Skip to Content

Polisen ska återinföra specialenheter för att få tillbaka kompetens lokalt och för vissa typer av brottslighet. Foto: Nya Tider
INRIKES

Riksdagen tvingar regering ändra polisorganisationen

PappersupplaganNya Tider v. 19

Riksdagen tvingade regeringen via så kal­la­de tillkännagivanden att ändra polisorganisationen. Bland annat vill riksdagen att polisorganisationen återgår till specialenheter, vilka togs bort under Polisens stora omorganisering och som mött intern kritik inom Polisen.

Publicerad: 7 maj, 2019, 22:15

 • Svenska

Läs även

Regeringen tvingades den 25 april av riksdagen att ändra polisorganisationen. Riksdagen har via ett tillkännagivande uppdragit åt regeringen att återinföra vissa specialenheter som tidigare tagits bort under Polisens stora omorganisation. Den interna kritiken inom polisen var svidande mot att specialenheterna togs bort, så att alla poliser skulle syssla med alla uppgifter.

Kriminalkommissarie Lennart Karlsson som arbetat med narkotikafrågor i över 20 år, beskriver i en intervju med Sveriges Radio från förra året att narkotikaförsäljningen underlättats när de poliser som var specialiserade på dessa brott och kände området och personer väl inte längre kunde arbeta med detta:

– Det är klart att det märks hur de som väljer att ta droger flyttar fram sina positioner, att man uppträder mer oblygt. Jag skulle säga att det är en direkt effekt av att vi inte har haft några riktade narkotikaresurser på ett antal år.
Riksdagen vill nu ändra på detta. En majoritet av ledamöterna beslutade att tvinga regeringen att inleda ett arbete för att återinföra vissa av de specialenheter som tagits bort under den omorganisation som leddes av Dan Eliasson, då 21 polismyndigheter och Rikspolisstyrelsen ombildades till en myndighet, Polismyndigheten.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Vax

  Ännu än gång visa SD framsynthet, tuffa poliser i tuff miljö borde bra en självklarhet.

 • Knutkalas

  LENNART MATTIKAJNEN HAR BESKRIVIT DETTA I EN DEL förklaringar i några av sina videor

 • Dacke

  Vi behöver reformera hela Polismyndigheten! Det gör man bäst genom att återigen göra Polisen till kommunal angelägenhet som det var för 1965, då den förstatligades.
  Skillnaden mot då, är att inga politiker, varken kommunala, eller rikspolitiker kan lägga sig i en Polischef som
  är vald på fyra år av kommunens invånare. Polischefen utbildar sina egna poliser, utifrån de löften polischefen valdes på. Sedan är det upp till chefen att leva upp till dessa löften. Samma kommunala val gäller för domare och distriktsåklagare, som även de väljs vart fjärde år. Våra domstolar går på “knä” då politiskt tillsatta (sossarna) domare inte följer den svenska lagboken, utan låter “nycker” styra domstolsutslaget.
  Vi vet att 98 % av alla gruppvåldtäkter begås av personer med utländsk härkomst? Utslaget bör vara 98 % utvisning, efter att ha avtjänat minst 8 års fängelse (inkl.bonus).

  • Knutkalas

   staten skall inte ha något inflytande över polisen dom skall vara en fristående myndighet fristående

 • Daniel Rondslätt

  Det behövs även en slags kombinerad trafikpolismyndighet och gendarmeri som kan agera mot både kriminella invandrarnätverk och degenererade svenskar i trafiken, typ harley-folket och sossar med attitydmotorcyklar och “ungdomsbilar”.

 • busquador

  Det tycks som om en gång en alkoholiserad arme’ kapten i Ådalen fortfarande styr vad som skall vara ordning i Sverige.

Extinction Rebellion: Ingen miljörörelse

INRIKESExtinction Rebellion har på kort tid skapat stora rubriker runt om i Europa och fått många inflytelserika anhängare i sin påstådda kamp för att förhindra utrotning av arter genom att verka för kraftiga minskningar av koldioxidutsläppen. En granskning av deras egen propaganda visar dock att klimatpolitik inte hade kunnat förhindra utrotning av de arter de lyfter fram.

Lidingö först ut i Stockholms-regionen med tiggeriförbud

INRIKESNu är det klart att Lidingö stad blir den första kommunen i Stockholmsregionen att införa tiggeriförbud. Det kommer att ske på tio platser i kommunen. Beslutet i fullmäktige fattades med minsta möjliga marginal. Samtidigt visar beslutet att det mullrar inom Moderaterna när det gäller synen på lokala tiggeriförbud.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Ökänd ”klockringningspräst” i Visby målade ikon av Klimat-Greta

INRIKESDen före detta domprosten i Visby, Mats Hermansson, blev här om året rikskänd då han satte igång kyrkklockorna i protest mot att journalisten Thomas Gür höll ett anförande utanför domkyrkan. Nu har han målat en ikon av klimatalarmisten Greta Thunberg – komplett med helgongloria och guldbakgrund. Ikonen skall inom kort ställas ut i Malmökyrka.

Medieetiskt råd leds av uthängningsprofilen Robert Aschberg och vänsterradikaler

INRIKESMediernas etiska nämnd skall ersätta dagens Pressens opinionsnämnd. Här skall människor kunna få hjälp om de anser sig felaktigt behandlade av medierna. De stora medieföretagen, som äger verksamheten, har utsett Robert Aschberg som ansvarig att leda arbetet, trots att Aschberg själv har en lång historia av att skandalisera privatpersoner. Även flera andra i styrelsen har vänsterextrema kopplingar.

Nationalistisk profil avstängd från Twitter

INRIKESDen snart 16-åriga aktivisten Izabella Nilsson Jarvandis twitterkonto stängdes lördagen den 5 oktober. Skälet som angavs var att hon eventuellt skulle vara för ung, trots att Twitters åldersgräns är satt till 13 år.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Liberal: Byt namn på Arlanda och Landvetter för att markera mot rasism

INRIKESSveriges två största flygplatser, Arlanda respektive Landvetter, borde byta namn. Detta för att markera mot den växande rasismen och främlingsfientligheten. Det menar Robert Hannah (L), i två olika motioner till Sveriges riksdag.

Gå till arkivet

Send this to a friend