Skip to Content

Mattias Karlsson, SD:s chefsideolog, har lanserat en konservativ tankesmedja tillsammans med folklivsforskaren Dan Korn, skribenten Malcom Kyeyune, statsvetaren Asle Toje samt vd:n på brittiska tankesmedjan New Direction, Naweed Khan. Foto: Nya Tider, Wikipedia/Bengt Oberger, ledarsidorna.se, gvspeakers.ru, samtiden.se
OPINION: ANTON STIGERMARK

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

PappersupplaganNya Tider v. 8

Sverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Publicerad: 18 februari, 2020, 16:32

 • Svenska

Läs även

Att debattera konservatismen står återigen på dagordningen. Anledningen till varför är enkel: SD:s mångårige chefs­ideolog Mattias Karlsson har gått ut med bildandet av en tankesmedja som ska gå under namnet ”Oikos”. Oikos är grekiska och betyder ungefär ”hem” eller liknande. Namnet är säkert inspirerat av den nyss bortgångne filosofen Roger Scruton som myntade termen ”oikofobi”, vilket är ett sätt att karaktärisera en liberal vänster som drar sig undan från det egna för att i­stället bejaka det främmande.

Lanseringen av en tankesmedja borde inte vara ägnat att förvåna. Den som sedan tidigare är bekant med Karlsson som politiker vet att han i sin retorik gärna lyfter fram betydelsen av idépolitik.

Det har emellertid gjorts klart att Oikos inte ska vara något renodlat SD-projekt. En omständighet som väckt uppmärksamhet är att smedjans förtroenderåd visat sig bestå av en samling sinsemellan olika karaktärer. Nämnas kan folklivsforskaren Dan Korn, skribenten Malcom Kyeyune, statsvetaren Asle Toje samt vd:n på brittiska tankesmedjan New Direction, Naweed Khan.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Anton Stigermark

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • RL, Vallentuna

  Det är säkert trevligt att träffas och prata. //Däremot retar jag mig på alla som använder ordet “tankesmedja ” //
  Tankar skall man kunna styra och i en smedja framställer nyttiga saker med hjälp av 1000 gradig hetta och olika redskap.
  Katalys , Timbro , Seglora, osv…är inget annat än klubbar för pratmakare och Besserwissar . Snatter och babbel…dom åstadkommer inget som kan ätas eller säljas. Malliga typer som försöker tro att dom är något.
  Uppblåsta fjantar som försörjs av andras arbete. VEM betalar ????

 • SefastTronde

  Att Anton Stigermark inte tror på Oikos, Mattias Karlsson eller den grupp han satt samman visar tydligt att han inte förstår värdet av att ha en bred konservativ grupp av individer som kan både stärka och bredda den konservativa och nationella ideologin. Antingen är man “Sverigevän” eller så är man det inte. Det finns en betydligt bredare grupp potentiella väljare till en Sverigevänlig politik än vad smalspåriga skribenter som Anton Stigermark tycks kunna se. Tiden lär utvisa vem som har rätt gällande denna fråga.

Medieföretag förbjuder spridning av artikel negativ för Joe Biden

UTRIKESDen 14 oktober blockerade de sociala medieplattformarna Facebook och Twitter möjligheten att sprida en artikel från dagstidningen New York Post om hur sonen till presidentkandidaten Joe Biden använt faderns ställning vid affärer i Ukraina. Förbudet fick dock motsatt verkan, då antalet läsare av artikeln fördubblades när de båda företagen införde blockeringen.

Regeringen skapar grogrund för ny migrantvåg till Sverige

INRIKESRegeringen skickar nu ut ett migrationspolitiskt lagförslag på remiss, som skulle innebära ett antal lättnader i asyllagstiftningen. Enligt bedömare är det uppenbart att Socialdemokraterna har vikit sig för Miljöpartiet, och förslaget får kraftig kritik från de partier som sägs bilda ”det konservativa blocket”. ”Det här betyder krig”, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Thoralf Alfsson berättar om sina år i SD – från riksdagsinträde till uteslutning

BOKRECENSIONRECENSION: I boken Mina politiska fighter, med underrubriken ”Jag var inte naiv!”, skriver den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten Thoralf Alfsson om sina erfarenheter av att arbeta för ett parti som alltid motarbetats av olika delar av etablissemanget. Läsaren får också en bild av riksdagens arbete inifrån, liksom av det parti som kom att utesluta honom.

Karlstads skattebetalare stod för notan när SSU åt grillbuffé och Moderaterna minglade

INRIKESNär Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) hade kongress i Karlstad njöt ungdomarna av en lyxig grillbuffé till ett värde av nästan 500 kronor per person. Men trots att förbundet har inkomster på hela 163 miljoner kronor, skickades notan på 50 000 kronor till Karlstads skattebetalare. Nya Tider kan även avslöja att skattebetalarna stod för notan när Moderaterna anordnade ett ”välkomstmingel” för 70 000 kronor.

Ålderspensionssystemets finansiering – en finansiell kuliss

ANALYSDet svenska pensionssystemet skall vara självfinansierande och ligger därför utanför den egentliga statsbudgeten. Systemet bygger på två huvudpelare, den allmänna pensionsavgiften, som skall betalas av alla löntagare, och arbetsgivaravgiftens ålderspensionsavgift. Båda redovisas i regeringens budgetproposition och står för vardera cirka 135 miljarder kronor. Den allmänna pensionsavgiften tas dock inte ut, utan betalas med allmänna skattemedel, vilket betyder att närmare hälften av finansieringen av ålderspensionen uteblir. Regeringen redovisar ändå avgiften som om den fanns.

Kallt i både norr och söder

KRÖNIKADagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

Vita bönder i Sydafrika har fått nog – välter polisbil

SYDAFRIKANär ännu en vit farmare blev brutalt mördad samlades upprörda vita bönder utanför domstolen i staden Senekal i delstaten Free State i Sydafrika. De protesterade mot polisens ointresse att utreda farmattackerna och politikernas ovilja att stoppa dessa. Demonstranterna välte en polisbil och jagade bort poliserna. Sydafrika har inte sett så kraftfulla protester från vita på decennier.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Gå till arkivet

Send this to a friend