Skip to Content

Köpkraften hos Sveriges befolkning ökar inte lika snabbt som i många andra EU-länder. Foto: Åhléns
ANALYS

Svenskarnas köpkraft är inte bäst – elva EES-länder bättre

PappersupplaganNya Tider v. 9

Sverige och svenskarna anses ofta ha en hög levnadsstandard. I förra numret av Nya Tider rapporterade vi om EU:s budget­kommissionär som tycker att ”rika svenskar” kan betala mer till EU. I denna artikel tar vi därför en titt på hur det står till med svenskarnas löne- och köpkraftsutveckling liksom den allmänna ekonomiska utvecklingen. Resultatet är inte i linje med EU:s syn på hur mycket den ”rika svensken” bör kunna betala till EU.

Publicerad: 26 februari, 2020, 11:08

 • Svenska

Läs även

I Nya Tider v.6/2020 skrev vi om EU:s nya budgetkommissionär, Johannes Hahn, som sade att ”ni rika svenskar borde betala mer till EU”. Det är därför intressant att titta närmare på hur det egentligen står till med den förmågan. Ett sätt att beskriva betalningsförmågan är att titta på förutsättningarna för konsumtion. Det ger naturligtvis inte hela bilden, men konsumtionsutrymmet är ändå en viktig del av det som definierar ”rikedom”.

För att se vad som ligger i EU-kommissionens bild av ”rika svenskar” har vi granskat statistik från ett antal källor som beskriver några olika sidor av svenskarnas köpkraft och konsumtionsmöjligheter. En jämförelsebild av ett antal parametrar gentemot andra länder, finns på Numbeo.com, som tar fram oberoende statistik. Man samlar ett stort antal olika data till ett samlat index, kal­lat ”Quality of life”.

Bland EES-länderna kommer Sverige på nionde plats i den senaste utgåvan. Till exempel har svensken den åttonde högsta genomsnittliga matkostnaden av samma grupp länder. Trygghetsfaktorn och sjukvården i Sverige definieras i Numbeos material som mycket svagt eller svagt. Vi är absolut inte sämst, men inte heller så bra som det ibland görs gällande.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Den stora bidragsinvandringen fortsätter i oförminskad takt och utflyttningen av högutbildade svenskar slår nya rekord. för varje år Är det någon som på fullaste allvar tror att dessa båda faktorer skulle bättra på svenskens köpkraft? Tror man kan likna det med fallande dominobrickor som slutligen knäcker svensk exportindustri och som naturligtvis beror på den “brain drain” som pågår.

 • Old timer

  Och finansministern har gapat värre än Goebels om hur bra den svenska ekonomin är. Ännu en bra artikel av NT.

 • Old timer

  För att få en riktigt bra bild av ekonomin så måste man också beakta svenskarnas skuldsättning. Det är inte småpotatis. Och här måste man sära på dem som arbetar och betalar skatt och dem som inte gör det.

 • samuelafugglas

  I dag gick CHF’n genom 10 kronorsvallen.
  Socialisterna i Sverige är duktiga på att fördärva köpkraften på ”kronan”.

  • Old timer

   Riktigt. Men de som sitter på första parkett har alltid förhandsinfo så de kan skydda sitt eget. Knegarsvenne får dra åt svångremmen. Kommer du ihåg denna idioti om svångremmen? På det glada 80 talet så kom det fram att Sverige inte var så stabilt. Detta berodde på att ultra sozzen Palme hade skänkt bort enorma summor till terroristen Arafat (samt infört skatteavdrag som ingen hade frågat efter). På vägen hem så stannade Palme till i Tyskland och lånade pengar av Helmut. Sedan kom räkenskapens dag och det var dags att betala tillbaka lånen och då hette det att Svenne hade levt över sina tillgångar så nu skulle svångremmen dras åt.Vi kan gå vidare med Ove Rainer som gjorde hysteriska vinster på premieobligationer. Svenne fick pröjsa.

 • Feliks

  Jag tror att 9 plats är fel .Så högt som 9 plats är säkert inte räknat per köpkraft. Om de tog med pensioner också., så hade nog folk blivit chockade. Däremot bidrag till de som inte jobbar , så är man efter Norge ledande i Europa.

 • Snappherren

  I framtidens historieböcker kommer det att stå – Sverige det fattiga landet i norra Europa’s utkant. – Stoppa bidragsläckaget nu och förändra historien.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Göteborg: Vänsterextremister stoppar trafiken medan polisen tittar på

INRIKESEtt fyrtiotal aktivister från den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion samlades under fredagseftermiddagen för att spärra av vägar i centrala Göteborg under polisens överinseende. På plats fanns bland andra Jonathan Pye som dömdes till fängelse i fyra år för inblandning i Göteborgskravallerna 2001.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Gå till arkivet

Send this to a friend