Skip to Content

Börje, 88, blev uppringd av en person som utgav sig för att vara hans barnbarn och sade att han behövde pengar för att köpa en bil. ”Barnbarnet” sade att han var förkyld och att en kompis skulle hämta pengarna. Janek, som kal­la­de sig Tommy, hämtade sedan Börje vid hemmet och körde honom till bankomaten på utsidan av Skogås centrum, där han lurades att ta ut 17 000 kronor och ge till bedragarna. Foto ur förundersökningen
INRIKES

Romer lurade åldringar på pengar, en tappade livslusten och avled – får skyddstillsyn och villkorlig dom

PappersupplaganNya Tider v. 9

Två romer, 42 respektive 18 år gamla, dömdes av Södertörns tingsrätt för tolv bedrägerier och bedrägeriförsök riktade mot kvinnor och män i 90-årsåldern. En 85-årig kvinna tappade enligt anhöriga livslusten och avled kort efter att ha blivit utsatt. Åklagaren yrkade på att brotten skulle betraktas som grova men tingsrätten gjorde en annan bedömning och dömde romerna till villkorlig dom respektive skyddstillsyn.

Publicerad: 26 februari, 2020, 12:49

 • Svenska

Läs även

– Hej mormor!

Det är i september förra året som Monika, 85, svarar i telefonen och går rakt i fällan. Hon tror att den som hälsar på henne i telefonen är hennes barnbarn Alex och frågar om det är han. Bedragaren i andra änden, 18-årige Serga Silbaberg, säger naturligtvis att han är Alex.

Serga Silbaberg, 18, låtsades vara ett barnbarn till de åldringar ligan valt ut för sina bedrägerier. Han talar svenska utan brytning, är duktig på att manipulera och utnyttjade hänsynslöst gamlingarnas godtrogenhet och i vissa fall senilitet. Om ett offer sade att hon eller han inte kände igen barnbarnets röst kunde Serga exempelvis skylla på att han var förkyld. Foto: Polisen

”Alex” förklarar att han behöver hjälp av sin mormor. Han står på banken och har köpt en lägenhet, säger han, men behöver ett tillskott för att kunna genomföra affären.

På något sätt lyckas Serga övertyga Monika om att ge honom guldsmycken som tillhör henne själv och hennes dotter Helena, Alex mamma. Han säger även att han ska skicka en kompis som kan hämta guldet.

Monika stoppar ner Helenas smyckeskrin i en plastkasse och lägger samtidigt ner sina egna smycken i kassen: ett långt halsband i guld samt ett armband i guld, ”smycken hon fick av sin svärmor när det begav sig”, ska hon senare berätta i polisförhör.

Kort därefter ringer en person som presenterar sig som Tord och säger att han är Alex kompis och är där för att hämta guldet. Han vill inte komma in i hennes lägenhet, istället går hon ut till porten för att möta honom och överlämnar kassen med alla smycken.

Nöjda med bytet. En av bedragarna tog detta foto direkt efter att ha lurat till sig Börjes pengar. Infälld: Vid ett annat tillfälle togs ett foto på högar av eurosedlar. En av Janeks anhöriga säger att ligan har förgreningar ut i Europa, men hävdar att Janek blev inlurad i verksamheten. Foto ur förundersökningen

 

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Den här typen av brott mot gamla och godtrogna, är en av de simplaste brott som finns. Brottslingarna bör därför straffas extra hårt och livstids utvisning bör alltid dömas efter ett långvarigt fängelsestraff (betoning på straff). Vi bör sedan successivt byta ut vår domarkår och regeringen skall därefter inte kunna tillsätta domarna till våra domstolar. Sverige framstår idag som det enda landet i världen som “hyllar” ett brottsligt beteende och då i synnerhet, alla med invandrarbakgrund? Kanske är det så en; “Humanitär Stormakt” fungerar?

 • RL, Vallentuna

  Väldigt sorgligt. Det bevisar också hur lite kontakt svenskar har med varandra. En främling kan alltså ringa till en gamling och påstå sig vara ett barnbarn….–och den gamle ger ut pengar till ett “barn-barn ” hon inte ens känner igen rösten på . Och sedan skickar ” barnbarnet ” en kompis som får en massa pengar…

  Eftersom gamla tydligen är så totalt lättlurade borde alla 70 + få ett brev som varnar för sådant och en uppmaning att inte låna ut/ge ut pengar överhuvud taget –till vem det än må vara.
  Även om personen som ringer presenterar sig som Jesus , Kung Carl Gustaf , Barnbarnet Pelle , eller Stefan Löfven. !!!
  Uppmaning : Lägg på luren !! BUMS

 • Old timer

  Jag har påtalat många gånger att det är rent åt helsicke med endast politiskt tillsatta nämndemän. Det skulle gå alldeles utmärkt med att tex poliser var nämndemän. De har enorm samhällsinsikt och förmåga att se vad folk går för. Människor som arbetar inom vården ocg dagligen får ta emot resultatet av skjutna, knivskurna , misshandelade människor, dessa skulle inte vara så tårögda mot drägget. Vi ser idag resultatet av att socialisterna har i princip tillåtets att styra och ställa under många år. Det står ingenting i den svenska grundlagen om att politiker skulle vara bättre lämpade som nämndemän än ngn annan. Tänk om ni själv råkar illa ut och kommer till tinget och tror att ni skall få se rättvisa tillämpas. Men vad tusan nu är det ju bulldags på TV, följt av bonnläpp söker fru.

  • Jan Jansson

   Sedan har vi regeringen som pressar på för att vaccinera gamlingar så de blir dementa mycket tidigare. Det är influensavacciner med kvicksilver i t ex. Då blir de mera lättlurad. En del röstar tom på sozzarna när de kommer på röstfiske på ålderdomshemmet.

   • Old timer

    Det var interessant om vaccin. Jag sökte lite och det finns ett ämne som heter Thimerosal (eng).
    Det är ett konserveringsmedel som används i infuensa vaccin och det innehåller kvicksilver. Jag minns att för ca 3-4 år sedan så var det ett antal stackare som fick sömnsjuka av influensa vaccinet. Jag har aldrig tagit något vaccin. Förskylning, influensa är en naturlig sjukdom och som man blir helt frisk igen efter 3-5 dagar. Som jag ser så är det endast de som är försvagade av andra sjujkdomar som behöver det. Men nu är det full hysteri, som vanligt, och unga, helt friska människor låter sig vaccineras.
    Bruket av vaccin är jag övertygad om kommer från länder där man inte bara kan lyfta telefonluren och ringa “kassan”. Det är andra regler som gäller när det gäller frånvaro. Vi behöver inte gå längre än till Danmark, där är det vanligt att man får kicken vid långtidssjukdom eller lider av måndagssjuka.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend