Skip to Content

Greta Thunberg talar till massorna via videolänk. Foto: Nya Tider
DEBATT

Skolflickornas revolt

Digital utgåva

Skolstrejkerna för klimatet med Greta Thunberg som galjonsfigur har spridit sig över världen. Det är förvisso ett känslomässigt och rentav pseudoreligiöst fenomen, men vad kan man förvänta sig? Ungdomarna får ju veta från förskolan att ”vetenskapen har fastslagit” att allt går åt pipan om ”vi” inte gör ”något”. Det är snarast märkligt att det dröjt så länge. Vi bör ta dem på allvar, skriver Åke Blomdahl, konstnär och återkommande skribent i Nya Tider.

Publicerad: 2 oktober, 2019, 20:50

 • Svenska

Läs även

Skolstrejker och demonstrationer över hela världen. Tidningar rapporterar att cirka fyra miljoner människor, varav majoriteten tonårsflickor, demonstrerade fredagen den 20 september. Fler strejker och demonstrationer fortsatte den 27.

Det finns de som säger att det hela är en skickligt genomförd propagandakampanj initierad av en PR-konsult (Ingmar Rentzhog, chef för bolaget WeDontHaveTime AB) som lyckats lansera Greta Thunberg som symbol för en ungdomsgeneration som fruktar en nära förestående klimatkatastrof och mänsklighetens undergång. Det finns också de som pekar på mäktiga globalisters (Soros, Rockefeller, Gates) finansiella och organisatoriska inflytande bakom denna föregivet spontana gräsrotsrörelse. Det må så vara, men jag tror att varken Rentzhog eller Soros i sin vildaste fantasi vågat hoppas på en sådan respons.

Bara den politiskt tondöve kan ignorera och förneka äktheten i de känslor som ungdomarna ger uttryck för. Det är definitivt en äkta oro, som byggts upp under årtionden och som inte alls bara handlar om klimatet, som nu briserar i ”ett nytt -68”, en ny ungdomsrevolt. Att inte svara adekvat på den oron är att lämna walk-over till kommunister, globo-homo-feminister och den globalistiska storfinansen.

De som har någon naturvetenskaplig bildning och intresse för globala samhällsproblem vet att vår värld är överbefolkad och överutnyttjad. Naturen försvinner under hjulen av skogsmaskiner och asfaltläggare. Antalet fåglar och insekter minskar, ingen vet exakt varför. Utrotning av djur och växter är en oundviklig följd av att naturliga habitat krymper eller helt försvinner. Plaster och kemikalier stör både människor och djurs fortplantningsfunktioner. Klimatförändringar är bara en av många yttringar av mänsklig överaktivitet.

Det finns de som säger att ”klimathysterin” gör att vi glömmer andra viktigare miljöproblem. Det är inte min erfarenhet. Kunniga miljöaktivister har förmågan att hålla fler bollar i luften.

Demonstrationståget i Stockholm den 20 september samlade enligt polisuppgift cirka 10 000, varav till synes två tredjedelar var tonårsflickor, en sjättedel tonårspojkar och en sjättedel vuxna. Till vänster, med blåröda overallbyxor, är Isabelle Axelsson, flickan med rödfärgat hår som håller banderollen längst till höger är Sophia Axelsson, pojken till höger om henne, med gul tröja, är Andreas Magnusson. Dessa nämnda var senare talare vid mötet på Medborgarplatsen. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bara för att “eliten” sponsrar en viss politik eller vetenskap betyder inte det att motsatsen nödvändigtvis är det rätta. Jag tror det fungerar så att de vill ha koll på vad som gäller (vetenskapligt) och att de känner hela tiden av opinionsläget. De vill ligga ett steg före, styra mediabilden och så långt det går manipulera opinionen. Sedan kan de se till att surfa på de vågorna som svallar i deras riktning.

  Hur fungerade det med socialismens genombrott kring förra sekelskiftet?

  Det rådde förfärliga förhållanden för många människor (fakta). Människor organiserade fackföreningar för att gemensamt hävda sin ekonomi och tillkämpa sig rättigheter. Mängder av politiska partier med skiftande socialistiska program skapades. (opinion) De smartaste i maktens mörka korridorer förstod att de måste komma i spetsen för den framväxande folkresningen. De skapade politiker och partier som var till synes de mest radikala, lovade fantastiska saker till de upprörda massorna. Det är inte så att det de sa på torgen och flygbladen var fel, eller ens att deras program var helt fel, men de använde det skrupelfritt för att svinga sig till makten. Sedan när de kommit till makten, särskilt efter en våldsam revolution, så “äter revolutionen sina egna barn”. De första som släpades till giljotinerna och lägren var idealisterna som gjort grovjobbet. Inte något enda av det som utlovats förverkligades. Istället för fred blev det krig. Istället för frihet blev det skräckvälde. Folket fick inte mat utan svält. Bönderna fick inte jord utan förslavades statsägda jättejordbruk. Klassamhället avskaffades inte.

  Förstår du jämförelsen?

 • Dacke

  Man kan fråga sig, hur långt hade Greta kommit om hon inte haft dessa inflytelserika finansiärer bakom ryggen? Själv pendlade jag emellan nyhetskanalerna i Sydeuropa och alla sände samtidigt nyheten om; “skolstrejk för klimatet”? Redan där ringde klockan om, att det måste vara Soros som ligger bakom? Det är omöjligt för en enskild person att få en sådan omedelbar respons?
  Det vi aldrig hör är, hur “klimatförändringarna” hotar livet på jorden? Vi ser bilder på sprucken och torr jord, som ett bevis på “ökenutbredningen? Likaså en mängd plastpåsar o.d. i havet men hittills har ingen skrivit när/var bilden är tagen? Normalt brukar det vara en källförteckning som informerar läsaren, men aldrig när det gäller att “rädda klimatet”?
  Bilderberggruppen är en propagandaklubb för världsfinansen, där lättlurade manipuleras att tro på “vad de hör” och det verkar som om våra politiker är de som litar blint på vad som sägs på mötena?

 • Åke Blomdahl

  Det är kanske inte allmänt känt, men Lenin o Trotski kom inte fram genom “crowdfunding” bland fattiga arbetare och bönder. Bakom dem fanns mäktiga finansintresse, inte sällan samma personer som var engagerade i att föra “det utvalda folket” till makten.

  Det är kretsar av liknande skrot och korn som i långa stycken finansierat klimatforskningen och viktiga delar av den “alarmistiska” miljörörelsen.

SD störst i Sverige, socialdemokratin i kris i hela EU

KRÖNIKA

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Terror- eller antiterror-general?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUSA:s lönnmord i Irak på Irans ikoniske general Qassem Soleimani har inte bara sänt chockvågor genom Mellanöstern och betecknats som en ”Game changer”, utan även splittrat delar av den invandringskritiska rörelsen i Sverige. Så vad anklagas han egentligen för och av vem?

Till minne av Sir Roger

DÖDSRUNA

Politisk vendetta

OPINION

En Ketchup-effekt?

OPINION: JAN TULLBERGI TV-programmet Agenda den 17 november 2019 intervjuades Stefan Löfven av Anders Holmberg om gängbrottslighet och utanförskapet. Statsministern hävdar då i den förinspelade intervjun att segregationen inte har med invandringen att göra, samt att om fattiga svenskar bosatt sig i dessa förorter så hade de också bildat samma typ av våldsamma gäng. Löfvens insats blev i efterhand hårt kritiserad, inte minst i de egna leden. Veckans debattskribent, Jan Tullberg som är docent i företagsekonomi, menar att intervjun blottlägger den offentliga lögnen.

Dubbla måttstockar i hetslagstiftningen

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETI veckans nummer berättar vi om Åsa Westerberg som blivit dömd för hets mot folkgrupp efter att ha skrivit illa om muslimer på grund av Islamiska statens härjningar. Även om hon uttryckt sig grovt visar fallet hur viktigt det är för makthavarna att tysta kritik av det mångkulturella projektet.

Mannens tre åldrar – och varför patriarkatet är lösningen på dagens problem

OPNION: FREDRIK LARSONÄldre stabila män behövs för att vägleda unga vilsna killar. Patriarkatet är alltså inte ett problem, utan snarare lösningen på dagens problem. Det menar Fredrik Larson, som är låtskrivare och sångare som gör folkrock med svenska texter. Han menar att det behövs en fast hand för att fostra unga män – inte några feminister.

Gå till arkivet

Send this to a friend