Nya konspirationsteorin: Kritik mot AstraZeneca är påverkansoperation från rysk trollfabrik

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) varnar för att AstraZeneca har utsatts för en påverkansoperation. Detta enligt enhetschefen Mikael Tufvesson.

”Aktörer som tillhör främmande stater har bedrivit påverkan i de frågorna”, säger han och åsyftar den sakliga kritik som nyligen rapporterats om biverkningar från AstraZenecas vaccin, och även all annan kritik mot övriga vaccintillverkare.

”Är det Ryssland eller Kina?”, frågar Dagens Industris reporter Linda Öhrn.

”Jag väljer att inte peka ut några länder just nu”, säger Mikael Tufvesson, som menar att ”påverkan” från främmande makt handlar om att man förstärker en negativ bild. ”Så fort något negativt har rapporterats så förstärker man den bilden”.

Några bevis för sitt påstående presenterar han dock inte.

Även Mattias Häggblom, som är ansvarig för Handelsbankens aktieanalys inom hälsovårdssektorn, tror att AstraZeneca kan ha blivit utsatt för fler påverkansoperationer än andra. Detta eftersom deras vaccin inte är ett mRNA-vaccin, och således konkurrerar med producenter av liknande vaccin – som ryska Sputnik.

”Det är ingen ide att ge sig på mRNA-vaccinen för de ska inte tillgodose hela Europas behov. Man får fråga sig vem som vinner på detta. Ryssland står redo med sitt Sputnik V och tar gärna order från kanske främst Östeuropa.”

När Dagens Industri frågar om myndigheternas beslut att pausa vaccinet kan bero på att man lyssnat på ”trollfabriker”, svarar Häggblom att det kan vara så.

”Jag tror inte man ska utesluta krafter från till exempel sociala medier. Kan man påverka ett val i USA, så kan man säkert påverka hur ett vaccin uppfattas. Med det sagt, jag försöker inte negligera de biverkningar som framkommer.”

Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten delar dock inte MSB:s eller Handelsbankens bedömning. De meddelar att påverkan från utländsk makt överhuvudtaget inte varit en fråga som behövt diskuteras under coronahanteringen eftersom några sådana tecken inte finns. Beslutet att pausa AstraZenecas vaccin fattades på saklig grund, enligt Anders Tegnell.

”Vi bygger inte det beslutet på det som varit ute på sociala medier utan helt och hållet på den information som vi har fått via Läkemedelsverket och EMA om faktiska fall”, säger Tegnell.

Källa: Dagens Industri

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Axel.Fors@nyatider.nu

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.