Skip to Content

Greta Thunberg talar till massorna via videolänk. Foto: Nya Tider
DEBATT

Skolflickornas revolt

Digital utgåva

Skolstrejkerna för klimatet med Greta Thunberg som galjonsfigur har spridit sig över världen. Det är förvisso ett känslomässigt och rentav pseudoreligiöst fenomen, men vad kan man förvänta sig? Ungdomarna får ju veta från förskolan att ”vetenskapen har fastslagit” att allt går åt pipan om ”vi” inte gör ”något”. Det är snarast märkligt att det dröjt så länge. Vi bör ta dem på allvar, skriver Åke Blomdahl, konstnär och återkommande skribent i Nya Tider.

Publicerad: 2 oktober, 2019, 20:50

  • Svenska

Läs även

Skolstrejker och demonstrationer över hela världen. Tidningar rapporterar att cirka fyra miljoner människor, varav majoriteten tonårsflickor, demonstrerade fredagen den 20 september. Fler strejker och demonstrationer fortsatte den 27.

Det finns de som säger att det hela är en skickligt genomförd propagandakampanj initierad av en PR-konsult (Ingmar Rentzhog, chef för bolaget WeDontHaveTime AB) som lyckats lansera Greta Thunberg som symbol för en ungdomsgeneration som fruktar en nära förestående klimatkatastrof och mänsklighetens undergång. Det finns också de som pekar på mäktiga globalisters (Soros, Rockefeller, Gates) finansiella och organisatoriska inflytande bakom denna föregivet spontana gräsrotsrörelse. Det må så vara, men jag tror att varken Rentzhog eller Soros i sin vildaste fantasi vågat hoppas på en sådan respons.

Bara den politiskt tondöve kan ignorera och förneka äktheten i de känslor som ungdomarna ger uttryck för. Det är definitivt en äkta oro, som byggts upp under årtionden och som inte alls bara handlar om klimatet, som nu briserar i ”ett nytt -68”, en ny ungdomsrevolt. Att inte svara adekvat på den oron är att lämna walk-over till kommunister, globo-homo-feminister och den globalistiska storfinansen.

De som har någon naturvetenskaplig bildning och intresse för globala samhällsproblem vet att vår värld är överbefolkad och överutnyttjad. Naturen försvinner under hjulen av skogsmaskiner och asfaltläggare. Antalet fåglar och insekter minskar, ingen vet exakt varför. Utrotning av djur och växter är en oundviklig följd av att naturliga habitat krymper eller helt försvinner. Plaster och kemikalier stör både människor och djurs fortplantningsfunktioner. Klimatförändringar är bara en av många yttringar av mänsklig överaktivitet.

Det finns de som säger att ”klimathysterin” gör att vi glömmer andra viktigare miljöproblem. Det är inte min erfarenhet. Kunniga miljöaktivister har förmågan att hålla fler bollar i luften.

Demonstrationståget i Stockholm den 20 september samlade enligt polisuppgift cirka 10 000, varav till synes två tredjedelar var tonårsflickor, en sjättedel tonårspojkar och en sjättedel vuxna. Till vänster, med blåröda overallbyxor, är Isabelle Axelsson, flickan med rödfärgat hår som håller banderollen längst till höger är Sophia Axelsson, pojken till höger om henne, med gul tröja, är Andreas Magnusson. Dessa nämnda var senare talare vid mötet på Medborgarplatsen. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kan de verkligen vara så naiva?

OPINION: STEFAN TORSSELLMan häpnar över politiskernas inkompetens. Deras oförmåga – eller är det ovilja? – att se enkla samband. Veckans debattör Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia: Svenska statens haveri, försöker att reda ut varför politikerna låtsas att problemen inte finns, och om de finns så ska man definitivt inte tala om dem, och om man talar om dem så måste man kal­la dem för ”utmaningar” och tala om dem med andra nypåhittade ord som bortförklarar själva grunden i problemet.

Systemmedias talande tystnad

LEDAREFör ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Dyra tungviktare med kort räckvidd

KRÖNIKASmåbilar är lätta, men inte med eldrift. Vi Bilägare testade nyligen fem små elbilar. De vägde i genomsnitt 1 569 kilo, deras batterier vägde genomsnittligt 280 kilo och räckte för 23,6 mils körning. Föga imponerande.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Gå till arkivet

Send this to a friend