Skip to Content

Mattias Karlsson, SD:s chefsideolog, har lanserat en konservativ tankesmedja tillsammans med folklivsforskaren Dan Korn, skribenten Malcom Kyeyune, statsvetaren Asle Toje samt vd:n på brittiska tankesmedjan New Direction, Naweed Khan. Foto: Nya Tider, Wikipedia/Bengt Oberger, ledarsidorna.se, gvspeakers.ru, samtiden.se
OPINION: ANTON STIGERMARK

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

PappersupplaganNya Tider v. 8

Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Publicerad: 18 februari, 2020, 16:32

 • Svenska

Läs även

Att debattera konservatismen står återigen på dagordningen. Anledningen till varför är enkel: SD:s mångårige chefs­ideolog Mattias Karlsson har gått ut med bildandet av en tankesmedja som ska gå under namnet ”Oikos”. Oikos är grekiska och betyder ungefär ”hem” eller liknande. Namnet är säkert inspirerat av den nyss bortgångne filosofen Roger Scruton som myntade termen ”oikofobi”, vilket är ett sätt att karaktärisera en liberal vänster som drar sig undan från det egna för att i­stället bejaka det främmande.

Lanseringen av en tankesmedja borde inte vara ägnat att förvåna. Den som sedan tidigare är bekant med Karlsson som politiker vet att han i sin retorik gärna lyfter fram betydelsen av idépolitik.

Det har emellertid gjorts klart att Oikos inte ska vara något renodlat SD-projekt. En omständighet som väckt uppmärksamhet är att smedjans förtroenderåd visat sig bestå av en samling sinsemellan olika karaktärer. Nämnas kan folklivsforskaren Dan Korn, skribenten Malcom Kyeyune, statsvetaren Asle Toje samt vd:n på brittiska tankesmedjan New Direction, Naweed Khan.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Det är säkert trevligt att träffas och prata. //Däremot retar jag mig på alla som använder ordet ”tankesmedja ” //
  Tankar skall man kunna styra och i en smedja framställer nyttiga saker med hjälp av 1000 gradig hetta och olika redskap.
  Katalys , Timbro , Seglora, osv…är inget annat än klubbar för pratmakare och Besserwissar . Snatter och babbel…dom åstadkommer inget som kan ätas eller säljas. Malliga typer som försöker tro att dom är något.
  Uppblåsta fjantar som försörjs av andras arbete. VEM betalar ????

 • SefastTronde

  Att Anton Stigermark inte tror på Oikos, Mattias Karlsson eller den grupp han satt samman visar tydligt att han inte förstår värdet av att ha en bred konservativ grupp av individer som kan både stärka och bredda den konservativa och nationella ideologin. Antingen är man ”Sverigevän” eller så är man det inte. Det finns en betydligt bredare grupp potentiella väljare till en Sverigevänlig politik än vad smalspåriga skribenter som Anton Stigermark tycks kunna se. Tiden lär utvisa vem som har rätt gällande denna fråga.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Gå till arkivet

Send this to a friend