Skip to Content

Nya tider har vid flera tillfällen tagit upp att tusentals gånger mer pengar satsas på en asylsökande i Sverige än en flykting i läger. Under juli publicerade Expressen en artikel från samma område Nya Tider besökt tidigare i år, där även de tog upp att flyktingarna efterfrågar mer hjälp i närområdet. Bilden är tagen i ett flyktingläger i Erbil i norra Irak. Foto: Nya Tider

Nya Tider på Expressen?

Hjälp på plats och flyktingar som kritiserar Sveriges migrationspolitik. Visst låter det som något som går att läsa om i alternativ media, men i detta fall är det Expressen som uttrycker sig förvånansvärt politiskt inkorrekt.

Publicerad: 11 augusti, 2016, 14:33

  • Svenska

Under mina två senaste resor till Kurdistan i norra Irak besökte jag flera flyktingläger och samtalade med soldater som kritiserade Europas migrationspolitik. Både hjälparbetare och flyktingar själva önskade att Europa ville satsa mer på hjälp i närområdet.

En jazidi-man sade att han aldrig skulle sätta sin familj på en smuggelbåt till Europa, av två anledningar. Dels tillhörde familjen en förföljd minoritet och han var rädd att fanatiska muslimer helt enkelt skulle sänka båten. Den andra anledningen var att han var rädd för vad våra ”öppna gränser” har medfört. Vi har helt enkelt släppt in de personer som förföljer dem i deras hemländer.

citat_350x183_tntn

Efterfrågar hjälp i närområdet. ”Vi har inte tillräckligt med platser i lägren, vi har inte tillräckligt med mat, vatten, hälsovård. Vi behöver mer hjälp här”, sade en irakisk flykting till Expressen.

En kort tid efter att jag kommit hem från Kirkuk, där jag besökte kurdiska militären Peshmerga och deras frivilliga under maj månad, hörde en soldat av sig till mig och lät meddela att Expressen var på väg ned, att även de ville göra ett reportage om de frivilliga och situationen i området.

I slutet av juli publicerade Expressen en artikel, där reportern hade besökt ett flyktingläger i Kurdistan. I den gick det att läsa att flyktingarna inte vill fly, att de vill ha hjälp i närområdet och att de inte har mycket till övers för Sveriges migrationspolitik då den knappast fixar några problem.

Den pressade situationen det senaste året har gett invandringskritiker rätt. Regeringen har i ett desperat försök att finansiera invandringsvågen tagit av ulandsbiståndet för att ha råd, något som kritiserats av flera bistånds­organisationer. Att tala om invandringens problem är inte längre tabu.  Vindarna vänder, och den politik som invandringskritiker förespråkat under alla år är inte bara accepterad i dag – den börjar även ses som den mest humana.

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Varmlandstok

    Det är sant och visst,
    att det är den som är dummast
    som fattar sist.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Gå till arkivet

Send this to a friend