Skip to Content

Patriotmissil under avfyrning. Foto: Stillbild Youtube

Patriotsystemet, en frälsarkrans av betong

Digital utgåva

Det nya luftvärnssystemet Patriot, som Sverige tänkt köpa in från USA, kan inte användas för att skjuta ned de robotar och flygplan som kan tänkas anfalla Ryssland över svenskt luftrum. Att det svenska försvaret inte kan användas mot alla angripare urholkar Sveriges trovärdighet som alliansfritt, skriver veckans debattör Curt Linderholm.

Publicerad: 24 juli, 2018, 13:43

 • Svenska

Läs även

Om allt nu går som tänkt, så kommer regeringen låta skriva på bindande inköpsavtal rörande Patriotrobotsystemet i början av augusti. Tidpunkten har för Sveriges del varit viktig, så att frågan om Patriotrobotarnas lämplighet liksom frågan om smyganslutningen till Washingtons och Natos förda politik inte stör vårt stundande val.

Är då det aktuella robotsystemet lämpligt för Sveriges del, främjar systemet allt vad vi värdesätter: fred, den feministiska utrikespolitiken, vår framskjutna position som moralisk stormakt och allas lika värde? Eller kan den pågående Nato-standardiseringen av vapen och tekniska system, liksom den organisatoriska och politiska anpassningen till militäralliansen även dra med oss i militär konflikt mellan stormakter vars ursprung uppstått någonstans i världen och som vi i grunden inte har med att göra? I det första fallet, där Sverige bejakar Förenta Staternas olika önskemål och ser Natos överhuvud som en garant för världsfreden, trygghet och rättvisa, är anpassningen och robotinköpet fullt logiskt.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Curt Linderholm

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • I love PJ

  Bra skrivet! Du behöver inte ursäkta dig för att du tänker som en normal människa utan fobier.

  • birgerr

   JAG ÄR PRENOMERAN PÅ TIDNINGE MEN HAR FÅTT FEL PÅ MIN SYN MEN JAG KAN LÄSA DEN DIGITALA DÅ KAN JAG FÖRSTORA TEXTENMEN GÅR DET ATT UPPGE SITT MEDLEMSNR 32265

 • I love PJ

  Vad var det för fel på min kommentar tidigare??? Skärpning!!!

  • Lasse Andersson

   Vi måste tyärr granska kommentarerna innan vi godkänner dem. Det kan ta flera timmar ibland. Mvh admin Lasse.

   • I love PJ

    Tack för infon!

Absurt låga gränsvärden hämmar transporter och fordonsindustri

KRÖNIKA Tysk stats-TV granskade nyligen tyska myndigheters gränsvärden för småpartiklar och kväveoxider. Den fristående nättidningen Tichys Einblick har i sin tur granskat dessa gränsvärdens följder för tysk bilism och bilindustri.

Dags att sätta egna medborgare före illegala

OPINION

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

IS-terroristerna, och vad gör vi med dem?

När man ser reportagen om IS härjningar, mördande och otroliga grymhet, förstår man att något är allvarligt fel. Men nu börjar vi förstå hur det ligger till med rekryteringen till denna terrororganisation. Det är i stor utsträckning redan gravt kriminella som sökt sig till kalifatet med syftet att bli något större, en upphöjd krigare.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Gå till arkivet

Send this to a friend