Skip to Content

Greta Thunberg talar till massorna via videolänk. Foto: Nya Tider
DEBATT

Skolflickornas revolt

Digital utgåva

Skolstrejkerna för klimatet med Greta Thunberg som galjonsfigur har spridit sig över världen. Det är förvisso ett känslomässigt och rentav pseudoreligiöst fenomen, men vad kan man förvänta sig? Ungdomarna får ju veta från förskolan att ”vetenskapen har fastslagit” att allt går åt pipan om ”vi” inte gör ”något”. Det är snarast märkligt att det dröjt så länge. Vi bör ta dem på allvar, skriver Åke Blomdahl, konstnär och återkommande skribent i Nya Tider.

Publicerad: 2 oktober, 2019, 20:50

  • Svenska

Läs även

Skolstrejker och demonstrationer över hela världen. Tidningar rapporterar att cirka fyra miljoner människor, varav majoriteten tonårsflickor, demonstrerade fredagen den 20 september. Fler strejker och demonstrationer fortsatte den 27.

Det finns de som säger att det hela är en skickligt genomförd propagandakampanj initierad av en PR-konsult (Ingmar Rentzhog, chef för bolaget WeDontHaveTime AB) som lyckats lansera Greta Thunberg som symbol för en ungdomsgeneration som fruktar en nära förestående klimatkatastrof och mänsklighetens undergång. Det finns också de som pekar på mäktiga globalisters (Soros, Rockefeller, Gates) finansiella och organisatoriska inflytande bakom denna föregivet spontana gräsrotsrörelse. Det må så vara, men jag tror att varken Rentzhog eller Soros i sin vildaste fantasi vågat hoppas på en sådan respons.

Bara den politiskt tondöve kan ignorera och förneka äktheten i de känslor som ungdomarna ger uttryck för. Det är definitivt en äkta oro, som byggts upp under årtionden och som inte alls bara handlar om klimatet, som nu briserar i ”ett nytt -68”, en ny ungdomsrevolt. Att inte svara adekvat på den oron är att lämna walk-over till kommunister, globo-homo-feminister och den globalistiska storfinansen.

De som har någon naturvetenskaplig bildning och intresse för globala samhällsproblem vet att vår värld är överbefolkad och överutnyttjad. Naturen försvinner under hjulen av skogsmaskiner och asfaltläggare. Antalet fåglar och insekter minskar, ingen vet exakt varför. Utrotning av djur och växter är en oundviklig följd av att naturliga habitat krymper eller helt försvinner. Plaster och kemikalier stör både människor och djurs fortplantningsfunktioner. Klimatförändringar är bara en av många yttringar av mänsklig överaktivitet.

Det finns de som säger att ”klimathysterin” gör att vi glömmer andra viktigare miljöproblem. Det är inte min erfarenhet. Kunniga miljöaktivister har förmågan att hålla fler bollar i luften.

Demonstrationståget i Stockholm den 20 september samlade enligt polisuppgift cirka 10 000, varav till synes två tredjedelar var tonårsflickor, en sjättedel tonårspojkar och en sjättedel vuxna. Till vänster, med blåröda overallbyxor, är Isabelle Axelsson, flickan med rödfärgat hår som håller banderollen längst till höger är Sophia Axelsson, pojken till höger om henne, med gul tröja, är Andreas Magnusson. Dessa nämnda var senare talare vid mötet på Medborgarplatsen. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Den rebelliska provinsen

KRÖNIKA

Agenda 2030: Det ohållbara kal­las hållbart

OPINION: MAGNUS STENLUNDFörra veckan skrev författaren och medieprofilen Magnus Stenlund om Agenda 2030, som FN antagit. På den svenska regeringens hemsida kan man följa hur arbetet fortskrider konkret i vårt land. Agendans centrala mål handlar om klimat och miljö – och om hur globalistiska lösningar är de enda som hjälper. Däribland ”en säker och reguljär, ansvarstagande migration”, insmuget i paragraf 10.7. Miljöskydd är det inte något fel på. Men Agenda 2030 handlar inte om kontroversiella mål, utan om kontroversiella tillvägagångssätt, menar skribenten.

Gå till arkivet

Send this to a friend