals kronor hos tandläkare, medan migranter får samma vård nästan gratis. Foto: Wikipedia / Frankie Fouganthin
OPINION: HENRIK PAETAU

Medmänsklighet och människokärlek – från ord till handling

PappersupplaganNya Tider v. 08

Publicerad: 24 februari, 2019, 12:56

  • Svenska

Läs även

En blick på min bokhylla fäste sig vid Bo Balderssons Statsrådet i tiden och jag mindes med förtjusning författarens dråpliga skildringar av ett fiktivt statsråds eskapader. Men, fortfarande håller George Gordon Noel Byrons (1788-1822) kända påstående streck: ”Verkligheter överträffar dikten”. Tänk vilket urval av huvudpersoner vår regering i dagens Sverige skulle erbjuda en författare av Bo Balderssons kaliber för liknande skildringar. Eftersom statsrådet i pseudonymens böcker var justitieminister, ska vi vända oss till Morgan Johansson med några angelägna frågor.

Hur mycket människokärlek och medmänsklighet för äldre landsmän har skrivits in i budgeten på utgiftssidan? Finns det överhuvudtaget någon kvot av medmänsklighet kvar för pensionärerna, eller bränner migrationsministern allt sitt krut på en ökad invandring? Då de omtalade volymerna inte ens kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt, kan man befara att det mesta som avsätts för mottagande av invandrare kommer att hamna i samma bottenlösa säck eller slukhål som hittills.

Däremot kan man exakt räkna ut hur mycket medel det skulle gå åt, om man subventionerade exempelvis tandvård för pensionärer med anspråkslös pensionsinkomst. Den utgiftsposten skulle knappast uppgå till mer än en bråkdel av vad regeringen planlöst och obegränsat betalar ut i form av sociala stöd, hälsovård och subventionerad tandvård för en odefinierad volym invandrare och inte minst illegala migranter, utan krav på den minsta motprestation.

Grupp mot grupp

För att använda ett kvasipolitiskt fikonspråk: låt oss vara tydliga med att vi varken avser att tumma på principen om alla människors lika värde, eller att ställa grupp mot grupp. Faktum kvarstår dock att vi ännu inte lever i en ekonomi som omfattar hela EU och gudskelov inte heller i en global ekonomi som omfattar alla världsdelar. Det är fortfarande nationalstaternas ekonomier som tar eller låter bli att ”ta sitt ansvar”. Mot den bakgrunden ter det sig fullständigt irrationellt att svenska skattebetalare ska stå för allas lika värde i Rumänien och Bulgarien, Afghanistan, Mellanöstern och Afrika.

Jan Myrdal (född 1927) påminner oss om att ”Det är nödvändigt att hela tiden ändra sin uppfattning om verkligheten, eftersom verkligheten ständigt förändras...”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • busquador

    Denne Morgan tycks vara helt emotionsbefriad. Samma monotona emotionella frekvens alltigenom?

  • Sara Thorsson

    Usch, den där gubben verkar vara en väldigt otäck människa. Sossen.

Förhållande till naturen en etnokulturell markör

KRÖNIKA

Ryska protesten visar nätjättarnas dubbelmoral

OPINION: TOBIAS SVENSSONRyssland har i bland annat USA anklagats för att blanda sig i andra länders valkampanjer, men under de senaste ryska lokal­valen visade det sig att amerikanska nätjättar bröt mot ryska lagar om valannonsering. Problemet med privata företag som tillhandahåller sociala plattformar är dock oerhört mycket större än denna historia, då nätjättarnas dominans påverkar politisk information över hela världen, menar veckans debattör Tobias Svensson.

Hizbollah slår tillbaka mot Israel – IDF flydde och övergav gränsbas i Avivim

UTRIKESIsrael har under sommaren trappat upp luftanfallen mot granländerna. Inte bara Syrien flygbombas nu regelbundet, utan luftattacker har skett i både Libanon och Irak med både dödade militärer och civila som följd. Den libanesiska shiamilisen Hizbollah svor att hämnas och gjorde det första dagen i september genom att angripa ett israeliskt stridsfordon i norra Israel. Vad som skedde finns det kraftigt motstridiga uppgifter om och Nya Tider reder här ut händelsen som får ses som en tämligen allvarlig upptrappning av det redan spända läget vid Israels norra gräns.

Nu slår kommunerna tillbaka

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSölvesborg leder vägen som den enda SD-ledda kommunen i Sverige och sätter ned foten om kommunalt självstyre. Har vi fortfarande lokal demokrati? Då ska inte staten kunna påtvinga kommuner migranter som de sagt nej till!

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Kortbedrägerierna ökar men nya regler för säkra kortköp oroar bankerna

ANALYSAtt kortbedrägerierna ökat kraftigt under lång tid är ingen nyhet, men nu införs nya regler för kortköp på nätet som minskar riskerna. Många har drabbats av kortbedrägerier och bankerna tar ofta förlusten för att hålla kunderna på gott humör – och för att de inte ska gå tillbaka till kontanter. Samtidigt räknar många bedömare med en stor minskning av internetbaserad handel med kort, på grund av de nya kraven, och både handeln och bankerna oroas av denna risk.

Föreläsningen som aldrig blev av

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend