Skip to Content

Ansvariga för Umeås 5G-projekt från kommunen, Umeå universitet, landstinget och andra aktörer lanserade förra året Umeå som ”Testmiljö för framtidens digitala lösningar” och Sveriges första 5G-stad. Foto: Johan Gunséus Infälld bild: Sändarna för 5G kommer att sitta mycket tätare än dagens mobilmaster, eftersom den högre frekvensen blockeras mer av hinder, till exempel genom att strålningen tas upp i människokroppen. Foto: Circa
INRIKES

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

PappersupplaganNya Tider v. 16

Det planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Publicerad: 18 april, 2019, 17:31

 • Svenska

Läs även

Umeå har tagit täten vad gäller utbyggnaden av femte generationens mobilsystem, 5G, i Sverige. Redan under hösten 2019 ska systemet komma igång på universitets- och sjukhusområdet. Projektet går i linje med den målsättning som EU har om att varje medlemsland ska ha en stad som är 5G-redo senast 2020. Läkare samt forskare har tidigare kritiserat utbyggnad av 5G i Umeå, främst för att man anser att tekniken är oprövad och att den potentiellt är farlig för människors hälsa. Man utmanade politiker och andra ansvariga på debatt den 10 april, men förespråkarna av 5G valde att avstå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

”Oetiskt experiment i Umeå.” Detta var rubriken till en debattartikel i Västerbottens-Kuriren som skrevs under av forskare, läkare och specialister. De pekade på att det finns forskningsrapporter som visar på hälsorisker kopplat till den strålning som 5G innebär och kräver att kliniska studier ska genomföras innan utbyggnaden genomförs. De jämförde det som sker i Umeå med att lansera ett nytt läkemedel utan att det genomförts kliniska studier.

Författarna skriver vidare att Umeås befolkning utsätts för ett experiment utan att dessa först tillfrågas, vilket de menar är oetiskt och strider mot Nürnbergkonventionen. Lennart Hardell, en av läkarna och specialist i onkologi som skrivit debattartikeln, anser att var och en kan kräva att de ansvariga ställer upp på debatt så att de som kommer att drabbas får svar på sina frågor – något de alltså vägrar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  2004 hade vi en Watt per kvadratmeter och det kan driva en liten LED-lampa. Redan då var forskarna oroade.

 • john ponzer

  Reportaget pekar pâ det som idag utgör sinnebilden för nästan alla de”utvalda” som ska företräda medborgarna: Ansvarslöshet, Korruption, Nepotism och Inkompetens. ”Gänget”.

 • Idiotiskt att grund förbud på rädsla som inte kan styrkas.

  Vi är utvecklade i strark strålning inkl. joniserande vilket resulterat i styrkt immunförsvar.

  Det finns ett otal undersökningar men ingen som visar att detta är farligt.

  Det är upp till de som är rädda att utföra tester som visar att det är farligt, men ingen elallergiker har ännu klarat en blindtest och visat att människan har ett sinne som tidigare inte är känt.

  Jag ser paralleller till de som är rädda för konventionellt framtagen mat och därför köper ekologisk som har dokumenterat mycket högre gifthalter.

  Först när datorer gjorde ett massivt intåg på redaktioner drabbades många av elallergi men inte av mångdubbelt starkare strålning i samma frekvenser under ett halvt århundrade mycket nära framför TV-skärmar.

  Typiskt psykologiskt orsakat lidande då så många journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem utan att kunna får ordning då de inte förstod hur det fungerar.

  Lika med kvinnor som då barnen flyttat och livet inte blev som de tänkt får fibromyalgi som inte heller finns annat än i hjärnan på de drabbade.

  • Nu far du allt lugna ner dig lite. Du lyckas med att negera alla paragrafer utom den om ”journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem”.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend