Skip to Content

Köpkraften hos Sveriges befolkning ökar inte lika snabbt som i många andra EU-länder. Foto: Åhléns
ANALYS

Svenskarnas köpkraft är inte bäst – elva EES-länder bättre

PappersupplaganNya Tider v. 9

Sverige och svenskarna anses ofta ha en hög levnadsstandard. I förra numret av Nya Tider rapporterade vi om EU:s budget­kommissionär som tycker att ”rika svenskar” kan betala mer till EU. I denna artikel tar vi därför en titt på hur det står till med svenskarnas löne- och köpkraftsutveckling liksom den allmänna ekonomiska utvecklingen. Resultatet är inte i linje med EU:s syn på hur mycket den ”rika svensken” bör kunna betala till EU.

Publicerad: 26 februari, 2020, 11:08

 • Svenska

Läs även

I Nya Tider v.6/2020 skrev vi om EU:s nya budgetkommissionär, Johannes Hahn, som sade att ”ni rika svenskar borde betala mer till EU”. Det är därför intressant att titta närmare på hur det egentligen står till med den förmågan. Ett sätt att beskriva betalningsförmågan är att titta på förutsättningarna för konsumtion. Det ger naturligtvis inte hela bilden, men konsumtionsutrymmet är ändå en viktig del av det som definierar ”rikedom”.

För att se vad som ligger i EU-kommissionens bild av ”rika svenskar” har vi granskat statistik från ett antal källor som beskriver några olika sidor av svenskarnas köpkraft och konsumtionsmöjligheter. En jämförelsebild av ett antal parametrar gentemot andra länder, finns på Numbeo.com, som tar fram oberoende statistik. Man samlar ett stort antal olika data till ett samlat index, kal­lat ”Quality of life”.

Bland EES-länderna kommer Sverige på nionde plats i den senaste utgåvan. Till exempel har svensken den åttonde högsta genomsnittliga matkostnaden av samma grupp länder. Trygghetsfaktorn och sjukvården i Sverige definieras i Numbeos material som mycket svagt eller svagt. Vi är absolut inte sämst, men inte heller så bra som det ibland görs gällande.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Den stora bidragsinvandringen fortsätter i oförminskad takt och utflyttningen av högutbildade svenskar slår nya rekord. för varje år Är det någon som på fullaste allvar tror att dessa båda faktorer skulle bättra på svenskens köpkraft? Tror man kan likna det med fallande dominobrickor som slutligen knäcker svensk exportindustri och som naturligtvis beror på den “brain drain” som pågår.

 • Old timer

  Och finansministern har gapat värre än Goebels om hur bra den svenska ekonomin är. Ännu en bra artikel av NT.

 • Old timer

  För att få en riktigt bra bild av ekonomin så måste man också beakta svenskarnas skuldsättning. Det är inte småpotatis. Och här måste man sära på dem som arbetar och betalar skatt och dem som inte gör det.

 • samuelafugglas

  I dag gick CHF’n genom 10 kronorsvallen.
  Socialisterna i Sverige är duktiga på att fördärva köpkraften på ”kronan”.

  • Old timer

   Riktigt. Men de som sitter på första parkett har alltid förhandsinfo så de kan skydda sitt eget. Knegarsvenne får dra åt svångremmen. Kommer du ihåg denna idioti om svångremmen? På det glada 80 talet så kom det fram att Sverige inte var så stabilt. Detta berodde på att ultra sozzen Palme hade skänkt bort enorma summor till terroristen Arafat (samt infört skatteavdrag som ingen hade frågat efter). På vägen hem så stannade Palme till i Tyskland och lånade pengar av Helmut. Sedan kom räkenskapens dag och det var dags att betala tillbaka lånen och då hette det att Svenne hade levt över sina tillgångar så nu skulle svångremmen dras åt.Vi kan gå vidare med Ove Rainer som gjorde hysteriska vinster på premieobligationer. Svenne fick pröjsa.

 • Feliks

  Jag tror att 9 plats är fel .Så högt som 9 plats är säkert inte räknat per köpkraft. Om de tog med pensioner också., så hade nog folk blivit chockade. Däremot bidrag till de som inte jobbar , så är man efter Norge ledande i Europa.

 • Snappherren

  I framtidens historieböcker kommer det att stå – Sverige det fattiga landet i norra Europa’s utkant. – Stoppa bidragsläckaget nu och förändra historien.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend