Rätt av Åkesson att nobba Nobelmiddagen

LEDARE.
Nobelstiftelsen ändrar sig och säger att Jimmie Åkesson är välkommen till årets Nobelmiddag – efter tolv år. Men Åkesson säger att han har viktigare saker att göra den dagen. Helt rätt! De gamla institutionerna har gjort sig själva irrelevanta genom att hålla fast vid en antidemokratisk politisk korrekthet.

I år, efter att ha nobbat Sverigedemokraterna som enda riksdagsparti sedan 2010, ändrar sig Nobelstiftelsen. Plötsligt kom man på att man ska verka för samförstånd och öppna samtal – även med människor som inte tycker som en själv.

Det är helt rätt av Åkesson att nobba Nobel. På Facebook har han skrivit att han är upptagen den dagen, och i en kommentar till TV4 förklarar han att han inte vill gå på en fest där han uppenbarligen inte är välkommen. Här hade han dock kunnat vara mer offensiv.

Det är nämligen uppenbart att Nobel­stiftelsens policyändring sker under galgen. Sverigedemokraterna har växt till Sverige tredje största, i opinionen ibland näst största parti. Överallt i Europa skördar invandringskritiker och antiglobalister framgångar. Det är uppenbart att Nobelstiftelsen ser en stor risk att bli akterseglade, men det är för sent. De har redan gjort sig för alltid irrelevanta. Stiftelsen har visat att den upphöjda retorik som de svänger sig med, där de påstår sig verka för ”öppenhet, utbyte och dialog”, bara är munväder. I själva verket har de aktivt deltagit i mobbingen av ett av Sveriges största partier, ett slag i ansiktet på var femte väljare. De har starkt bidragit till den polarisering som de utåt påstår sig vilja motverka.

Nobelstiftelsen har helt enkelt fullständigt tappat sin trovärdighet och det är rätt att vända dem ryggen. Inte för att man inte känner sig välkommen, utan för att de visat sig strunta i sina egna kärnprinciper till förmån för kortsiktig politisk korrekthet.

Nobelstiftelsens policy­ändring sker under galgen. Det är uppenbart att de ser risken att göra sig själva irrelevanta.

Polariseringen i samhället är helt och hållet etablissemangets verk. Det har inte bara råkat bli så, det har varit själva avsikten. ”Ingen plattform åt rasisterna – inga torgmöten, ingen parlamentarisk representation, inga interna möten”. Dessa ord har inte bara varit terrorsekten Antifas devis och taktik. Etablissemangets media och dess politiker har agerat på samma sätt. I decennier har de nekat Sverigevänner att hyra lokaler, polisen har upplöst eller saboterat offentliga sammankomster och demonstrationer, och när något parti mot all förmodan ändå lyckades ta sig in i någon beslutande församling, tog etablissemanget till öppen mobbing och osynliggörande. Liksom Antifa har man haft som taktik att ”inte tala med rasisterna”.

När busschauffören Jan Milld, läkaren Eva Bergqvist, u-landshjälparbetaren Ingrid Björkman med flera i början av 1990-talet försökte dra igång en diskussion om invandringspolitiken, möttes de av växelvis nedtystning och demonisering (se bland annat NyT v.5/2018). Expressen och Aftonbladet gick samman och spred en nidskrift från våldssekten Expo som utmålade dessa försök till öppen diskussion som högerextremism. Det var helt enkelt mer än uppenbart att etablissemanget inte var intresserat av någon fri debatt.

Nu har man mage att beskylla ”populister” för att polarisera samhället. Om man inte hade stängt dörren för en fri och saklig debatt hade Sverige inte haft denna polarisering, utan man hade kunnat tala om problemen och hitta lösningar.

Nya Tider har mötts av ett liknande motstånd. Det blev mycket tandagnisslan i politiskt korrekta led när vår tidning kvalificerade sig för presstöd, men eftersom lagen var tydlig gick presstödet inte att stoppa. Vi såg de intoleranta kraven på bojkott från kulturetablissemanget när Nya Tider med hot om stämning lyckades få ett bokbord på Bokmässan i Göteborg. Senare blev vi helt utestängda från Bokmässan så att Sveriges ”kulturelit” skulle slippa öppen debatt. Men då anordnade vi en egen bokmässa, där vi bjöd in oppositionella författare, journalister, konstnärer med flera – det som idag utvecklats till Nya bok- och mediemässan.

Vi ser också i andra länder att alternativa medier, frihetsrörelser och andra folkliga krafter skapar en egen infrastruktur. Vi bygger egna mediehus, förlag och andra verksamheter. Vi är inte intresserade längre av att medverka på etablissemangets plattformar. Vi vill inte in i deras ”finrum” – även om de nu börjat bjuda in oss. Det har faktiskt även blivit ganska meningslöst att ha någon debatt om invandringen numera. Efter alla dessa år måste man vara fullständig idiot för att fortfarande tro på att ett harmoniskt mångkulturellt samhälle skulle vara möjligt. De som stödjer det idag gör det för egen vinning, för att de politiskt korrekta fortfarande har den formella makten och kan ge olika fördelar.

Men situationen förändras, vilket Nobel­stiftelsens kovändning är ett bevis på. De inser att de är på väg att hamna på historiens skräphög och vill haka på där framtiden finns. Men nu är det vi som säger nej. Nobelstiftelsen har helt och hållet sällat sig till de antiintellektuella mobbarna, och de vill vi inte ha att göra med. Det finns ingen anledning att ge dem uppmärksamhet, ge dem en plattform eller ens tala med dem. De tillhör inte framtiden och det är rätt att nobba deras inbjudningar.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Nobelfesten fortsätter att porta Åkesson – möts av både jubel och kritik

Nobelfesten fortsätter att porta Åkesson – möts av både jubel och kritik

🟠 Nobelstiftelsen, som anordnar Nobelfesten i Stockholm den 10 december, har beslutat att Jimmie Åkesson ska vara portförbjuden även i år. Stiftelsen står därmed fast vid det beslut man fattade för 12 år sedan, då SD kom in i riksdagen. Beslutet rör upp känslor och många pekar på att det är odemokratiskt att stänga ute landets näst största parti och en del av regeringsunderlaget, samtidigt som diktaturstater välkomnas. Nya Tider kan även avslöja att det finns täta band mellan Nobelstiftelsen och World Economic Forum.

SD trötta på floskler – kräver agerande mot invandrarvåldet

SD trötta på floskler – kräver agerande mot invandrarvåldet

🟠 INRIKES Det är många som reagerat starkt efter mordet på pappan Mikael, som sköts framför sin son i onsdags. En av dessa är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som är trött på politiker som öser ur sig floskler men inte gör något. Nu kräver SD agerande från politiker och säger att det är dags att inse att vi är i krig mot invandrarkriminaliteten.

Läs även:

Varför blev folk upprörda över SVT:s skämt om ukrainska kvinnor?

Varför blev folk upprörda över SVT:s skämt om ukrainska kvinnor?

🟠 CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET Ukrainas ambassadör i Sverige protesterade i mitten av mars efter att SVT sänt ett inslag där ukrainska kvinnor skämtsamt pekades ut som prostituerade. Många svenskar instämde i protesten och krävde att Ali skulle be om ursäkt. Somliga krävde SVT-chefen Hanna Stjärnes snara avgång. Samtidigt var det många som undrade varför folk var så upprörda över ett skämt.

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

🟠 KRÖNIKA Sedan Tidöregeringen kom till makten hörs ibland klagan om att alla politiker är likadana och att det inte spelar någon roll vilken politisk färg de har. Det blir ingen skillnad med Kristersson som statsminister – han är samma skrot och korn som Andersson. Men det stämmer inte. Det finns stora skillnader mellan Tidöregeringen och tidigare röda, rödgröna och till och med blåa. Det märks inte minst på fallet Kitutu.

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Sverige nu medlem i Nato – 200 års neutralitet och alliansfrihet är över

Sverige nu medlem i Nato – 200 års neutralitet och alliansfrihet är över

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET En historisk tillbakablick visar att allianser – inte neutralitet – ökar risken för krig. Det finns flera uttalanden från de segerrusiga politikerna efter Natointrädet som borde leda till eftertanke. Varför finns det plötsligt pengar till försvaret nu, när Sverige sägs vara tryggare än någonsin? Varför är det viktigt att rusta upp just nu, när ”Ryssland är kraftigt försvagat”? Det låter inte som tongångar från någon som strävar efter fred.

Navalnys hjältegloria har ramlat av

Navalnys hjältegloria har ramlat av

🟠 KRÖNIKA Aleksej Navalny, i Väst utmålad som den store konkurrenten till Rysslands president Vladimir Putin, är död. Han avled i ryskt fängelse, något man hävdar beror på blodpropp i hjärnan. Sverige var snabbast med att kritisera Ryssland för dödsfallet, då statsministern redan en dryg timme efter att nyheten började spridas i Ryssland skrev på X att ”Putin personligen bär ansvaret”. Men vem var Navalny och var det fördelaktigt för Putin att han skulle dö just nu? Debattörerna Margareta Lundström och Christer Nilsson ger sin syn på saken.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.