Skip to Content

Ansvariga för Umeås 5G-projekt från kommunen, Umeå universitet, landstinget och andra aktörer lanserade förra året Umeå som ”Testmiljö för framtidens digitala lösningar” och Sveriges första 5G-stad. Foto: Johan Gunséus Infälld bild: Sändarna för 5G kommer att sitta mycket tätare än dagens mobilmaster, eftersom den högre frekvensen blockeras mer av hinder, till exempel genom att strålningen tas upp i människokroppen. Foto: Circa
INRIKES

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

PappersupplaganNya Tider v. 16

Det planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Publicerad: 18 april, 2019, 17:31

 • Svenska

Läs även

Umeå har tagit täten vad gäller utbyggnaden av femte generationens mobilsystem, 5G, i Sverige. Redan under hösten 2019 ska systemet komma igång på universitets- och sjukhusområdet. Projektet går i linje med den målsättning som EU har om att varje medlemsland ska ha en stad som är 5G-redo senast 2020. Läkare samt forskare har tidigare kritiserat utbyggnad av 5G i Umeå, främst för att man anser att tekniken är oprövad och att den potentiellt är farlig för människors hälsa. Man utmanade politiker och andra ansvariga på debatt den 10 april, men förespråkarna av 5G valde att avstå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

”Oetiskt experiment i Umeå.” Detta var rubriken till en debattartikel i Västerbottens-Kuriren som skrevs under av forskare, läkare och specialister. De pekade på att det finns forskningsrapporter som visar på hälsorisker kopplat till den strålning som 5G innebär och kräver att kliniska studier ska genomföras innan utbyggnaden genomförs. De jämförde det som sker i Umeå med att lansera ett nytt läkemedel utan att det genomförts kliniska studier.

Författarna skriver vidare att Umeås befolkning utsätts för ett experiment utan att dessa först tillfrågas, vilket de menar är oetiskt och strider mot Nürnbergkonventionen. Lennart Hardell, en av läkarna och specialist i onkologi som skrivit debattartikeln, anser att var och en kan kräva att de ansvariga ställer upp på debatt så att de som kommer att drabbas får svar på sina frågor – något de alltså vägrar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  2004 hade vi en Watt per kvadratmeter och det kan driva en liten LED-lampa. Redan då var forskarna oroade.

 • john ponzer

  Reportaget pekar pâ det som idag utgör sinnebilden för nästan alla de”utvalda” som ska företräda medborgarna: Ansvarslöshet, Korruption, Nepotism och Inkompetens. “Gänget”.

 • Idiotiskt att grund förbud på rädsla som inte kan styrkas.

  Vi är utvecklade i strark strålning inkl. joniserande vilket resulterat i styrkt immunförsvar.

  Det finns ett otal undersökningar men ingen som visar att detta är farligt.

  Det är upp till de som är rädda att utföra tester som visar att det är farligt, men ingen elallergiker har ännu klarat en blindtest och visat att människan har ett sinne som tidigare inte är känt.

  Jag ser paralleller till de som är rädda för konventionellt framtagen mat och därför köper ekologisk som har dokumenterat mycket högre gifthalter.

  Först när datorer gjorde ett massivt intåg på redaktioner drabbades många av elallergi men inte av mångdubbelt starkare strålning i samma frekvenser under ett halvt århundrade mycket nära framför TV-skärmar.

  Typiskt psykologiskt orsakat lidande då så många journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem utan att kunna får ordning då de inte förstod hur det fungerar.

  Lika med kvinnor som då barnen flyttat och livet inte blev som de tänkt får fibromyalgi som inte heller finns annat än i hjärnan på de drabbade.

  • Nu far du allt lugna ner dig lite. Du lyckas med att negera alla paragrafer utom den om “journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem”.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Södertälje hårt drabbat av socialbidragsfusk – man med Ferrari ville få socialbidrag

INRIKESSödertälje, en kommun där de etniska svenskarna numera är i minoritet, är även en kommun med stora problem med bidragsberoende. 200 miljoner kronor om året betalar Södertälje ut i försörjningsstöd. Men en stor del av detta kan vara rent bidragsfusk.

Gå till arkivet