Skip to Content

Börje, 88, blev uppringd av en person som utgav sig för att vara hans barnbarn och sade att han behövde pengar för att köpa en bil. ”Barnbarnet” sade att han var förkyld och att en kompis skulle hämta pengarna. Janek, som kal­la­de sig Tommy, hämtade sedan Börje vid hemmet och körde honom till bankomaten på utsidan av Skogås centrum, där han lurades att ta ut 17 000 kronor och ge till bedragarna. Foto ur förundersökningen
INRIKES

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

PappersupplaganNya Tider v. 9

Två romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Publicerad: 26 februari, 2020, 12:49

  • Svenska

Läs även

– Hej mormor!

Det är i september förra året som Monika, 85, svarar i telefonen och går rakt i fällan. Hon tror att den som hälsar på henne i telefonen är hennes barnbarn Alex och frågar om det är han. Bedragaren i andra änden, 18-årige Serga Silbaberg, säger naturligtvis att han är Alex.

Serga Silbaberg, 18, låtsades vara ett barnbarn till de åldringar ligan valt ut för sina bedrägerier. Han talar svenska utan brytning, är duktig på att manipulera och utnyttjade hänsynslöst gamlingarnas godtrogenhet och i vissa fall senilitet. Om ett offer sade att hon eller han inte kände igen barnbarnets röst kunde Serga exempelvis skylla på att han var förkyld. Foto: Polisen

”Alex” förklarar att han behöver hjälp av sin mormor. Han står på banken och har köpt en lägenhet, säger han, men behöver ett tillskott för att kunna genomföra affären.

På något sätt lyckas Serga övertyga Monika om att ge honom guldsmycken som tillhör henne själv och hennes dotter Helena, Alex mamma. Han säger även att han ska skicka en kompis som kan hämta guldet.

Monika stoppar ner Helenas smyckeskrin i en plastkasse och lägger samtidigt ner sina egna smycken i kassen: ett långt halsband i guld samt ett armband i guld, ”smycken hon fick av sin svärmor när det begav sig”, ska hon senare berätta i polisförhör.

Kort därefter ringer en person som presenterar sig som Tord och säger att han är Alex kompis och är där för att hämta guldet. Han vill inte komma in i hennes lägenhet, istället går hon ut till porten för att möta honom och överlämnar kassen med alla smycken.

Nöjda med bytet. En av bedragarna tog detta foto direkt efter att ha lurat till sig Börjes pengar. Infälld: Vid ett annat tillfälle togs ett foto på högar av eurosedlar. En av Janeks anhöriga säger att ligan har förgreningar ut i Europa, men hävdar att Janek blev inlurad i verksamheten. Foto ur förundersökningen

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polen vill bötfälla sociala mediejättar som censurerar befolkningen

UTRIKESI Sverige har ofta Polen stämplats som ett land som inte respekterar demokratins grundvalar. Men det är just Polen som nu går i bräschen för yttrandefriheten på sociala medier. Enligt ett lagförslag i Polen ska sociala medier som censurerar användare tvingas böta mångmiljonbelopp. Det rapporterar RT.

Endast 17 procent av äldre som dött ”med” Covid-19 dog ”av” Covid-19

COVID-19Av 228 avlidna äldre på Stockholms regions Särskilda boenden för äldre (SÄBO) avled endast 36 stycken, eller 17 procent, med Covid-19 som ”dominerande dödsorsak”. För 159 av fallen, 75 procent, anges Covid-19 vara ”bidragande dödsorsak”, tillsammans med skörhet och multisjuklighet. För 17 personer, motsvarande 8 procent av fallen, anges ”sannolikt annan dödsorsak”.

Mitt i coronakrisen – politikerna höjer sina egna löner

INRIKESIgår kom det väntade beslutet: Statsråden ser sina löner höjda mitt under pågående coronakris. Stefan Löfven kan se fram emot en ny lön på 180 000 kronor i månaden, en löneökning på 4 000 kronor i månaden sedan den förra löneökningen.

Dan Eliassons nya toppjobb ger fortsatt 162 500 kronor i lön

INRIKESDan Eliasson, som avgick som generaldirektör för MSB efter avslöjandet om hans resa till Gran Canaria för att gå på gayklubb, har nu fått en ny tjänst. Han får behålla både sin titel som generaldirektör och sin svulstiga lön på 162 500 kronor i månaden. Hans arbetsområde? Samordning av samhällets krisberedskap.

Håller du upp skylten blir det en allmän sammankomst – och det är förbjudet

VIDEOPå Odenplan i Stockholm demonstrerade den 16 januari ett antal personer mot pandemilagen, som de anser begränsar medborgarnas friheter på ett sätt som strider mot grundlagen. Polisens insatschef Johan Lundström berättar vad som gäller.

Privat skönhetsklinik erbjöd oskuldsoperationer – slutar med ingreppen efter kritik

INRIKESDen privata specialistmottagningen NabKliniken i Stockholm erbjöd fram till idag kvinnor att utföra ett kirurgiskt ingrepp som skulle kunna återställa den så kallade mödomshinnan. Detta övergrepp mot kvinnor avslöjades dock av tidningen Ottar, men idag kan Nya Tider komma med ännu ett för kvinnor glädjande avslöjande, nämligen att kliniken slutar med det kritiserade underlivsingreppet. I en kommentar till Nya Tider säger en receptionist på kliniken att man gör det för att slippa ”allt tjafs”.

Utvärderingen av regeringens näringspolitik sågas i en rapport från Riksrevisionen

ANALYSRegeringens politiska beslut skall bygga på saklig grund och ge så mycket nytta som möjligt för insatta resurser. I Riksrevisionens granskning av utvärderingen av effekten av regeringens näringspolitik, konstaterar man att den är helt undermålig. Bara 2 av 37 granskade utvärderingar får godkänt av Riksrevisionen . Risken för att en stor majoritet av näringspolitiken inte ger tillräcklig valuta för pengarna är uppenbar. Det är därmed högst oklart om de cirka 70 miljarder kronor som årligen satsas på näringspolitiken får önskad effekt.

Alternativ för Sverige polisanmäler polisen

INRIKESEfter att poliser gjort bedömningen att en banderoll med texten ”Återvandring nu!” skulle vara hets mot folkgrupp och anmält två medlemmar i partiet Alternativ för Sverige har partiledaren Gustav Kasselstrand beslutat sig för att göra en motanmälan om falsk tillvitelse mot polisen i Kalmar.

Gå till arkivet

Send this to a friend