Skip to Content

Ansvariga för Umeås 5G-projekt från kommunen, Umeå universitet, landstinget och andra aktörer lanserade förra året Umeå som ”Testmiljö för framtidens digitala lösningar” och Sveriges första 5G-stad. Foto: Johan Gunséus Infälld bild: Sändarna för 5G kommer att sitta mycket tätare än dagens mobilmaster, eftersom den högre frekvensen blockeras mer av hinder, till exempel genom att strålningen tas upp i människokroppen. Foto: Circa
INRIKES

Politiker och ansvariga vägrar ställa upp på debatt angående 5G i Umeå

PappersupplaganNya Tider v. 16

Det planerade 5G-projektet i Umeå fortsätter trots omfattande kritik från läkare och forskare, som utmanade ansvariga på debatt den 10 april. Vare sig politiker eller andra ansvariga för 5G-projektet valde dock att ställa upp. Enligt en målsättning från EU ska varje land ha en stad som är helt 5G-redo senast 2020, och i Sverige är det Umeå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

Publicerad: 18 april, 2019, 17:31

 • Svenska

Läs även

Umeå har tagit täten vad gäller utbyggnaden av femte generationens mobilsystem, 5G, i Sverige. Redan under hösten 2019 ska systemet komma igång på universitets- och sjukhusområdet. Projektet går i linje med den målsättning som EU har om att varje medlemsland ska ha en stad som är 5G-redo senast 2020. Läkare samt forskare har tidigare kritiserat utbyggnad av 5G i Umeå, främst för att man anser att tekniken är oprövad och att den potentiellt är farlig för människors hälsa. Man utmanade politiker och andra ansvariga på debatt den 10 april, men förespråkarna av 5G valde att avstå. I Bryssel stoppades nyligen 5G-utbyggnaden med hänvisning till hälsorisker.

”Oetiskt experiment i Umeå.” Detta var rubriken till en debattartikel i Västerbottens-Kuriren som skrevs under av forskare, läkare och specialister. De pekade på att det finns forskningsrapporter som visar på hälsorisker kopplat till den strålning som 5G innebär och kräver att kliniska studier ska genomföras innan utbyggnaden genomförs. De jämförde det som sker i Umeå med att lansera ett nytt läkemedel utan att det genomförts kliniska studier.

Författarna skriver vidare att Umeås befolkning utsätts för ett experiment utan att dessa först tillfrågas, vilket de menar är oetiskt och strider mot Nürnbergkonventionen. Lennart Hardell, en av läkarna och specialist i onkologi som skrivit debattartikeln, anser att var och en kan kräva att de ansvariga ställer upp på debatt så att de som kommer att drabbas får svar på sina frågor – något de alltså vägrar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  2004 hade vi en Watt per kvadratmeter och det kan driva en liten LED-lampa. Redan då var forskarna oroade.

 • john ponzer

  Reportaget pekar pâ det som idag utgör sinnebilden för nästan alla de”utvalda” som ska företräda medborgarna: Ansvarslöshet, Korruption, Nepotism och Inkompetens. “Gänget”.

 • Idiotiskt att grund förbud på rädsla som inte kan styrkas.

  Vi är utvecklade i strark strålning inkl. joniserande vilket resulterat i styrkt immunförsvar.

  Det finns ett otal undersökningar men ingen som visar att detta är farligt.

  Det är upp till de som är rädda att utföra tester som visar att det är farligt, men ingen elallergiker har ännu klarat en blindtest och visat att människan har ett sinne som tidigare inte är känt.

  Jag ser paralleller till de som är rädda för konventionellt framtagen mat och därför köper ekologisk som har dokumenterat mycket högre gifthalter.

  Först när datorer gjorde ett massivt intåg på redaktioner drabbades många av elallergi men inte av mångdubbelt starkare strålning i samma frekvenser under ett halvt århundrade mycket nära framför TV-skärmar.

  Typiskt psykologiskt orsakat lidande då så många journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem utan att kunna får ordning då de inte förstod hur det fungerar.

  Lika med kvinnor som då barnen flyttat och livet inte blev som de tänkt får fibromyalgi som inte heller finns annat än i hjärnan på de drabbade.

  • Nu far du allt lugna ner dig lite. Du lyckas med att negera alla paragrafer utom den om “journalister insåg att de är korkade, kraschade sina operativsystem”.

Aktuell debatt om försvaret hettade till

INRIKESSverigedemokraterna begärde en debatt i riksdagen angående Försvarsberedningens rapport. Under debatten måndag den 10 juni var tonläget högt, anklagelser slungades särskilt mellan Allianspartierna och Sverigedemokraterna. Roger Richtoff (SD) var märkbart irriterad över att de fyra Allianspartierna lämnat Försvarsberedningen och därmed inte längre förbinder sig att efterleva de satsningar som man tillsammans arbetat fram.

Nyamko Sabuni pudlar om mångkultur och feminism

UTRIKESMånga inom den politiskt korrekt sfären blev chockade när Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen valde att bryta med Liberalernas invandringsvänliga linje. Hon menade även att mångkultur var något dåligt. Det dröjde dock inte många dagar innan Sabuni backade från sina påståenden efter att ha fått kritik i systemmedia.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Miljöforskare till Nya Tider: Hundratals växtarter dör medan ensidig klimatalarmism härjar fritt

INRIKESDen 10 juni presenterades en ny studie från bland annat Stockholms universitet som visar på att närmare 600 växtarter har utrotats under modern tid, alltså under de senaste 250 åren. Nya Tider fick en exklusiv intervju med en av rapportförfattarna vid Stockholms universitet, Aelys Humphries, som menar att ett ensidigt klimatfokus på reducering av koldioxid i atmosfären sker på bekostnad av mer akuta miljöåtgärder för att rädda jordens artrikedom av träd och växter. Rapporten slår fast att en viktig åtgärd för att rädda vårt ekosystem för framtiden är att barn och ungdomar får lära sig mer om träd och växter redan i koltåldern, något som är viktigare än skolstrejker, vilket Aelys Humphries understryker för Nya Tider.

NMR-aktivist dömd för hets mot folkgrupp med omvänd bevisbörda

INRIKESEn 32-årig aktivist i Nordiska motståndsrörelsen dömdes i slutet av maj för ringa hets mot folkgrupp, trots att han nekade till att alls ha något med de aktuella inläggen att göra. I den märkliga domen hävdar Luleå tingsrätt att aktivisten överbevisats med att äga ett konto på VK främst genom att kontot innehåller en ”selfie” som liknar honom.

Skar halsen av 17-årige Daniel Wretström – nu dömd för misshandel i sitt jobb som ”trygghetsvärd” åt SL

INRIKESÅr 2000 mördades den 17-årige pojken Daniel Wretström i Salem av ett invandrargäng i en utdragen misshandel som avslutades med att han fick halsen avskuren. Nya Tider kan avslöja att mannen som höll i kniven idag är anställd som trygghetsvärd av SL via Lugna gatan – och nyligen dömdes för att ha misshandlat en resenär.

Elbrist driver företag ut ur Sverige – regeringen blundar

ANALYSKonsekvenserna av den svenska skatte- och energipolitiken börjar nu visa sig på allvar. Flera viktiga företag har börjat erfara att man inte kan garanteras tillgång till tillförlitlig el i den utsträckning som krävs för att driva företaget framåt. I ett sådant läge fattar företagen rationella beslut och investerar någon annanstans. De ekonomiska effekterna av en sådan utveckling är långsiktigt katastrofala för Sverige.

Trollhättan: Etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till invandrartäta skolor för att minska så kallad ”segregation”

INRIKESI Trollhättan kan det komma drastiska åtgärder för att minska vad den rödgröna majoriteten i Trollhättans kommunstyre kallar för ”skolsegregation”. I socialdemokraters, vänsterpartisters och miljöpartisters drömscenario kan det mycket väl landa i att etniskt svenska skolelever kan tvångsbussas till skolor i utsatta kommunområden, dominerade av främst muslimska invandrargrupper från MENA-länder.

Gå till arkivet

Send this to a friend