Skip to Content

Morgan Johansson (S), migrationsminister, borde svara på varför man låter en fattigpensionär betala tusentals kronor hos tandläkare, medan migranter får samma vård nästan gratis. Foto: Wikipedia / Frankie Fouganthin
OPINION: HENRIK PAETAU

Medmänsklighet och människokärlek – från ord till handling

PappersupplaganNya Tider v. 08

Publicerad: 24 februari, 2019, 12:56

  • Svenska

Läs även

En blick på min bokhylla fäste sig vid Bo Balderssons Statsrådet i tiden och jag mindes med förtjusning författarens dråpliga skildringar av ett fiktivt statsråds eskapader. Men, fortfarande håller George Gordon Noel Byrons (1788-1822) kända påstående streck: ”Verkligheter överträffar dikten”. Tänk vilket urval av huvudpersoner vår regering i dagens Sverige skulle erbjuda en författare av Bo Balderssons kaliber för liknande skildringar. Eftersom statsrådet i pseudonymens böcker var justitieminister, ska vi vända oss till Morgan Johansson med några angelägna frågor.

Hur mycket människokärlek och medmänsklighet för äldre landsmän har skrivits in i budgeten på utgiftssidan? Finns det överhuvudtaget någon kvot av medmänsklighet kvar för pensionärerna, eller bränner migrationsministern allt sitt krut på en ökad invandring? Då de omtalade volymerna inte ens kan uppskattas på ett tillförlitligt sätt, kan man befara att det mesta som avsätts för mottagande av invandrare kommer att hamna i samma bottenlösa säck eller slukhål som hittills.

Däremot kan man exakt räkna ut hur mycket medel det skulle gå åt, om man subventionerade exempelvis tandvård för pensionärer med anspråkslös pensionsinkomst. Den utgiftsposten skulle knappast uppgå till mer än en bråkdel av vad regeringen planlöst och obegränsat betalar ut i form av sociala stöd, hälsovård och subventionerad tandvård för en odefinierad volym invandrare och inte minst illegala migranter, utan krav på den minsta motprestation.

Grupp mot grupp

För att använda ett kvasipolitiskt fikonspråk: låt oss vara tydliga med att vi varken avser att tumma på principen om alla människors lika värde, eller att ställa grupp mot grupp. Faktum kvarstår dock att vi ännu inte lever i en ekonomi som omfattar hela EU och gudskelov inte heller i en global ekonomi som omfattar alla världsdelar. Det är fortfarande nationalstaternas ekonomier som tar eller låter bli att ”ta sitt ansvar”. Mot den bakgrunden ter det sig fullständigt irrationellt att svenska skattebetalare ska stå för allas lika värde i Rumänien och Bulgarien, Afghanistan, Mellanöstern och Afrika.

Jan Myrdal (född 1927) påminner oss om att ”Det är nödvändigt att hela tiden ändra sin uppfattning om verkligheten, eftersom verkligheten ständigt förändras...”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • busquador

    Denne Morgan tycks vara helt emotionsbefriad. Samma monotona emotionella frekvens alltigenom?

  • Sara Thorsson

    Usch, den där gubben verkar vara en väldigt otäck människa. Sossen.

EU-valet

DEBATTDen 25 maj för hundra år sedan klubbade riksdagen igenom allmän och lika rösträtt. Detta efter 40 års kamp från arbetarklassen där överklassen också pressades av en tänkbar revolution. Men en eftergift var det. Som överheten aldrig varit bekväm med. Det menar Ulf Nilsson, facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet.

Propaganda i stället för dialog

KRÖNIKA

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Gå till arkivet

Send this to a friend