Skip to Content

Patriotmissil under avfyrning. Foto: Stillbild Youtube

Patriotsystemet, en frälsarkrans av betong

Digital utgåva

Det nya luftvärnssystemet Patriot, som Sverige tänkt köpa in från USA, kan inte användas för att skjuta ned de robotar och flygplan som kan tänkas anfalla Ryssland över svenskt luftrum. Att det svenska försvaret inte kan användas mot alla angripare urholkar Sveriges trovärdighet som alliansfritt, skriver veckans debattör Curt Linderholm.

Publicerad: 24 juli, 2018, 13:43

 • Svenska

Läs även

Om allt nu går som tänkt, så kommer regeringen låta skriva på bindande inköpsavtal rörande Patriotrobotsystemet i början av augusti. Tidpunkten har för Sveriges del varit viktig, så att frågan om Patriotrobotarnas lämplighet liksom frågan om smyganslutningen till Washingtons och Natos förda politik inte stör vårt stundande val.

Är då det aktuella robotsystemet lämpligt för Sveriges del, främjar systemet allt vad vi värdesätter: fred, den feministiska utrikespolitiken, vår framskjutna position som moralisk stormakt och allas lika värde? Eller kan den pågående Nato-standardiseringen av vapen och tekniska system, liksom den organisatoriska och politiska anpassningen till militäralliansen även dra med oss i militär konflikt mellan stormakter vars ursprung uppstått någonstans i världen och som vi i grunden inte har med att göra? I det första fallet, där Sverige bejakar Förenta Staternas olika önskemål och ser Natos överhuvud som en garant för världsfreden, trygghet och rättvisa, är anpassningen och robotinköpet fullt logiskt.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Curt Linderholm

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • I love PJ

  Bra skrivet! Du behöver inte ursäkta dig för att du tänker som en normal människa utan fobier.

  • birgerr

   JAG ÄR PRENOMERAN PÅ TIDNINGE MEN HAR FÅTT FEL PÅ MIN SYN MEN JAG KAN LÄSA DEN DIGITALA DÅ KAN JAG FÖRSTORA TEXTENMEN GÅR DET ATT UPPGE SITT MEDLEMSNR 32265

 • I love PJ

  Vad var det för fel på min kommentar tidigare??? Skärpning!!!

  • Lasse Andersson

   Vi måste tyärr granska kommentarerna innan vi godkänner dem. Det kan ta flera timmar ibland. Mvh admin Lasse.

   • I love PJ

    Tack för infon!

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentaliseringsverket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend