Skip to Content

Mattias Karlsson, SD:s chefsideolog, har lanserat en konservativ tankesmedja tillsammans med folklivsforskaren Dan Korn, skribenten Malcom Kyeyune, statsvetaren Asle Toje samt vd:n på brittiska tankesmedjan New Direction, Naweed Khan. Foto: Nya Tider, Wikipedia/Bengt Oberger, ledarsidorna.se, gvspeakers.ru, samtiden.se
OPINION: ANTON STIGERMARK

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

PappersupplaganNya Tider v. 8

Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Publicerad: 18 februari, 2020, 16:32

 • Svenska

Läs även

Att debattera konservatismen står återigen på dagordningen. Anledningen till varför är enkel: SD:s mångårige chefs­ideolog Mattias Karlsson har gått ut med bildandet av en tankesmedja som ska gå under namnet ”Oikos”. Oikos är grekiska och betyder ungefär ”hem” eller liknande. Namnet är säkert inspirerat av den nyss bortgångne filosofen Roger Scruton som myntade termen ”oikofobi”, vilket är ett sätt att karaktärisera en liberal vänster som drar sig undan från det egna för att i­stället bejaka det främmande.

Lanseringen av en tankesmedja borde inte vara ägnat att förvåna. Den som sedan tidigare är bekant med Karlsson som politiker vet att han i sin retorik gärna lyfter fram betydelsen av idépolitik.

Det har emellertid gjorts klart att Oikos inte ska vara något renodlat SD-projekt. En omständighet som väckt uppmärksamhet är att smedjans förtroenderåd visat sig bestå av en samling sinsemellan olika karaktärer. Nämnas kan folklivsforskaren Dan Korn, skribenten Malcom Kyeyune, statsvetaren Asle Toje samt vd:n på brittiska tankesmedjan New Direction, Naweed Khan.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Det är säkert trevligt att träffas och prata. //Däremot retar jag mig på alla som använder ordet “tankesmedja ” //
  Tankar skall man kunna styra och i en smedja framställer nyttiga saker med hjälp av 1000 gradig hetta och olika redskap.
  Katalys , Timbro , Seglora, osv…är inget annat än klubbar för pratmakare och Besserwissar . Snatter och babbel…dom åstadkommer inget som kan ätas eller säljas. Malliga typer som försöker tro att dom är något.
  Uppblåsta fjantar som försörjs av andras arbete. VEM betalar ????

 • SefastTronde

  Att Anton Stigermark inte tror på Oikos, Mattias Karlsson eller den grupp han satt samman visar tydligt att han inte förstår värdet av att ha en bred konservativ grupp av individer som kan både stärka och bredda den konservativa och nationella ideologin. Antingen är man “Sverigevän” eller så är man det inte. Det finns en betydligt bredare grupp potentiella väljare till en Sverigevänlig politik än vad smalspåriga skribenter som Anton Stigermark tycks kunna se. Tiden lär utvisa vem som har rätt gällande denna fråga.

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

Tidig demokrati i Norden

KULTURDe nordiska vikingasamhällena var mer demokratiska än vi kanske tror. Då vi läser om vikingar och deras härjningar i världen, kanske vi tänker att de var mycket ociviliserade och våldsamma. Men det är inte hela sanningen om vikingar. Det fanns samtidigt med våldet en kultur med etablerad ordning för ett demokratiskt beslutsfattande bland fria män, som handlade om lag och rätt, konfliktlösning, sociala frågor och politik, det vill säga maktfrågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend