Skip to Content

Patriotmissil under avfyrning. Foto: Stillbild Youtube

Patriotsystemet, en frälsarkrans av betong

Digital utgåva

Det nya luftvärnssystemet Patriot, som Sverige tänkt köpa in från USA, kan inte användas för att skjuta ned de robotar och flygplan som kan tänkas anfalla Ryssland över svenskt luftrum. Att det svenska försvaret inte kan användas mot alla angripare urholkar Sveriges trovärdighet som alliansfritt, skriver veckans debattör Curt Linderholm.

Publicerad: 24 juli, 2018, 13:43

 • Svenska

Läs även

Om allt nu går som tänkt, så kommer regeringen låta skriva på bindande inköpsavtal rörande Patriotrobotsystemet i början av augusti. Tidpunkten har för Sveriges del varit viktig, så att frågan om Patriotrobotarnas lämplighet liksom frågan om smyganslutningen till Washingtons och Natos förda politik inte stör vårt stundande val.

Är då det aktuella robotsystemet lämpligt för Sveriges del, främjar systemet allt vad vi värdesätter: fred, den feministiska utrikespolitiken, vår framskjutna position som moralisk stormakt och allas lika värde? Eller kan den pågående Nato-standardiseringen av vapen och tekniska system, liksom den organisatoriska och politiska anpassningen till militäralliansen även dra med oss i militär konflikt mellan stormakter vars ursprung uppstått någonstans i världen och som vi i grunden inte har med att göra? I det första fallet, där Sverige bejakar Förenta Staternas olika önskemål och ser Natos överhuvud som en garant för världsfreden, trygghet och rättvisa, är anpassningen och robotinköpet fullt logiskt.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Curt Linderholm

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • I love PJ

  Bra skrivet! Du behöver inte ursäkta dig för att du tänker som en normal människa utan fobier.

  • birgerr

   JAG ÄR PRENOMERAN PÅ TIDNINGE MEN HAR FÅTT FEL PÅ MIN SYN MEN JAG KAN LÄSA DEN DIGITALA DÅ KAN JAG FÖRSTORA TEXTENMEN GÅR DET ATT UPPGE SITT MEDLEMSNR 32265

 • I love PJ

  Vad var det för fel på min kommentar tidigare??? Skärpning!!!

  • Lasse Andersson

   Vi måste tyärr granska kommentarerna innan vi godkänner dem. Det kan ta flera timmar ibland. Mvh admin Lasse.

   • I love PJ

    Tack för infon!

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Gå till arkivet

Send this to a friend