Skip to Content

Köpkraften hos Sveriges befolkning ökar inte lika snabbt som i många andra EU-länder. Foto: Åhléns
ANALYS

Svenskarnas köpkraft är inte bäst – elva EES-länder bättre

PappersupplaganNya Tider v. 9

Sverige och svenskarna anses ofta ha en hög levnadsstandard. I förra numret av Nya Tider rapporterade vi om EU:s budget­kommissionär som tycker att ”rika svenskar” kan betala mer till EU. I denna artikel tar vi därför en titt på hur det står till med svenskarnas löne- och köpkraftsutveckling liksom den allmänna ekonomiska utvecklingen. Resultatet är inte i linje med EU:s syn på hur mycket den ”rika svensken” bör kunna betala till EU.

Publicerad: 26 februari, 2020, 11:08

 • Svenska

Läs även

I Nya Tider v.6/2020 skrev vi om EU:s nya budgetkommissionär, Johannes Hahn, som sade att ”ni rika svenskar borde betala mer till EU”. Det är därför intressant att titta närmare på hur det egentligen står till med den förmågan. Ett sätt att beskriva betalningsförmågan är att titta på förutsättningarna för konsumtion. Det ger naturligtvis inte hela bilden, men konsumtionsutrymmet är ändå en viktig del av det som definierar ”rikedom”.

För att se vad som ligger i EU-kommissionens bild av ”rika svenskar” har vi granskat statistik från ett antal källor som beskriver några olika sidor av svenskarnas köpkraft och konsumtionsmöjligheter. En jämförelsebild av ett antal parametrar gentemot andra länder, finns på Numbeo.com, som tar fram oberoende statistik. Man samlar ett stort antal olika data till ett samlat index, kal­lat ”Quality of life”.

Bland EES-länderna kommer Sverige på nionde plats i den senaste utgåvan. Till exempel har svensken den åttonde högsta genomsnittliga matkostnaden av samma grupp länder. Trygghetsfaktorn och sjukvården i Sverige definieras i Numbeos material som mycket svagt eller svagt. Vi är absolut inte sämst, men inte heller så bra som det ibland görs gällande.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Den stora bidragsinvandringen fortsätter i oförminskad takt och utflyttningen av högutbildade svenskar slår nya rekord. för varje år Är det någon som på fullaste allvar tror att dessa båda faktorer skulle bättra på svenskens köpkraft? Tror man kan likna det med fallande dominobrickor som slutligen knäcker svensk exportindustri och som naturligtvis beror på den ”brain drain” som pågår.

 • Old timer

  Och finansministern har gapat värre än Goebels om hur bra den svenska ekonomin är. Ännu en bra artikel av NT.

 • Old timer

  För att få en riktigt bra bild av ekonomin så måste man också beakta svenskarnas skuldsättning. Det är inte småpotatis. Och här måste man sära på dem som arbetar och betalar skatt och dem som inte gör det.

 • samuelafugglas

  I dag gick CHF’n genom 10 kronorsvallen.
  Socialisterna i Sverige är duktiga på att fördärva köpkraften på ”kronan”.

  • Old timer

   Riktigt. Men de som sitter på första parkett har alltid förhandsinfo så de kan skydda sitt eget. Knegarsvenne får dra åt svångremmen. Kommer du ihåg denna idioti om svångremmen? På det glada 80 talet så kom det fram att Sverige inte var så stabilt. Detta berodde på att ultra sozzen Palme hade skänkt bort enorma summor till terroristen Arafat (samt infört skatteavdrag som ingen hade frågat efter). På vägen hem så stannade Palme till i Tyskland och lånade pengar av Helmut. Sedan kom räkenskapens dag och det var dags att betala tillbaka lånen och då hette det att Svenne hade levt över sina tillgångar så nu skulle svångremmen dras åt.Vi kan gå vidare med Ove Rainer som gjorde hysteriska vinster på premieobligationer. Svenne fick pröjsa.

 • Feliks

  Jag tror att 9 plats är fel .Så högt som 9 plats är säkert inte räknat per köpkraft. Om de tog med pensioner också., så hade nog folk blivit chockade. Däremot bidrag till de som inte jobbar , så är man efter Norge ledande i Europa.

 • Snappherren

  I framtidens historieböcker kommer det att stå – Sverige det fattiga landet i norra Europa’s utkant. – Stoppa bidragsläckaget nu och förändra historien.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Alexander Bard: ”TV4 fick order från USA att sparka mig”

REPORTAGEDebattören och mångsysslaren Alexander Bard hamnade återigen i hetluften i juni. Efter att ha kritiserat Black Lives Matter sparkades han under uppseendeväckande former från juryn i TV4-programmet Talang. Nu talar Bard ut i en exklusiv intervju för Nya Tider om vad som egentligen hände när drevet gick. Han berättar också varför han tror att Liberalerna är på väg att dö ut och varför framtiden istället tillhör Medborgerlig Samling och Alternativ för Sverige.

Ann Lindes nya lögner för medier

INRIKESDen svenska utrikesministern Ann Lindes arroganta ton, undermåliga engelska och direkta lögner i den uppmärksammade intervjun med Deutsche Welle har uppenbarligen inte lett till någon självkritik. Nu granskar den danska radions program Detektor hennes uttalande i Dagens Nyheter den 16 juni om att danska turister uppvisar ett riskabelt beteende när de besöker Sverige. Sveriges utrikesminister hävdade i intervjun att hon fått ”väldigt mycket mejl” om danskarnas beteende i Sverige. När Detektor begär ut mejlen visar det sig att bara en person hade klagat.

Liberalerna vill se språkkrav i svenska för anställning inom äldreomsorgen – utesluter inte stöd från SD

INRIKESDen 5 juni kom ett nygammalt utspel från Liberalerna, nämligen att man vill ha krav på god svenska i tal och skrift för dem som vill bli anställda inom äldreomsorgen. I en intervju med Nya Tider säger Lina Nordquist, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna, att man är beredda att gå långt för att få igenom detta krav, rentav med stöd från SD i riksdagen.

Efter kärnkraftsstängning – oljekraftverk måste användas

INRIKESSatsningen på förnybara energikällor, där Sveriges ökande energibehov till 100 procent skall tillgodoses utan kärnkraft eller fossila bränslen, har gjort att det redan nu råder stor elbrist i södra Sverige. Så omfattande är bristen, trots att det är sommar, att man väljer att starta upp oljekraftverket i Karlshamn för att täcka upp bristerna.

Gå till arkivet

Send this to a friend