Skip to Content

Ansvariga för Umeås 5G-projekt från kommunen, Umeå universitet, landstinget och andra aktörer lanserade förra året Umeå som ”Testmiljö för framtidens digitala lösningar” och Sveriges första 5G-stad. Foto: Johan Gunséus Infälld bild: Sändarna för 5G kommer att sitta mycket tätare än dagens mobilmaster, eftersom den högre frekvensen blockeras mer av hinder, till exempel genom att strålningen tas upp i människokroppen. Foto: Circa
INRIKES

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

PappersupplaganNya Tider v. 16

Det planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Publicerad: 18 april, 2019, 17:31

 • Svenska

Läs även

Umeå har tagit täten vad gäller utbyggnaden av femte generationens mobilsystem, 5G, i Sverige. Redan under hösten 2019 ska systemet komma igång på universitets- och sjukhusområdet. Projektet går i linje med den målsättning som EU har om att varje medlemsland ska ha en stad som är 5G-redo senast 2020. Läkare samt forskare har tidigare kritiserat utbyggnad av 5G i Umeå, främst för att man anser att tekniken är oprövad och att den potentiellt är farlig för människors hälsa. Man utmanade politiker och andra ansvariga på debatt den 10 april, men förespråkarna av 5G valde att avstå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

”Oetiskt experiment i Umeå.” Detta var rubriken till en debattartikel i Västerbottens-Kuriren som skrevs under av forskare, läkare och specialister. De pekade på att det finns forskningsrapporter som visar på hälsorisker kopplat till den strålning som 5G innebär och kräver att kliniska studier ska genomföras innan utbyggnaden genomförs. De jämförde det som sker i Umeå med att lansera ett nytt läkemedel utan att det genomförts kliniska studier.

Författarna skriver vidare att Umeås befolkning utsätts för ett experiment utan att dessa först tillfrågas, vilket de menar är oetiskt och strider mot Nürnbergkonventionen. Lennart Hardell, en av läkarna och specialist i onkologi som skrivit debattartikeln, anser att var och en kan kräva att de ansvariga ställer upp på debatt så att de som kommer att drabbas får svar på sina frågor – något de alltså vägrar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  2004 hade vi en Watt per kvadratmeter och det kan driva en liten LED-lampa. Redan då var forskarna oroade.

 • john ponzer

  Reportaget pekar pâ det som idag utgör sinnebilden för nästan alla de”utvalda” som ska företräda medborgarna: Ansvarslöshet, Korruption, Nepotism och Inkompetens. “Gänget”.

 • Idiotiskt att grund förbud på rädsla som inte kan styrkas.

  Vi är utvecklade i strark strålning inkl. joniserande vilket resulterat i styrkt immunförsvar.

  Det finns ett otal undersökningar men ingen som visar att detta är farligt.

  Det är upp till de som är rädda att utföra tester som visar att det är farligt, men ingen elallergiker har ännu klarat en blindtest och visat att människan har ett sinne som tidigare inte är känt.

  Jag ser paralleller till de som är rädda för konventionellt framtagen mat och därför köper ekologisk som har dokumenterat mycket högre gifthalter.

  Först när datorer gjorde ett massivt intåg på redaktioner drabbades många av elallergi men inte av mångdubbelt starkare strålning i samma frekvenser under ett halvt århundrade mycket nära framför TV-skärmar.

  Typiskt psykologiskt orsakat lidande då så många journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem utan att kunna får ordning då de inte förstod hur det fungerar.

  Lika med kvinnor som då barnen flyttat och livet inte blev som de tänkt får fibromyalgi som inte heller finns annat än i hjärnan på de drabbade.

  • Nu far du allt lugna ner dig lite. Du lyckas med att negera alla paragrafer utom den om “journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem”.

Utvisad kom tillbaka – nu misstänkt för terroristbrott

INRIKESMannen som gripits i Östersund misstänkt för att ha försökt köra in en bil i en folksamling, vilket nu utreds av säkerhetspolisen som ett misslyckat terrorattentat är en muslimsk asylsökare från Kazakstan och heter Dilshod. Han har dessutom redan utvisats från Sverige förut – men enkelt återvänt och nu försökt mörda svenskar.

New York Times visar varför de kommer att förlora

LEDAREVarför är människor i Europa så arga och vänder de etablerade partierna ryggen? Det måste bero på … Ryssland! Det är i alla fall vad New York Times hävdar i en artikel den 10 augusti, som bär slående likheter med etablissemangets bortförklaringar till att Donald Trump vann presidentvalet. Med en sådan verklighetsuppfattning att navigera efter är det inte konstigt att systemmedierna havererar.

Misstänkt terrorförsök i Östersund

INRIKESDen man som greps av polisen i Östersund på onsdagen efter att han krockat med sin bil har nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Mannen försökte både köra över människor och in i en folkmassa enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt uppgifter till Ekot är mannen från Uzbekistan.

Afghan våldtog 13-åring – utvisas ej

INRIKESRohullah Ahmadi, en 21-årig man från Afghanistan som behöver tolk på persiska, har dömts till två år och två månaders fängelse för att ha våldtagit en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn, söder om Stockholm. Han utvisas inte.

Lärare avskedad för att han spred artikel om pedofiler

INRIKESLäraren och prästen Franciskus Urban Sylvan delade den kristna tidningen Världen Idags granskning av dömda pedofiler inom Pride-rörelsen. Att dela en artikel som avslöjar pedofiler menar dock skolans ledning vara ett ”brott mot värdegrunden” och läraren, som helt saknade anmärkningar, fick sparken.

Helsingborg får stora summor för att motverka segregation

INRIKESRegeringen har bestämt sig för att försöka förhindra att människor segregerar sig i städer allteftersom demografin förändras i takt med ökad massinvandring. Helsingborg får nu 13 miljoner kronor till att börja med – men det kan bli upp till 69 miljoner kronor. Pengarna skall bland annat användas till att få etniska svenskar att flytta ut till de kriminellt belastade invandrarområdena.

Världshandelns svåra pussel skapar många problem

ANALYSDen 1 augusti meddelade USA:s president Donald Trump att han avser att införa ytterligare strafftullar på kinesiska varor. Strax därefter rasade den kinesiska valutan gentemot dollarn till den lägsta nivån på elva år, och Trump twittrade genast att Kina är ”valutamanipulatör”. Den 5 augusti förde USA officiellt in Kina på listan över ”valutamanipulerande” länder. Åtgärden är exceptionell och innebär bland annat att USA bett IMF att agera mot Kina. Det upptrappade handelskriget mellan de ekonomiska giganterna kommer att påverka också oss i Sverige.

Haitier skulle utvisas – våldtog fängelsepräst och får stanna ytterligare tre år i Sverige

INRIKESFritz Pierre har dömts för återkommande brottslighet i Sverige och avtjänar för tillfället ett fängelsestraff för grov narkotikasmuggling och grov misshandel. Efter avtjänat straff skulle han utvisas till sitt hemland Haiti, ett av världens mest dysfunktionella länder – men nu förlängs vistelsen i Sverige. Han döms till ytterligare tre års fängelse efter att ha tvingat en fängelsepräst till oralsex.

Gå till arkivet

Send this to a friend