Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Gustav II Adolf i Würzburg. Målning: Robert Wilhelm Ekman (1808-1873)
INRIKES

”Stormaktstiden” för nationalistiskt för Skolverket

PappersupplaganNya Tider v. 43

Hela avsnittet ”Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700” ska slopas i historieundervisningen på högstadiet, om Skolverkets förslag till ny kursplan antas av regeringen. Man vill prioritera mer angelägna epoker som kolonialtiden när ”värdegrunden” ska formas hos eleverna. Begreppet ”den svenska stormaktstiden” ska strykas – för nationalistiskt, enligt Skolverket. Regeringen ska besluta om den nya kursplanen innan årsskiftet.

Publicerad: 22 oktober, 2019, 12:59

 • Svenska

Läs även

Ett viktigt mål för Skolverket är att den svenska historien inte ska porträtteras alltför positivt. Sveriges stormaktstid varade från början av 1600-talet till början av 1700-talet och under denna tid behärskade Sverige Finland, stora delar av Baltikum och en del kust vid dagens Tyskland. I den nya kursplanen introducerar man dock begreppet ”Östersjöväldet”, där handel och livsvillkoren för kvinnor och män kommer att betonas.

Anna Westerholm, chef för avdelningen för läroplaner.
Foto: Skolverket

En av orsakerna är att många elever i dag inte kan identifiera sig med svensk historia och pat­riotism, säger Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen på Skolverket, till Nya Tider:

– Vi har en mångkulturell verklighet att hantera i skolan, och många kanske inte känner att de kan identifiera sig med en patriotisk nationalkänsla för just vår svenska historia.

Westerholm förklarar vidare att det handlar om inkludering och att inte signalera för tydlig eller överdriven nationalism.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • samuelafugglas

  Vore det inte enklare att utesluta historien från och med 1945 till dags dato och bara kort redovisa hur Sverigehatande socialister ödelade en strävsam konstruktiv befolkning?
  Eller ännu hellre från den 10 Juni 1932 när “folkpartiet” började fördriva landsbygdsbefolkningen in i betongghetton.

 • Dacke

  Minns än idag hur det lät från sossarna i början av – 60 talet! Jo, att allt som hänt före 1932, är inte värt att veta?
  Tyckte mig höra att historien upprepar sig, men för våra nya sossar, är det förstås en “purfärsk” nyhet – varje gång? Boven i dramat är alltid den som besitter någorlunda historiska kunskaper?

 • latmask

  Hur blev Skåne, Blekinge, Halland, Gotland, Bohuslän, Jämtland, Härjedalen, Särna och Idre svenskt?

  • Sophia Eklund

   Genom krig, förvärvningar och fredsfördrag under just stormaktstiden. Det är en lång historia, men för att summera: Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän tillföll Sverige vid freden i Roskilde 1658. Även Trondheim och Bornholm blev svenskt vid den freden. Särna och Idre tillföll Sverige 1644. Gotland, Jämtland och Härjedalen blev svenska landskap vid freden i Brömsebro år 1645.

   • latmask

    Du kan historia bättre än jag, men jag lovar att fortsätta plugga.

Lokal vänsterpartist vill se folkomröstning om tiggeriförbud i Järfälla – lämnar partiet och blir politisk vilde

INRIKESChristoffer Hörnhagen, vänsterpartistisk kommunpolitiker i Järfälla, lämnar nu sitt parti i protest mot att han tycker att partiet sviker i flera viktiga frågor samt tillämpar härskartekniker internt gentemot partikamrater som vågar trotsa en trång åsiktskorridor. Den avgörande frågan blev dock synen på om Järfälla kommun skall hålla en folkomröstning angående ett tiggeriförbud, något han tycker är rimligt av demokratiskäl. Nu har han blivit politisk vilde i fullmäktige.

Stockholmare demonstrerade för återvandring – kritiserades av församling

INRIKESI Stockholm arrangerade gruppen ”Stockholmare för ett suveränt Sverige”, som tidigare har arrangerat demonstrationer för ett utträde ur EU och till stöd för yttrandefriheten, den 3 november en demonstration under parollen ”mot befolkningsutbyte och för återvandring”. Valet av plats kritiseras av Judiska församlingen.

Ärans och hjältarnas språk

OPINION: JULIA CAESARAllt färre behärskar sitt eget modersmål i tal och skrift. Inte minst på universiteten slår man larm om att studenter – varav en del själva ska bli lärare – inte klarar av att uttrycka sig på ett begripligt sätt. Julia Caesar, som haft förmånen att gå i den svenska folkskolan, realskolan och gymnasiet på 1950-60-talen medan de ännu var bra, menar att språket inte bara är viktigt för kommunikationen, utan också för nationens överlevnad.

Visselblåsare: Sjukvårdspersonal vågar inte prata om orsakerna till rekordlånga vårdköer

INRIKESÖver 120 000 svenskar står nu i köer så långa att det strider mot lagen. Samtidigt har flera sjukhus i landet anställningsstopp och på Karolinska sjukhuset varslas nu 600 anställda om uppsägning – man har inte råd att behålla personalen. Regeringen har tidigare skyllt situationen på att svenskar blir allt äldre. Enligt flera läkare som Nya Tider talat med är dock massinvandringen en betydligt större faktor, men det råder en ”tystnadskultur” som gör att man inte vågar prata om det.

Pedofil åtalad för ny barnvåldtäkt

BROTT OCH STRAFFPedofilen som tidigare dömts för flera brott, inklusive barnpornografi och våldtäkt av en tolvårig flicka, står nu åtalad på nytt för nya våldtäkter mot ett annat barn. Åtalet rör ett flertal brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka han varit bekant med.

Tobias Hübinette får miljoner till rasismforskning

INRIKESDen flerfaldigt brottsdömde Tobias Hübinette har tilldelats 3,9 miljoner kronor av Vetenskapsrådet för att i tre år forska om termerna ras och rasism på sociala medier. Det meddelar Hübinette på sin egen twitter. Han menar att detta innebär en revansch och upprättelse efter att under flera år ha varit isolerad från det antirasistiska etablissemanget.

Tredje tonåringen skjuten på lika många dagar

INRIKESMalmö har drabbats hårt av brutalt våld de senaste dagarna med flera uppmärksammade brott. På lördagskvällen sköts två 15-åriga tonåringar ner med ett flertal skott utanför en pizzeria. En av dessa avled av sina skador. På måndagskvällen sköts ytterligare en tonåring i den mångkulturella staden och nu utlöser polisen en nationell särskild händelse efter dåden i Malmö.

Konservativa riksdagsmandat kan knäcka justitieminister Morgan Johansson i misstroendeomröstning

INRIKESSverigedemokraterna kommer inom kort att väcka missförtroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson efter att våldsdåden i Malmö nått en ny kulmen. Moderaterna anslöt sig mycket snabbt till Sverigedemokraternas linje, och även om Kristdemokraterna ännu inte vill ge något besked, säger KD:s presschef Per Gudmundsson i en kommentar till Nya Tider att ”vårt partis kritik mot justitieministern är väl känd och att detta nog kommer att fälla utslaget”.

Gå till arkivet

Send this to a friend