Skip to Content

Patriotmissil under avfyrning. Foto: Stillbild Youtube

Patriotsystemet, en frälsarkrans av betong

Digital utgåva

Det nya luftvärnssystemet Patriot, som Sverige tänkt köpa in från USA, kan inte användas för att skjuta ned de robotar och flygplan som kan tänkas anfalla Ryssland över svenskt luftrum. Att det svenska försvaret inte kan användas mot alla angripare urholkar Sveriges trovärdighet som alliansfritt, skriver veckans debattör Curt Linderholm.

Publicerad: 24 juli, 2018, 13:43

 • Svenska

Läs även

Om allt nu går som tänkt, så kommer regeringen låta skriva på bindande inköpsavtal rörande Patriotrobotsystemet i början av augusti. Tidpunkten har för Sveriges del varit viktig, så att frågan om Patriotrobotarnas lämplighet liksom frågan om smyganslutningen till Washingtons och Natos förda politik inte stör vårt stundande val.

Är då det aktuella robotsystemet lämpligt för Sveriges del, främjar systemet allt vad vi värdesätter: fred, den feministiska utrikespolitiken, vår framskjutna position som moralisk stormakt och allas lika värde? Eller kan den pågående Nato-standardiseringen av vapen och tekniska system, liksom den organisatoriska och politiska anpassningen till militäralliansen även dra med oss i militär konflikt mellan stormakter vars ursprung uppstått någonstans i världen och som vi i grunden inte har med att göra? I det första fallet, där Sverige bejakar Förenta Staternas olika önskemål och ser Natos överhuvud som en garant för världsfreden, trygghet och rättvisa, är anpassningen och robotinköpet fullt logiskt.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Curt Linderholm

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • I love PJ

  Bra skrivet! Du behöver inte ursäkta dig för att du tänker som en normal människa utan fobier.

  • birgerr

   JAG ÄR PRENOMERAN PÅ TIDNINGE MEN HAR FÅTT FEL PÅ MIN SYN MEN JAG KAN LÄSA DEN DIGITALA DÅ KAN JAG FÖRSTORA TEXTENMEN GÅR DET ATT UPPGE SITT MEDLEMSNR 32265

 • I love PJ

  Vad var det för fel på min kommentar tidigare??? Skärpning!!!

  • Lasse Andersson

   Vi måste tyärr granska kommentarerna innan vi godkänner dem. Det kan ta flera timmar ibland. Mvh admin Lasse.

   • I love PJ

    Tack för infon!

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Regeringen vid vägs ände

KRÖNIKAMellan mars 1986 och maj 1988 upplevde Frankrike en likadan situation av låst polarisering som Sverige i dagens läge, då med en socialist som statschef och en borgerlig regering. Fenomenet kallades ”la première cohabitation”, fritt översatt till svenska ”det första tvångsäktenskapet”.

Fejk-teve luras i biståndskampanj

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGHur många kan luras att skänka pengar till projekt för fattiga? Det finns många fattiga i världen, men varken Afrika eller Sydostasien ser ut som flera av de stora biståndsprojekten vill framställa dem. De konstruerar en bild av ”den andre” som primitiv och passiv för att gåvogivarna ska känna sig goda och duktiga. Veckans debattör Karl-Olov Arnstberg går igenom några aktuella exempel.

Gå till arkivet

Send this to a friend