Skip to Content

Gunnar Sandelin Gunnar Sandelin, journalist och författare. Foto: Nya Tider
KRÖNIKA

Varför diskuterar vi inte den stora demografiska förändringen?

Sverige genomgår i vår levnadstid genomgripande demografiska förändringar. Detta sker utan offentlig debatt eller ens ett erkännande om att vårt lands befolkning förändras i grunden, menar veckans debattör, journalisten Gunnar Sandelin. En så viktig fråga får vi inte blunda för, menar han.

Publicerad: 12 april, 2017, 18:56

 • Svenska

Läs även

Nyligen kom årets siffror från Statistiska Central­byrån med uppgifterna om befolkningssammansättningen för 2016, baserade på vår folkbokföring. Diagrammet till höger speglar förändringarna sedan millennieskiftet mellan invånare med svensk och utrikes bakgrund. Befolkningen med utländsk bakgrund har ökat med 1 137 002 personer medan den svenskättade delen av befolkningen minskat med 21 167 personer. (Personer med en utrikes och en svenskfödd förälder har delats 50/50 i statistiken).

Skillnaderna fortsätter att skena iväg. Mellan 2015 och 2016 har utrikes födda ökat med 108 233 personer och inrikes födda med två utrikes födda föräldrar med 25 049 personer. Inrikes födda med en utrikes född och en inrikes född förälder har ökat med 14 972 personer. Barn till dem som har båda föräldrarna födda i Sverige har minskat med 4 118 personer.

Den här sifferexercisen är till för att visa vårt lands dramatiska demografiska förändring. Men den är inte någonting som diskuteras öppet, vare sig inom politiken eller inom media. Istället propagerar de oftast för mångkultur och fortsatt stor invandring. Därför finns det starka skäl att tro att svenska folket inte känner till omfattningen av den pågående befolkningsförändringen och således inte har fått säga vad de tycker om att deras land förändras så dramatiskt i grunden. Denna utveckling kommer heller inte att klinga av den närmaste tiden, trots att strömmen av asylsökande minskat kraftigt sedan ”rekordåret” 2015 och lagstiftningen för asyl- och anhöriginvandring stramats åt. Bilden kompliceras också av att behandlingen av ansökningarna av uppehållstillstånd släpar efter. Förra året beviljade Sverige 150 000 uppehållstillstånd, varav hälften till asylsökande, en siffra utan tidigare motstycke. Sverige gav tre gånger så många personer asyl som hela övriga Norden tillsammans!

Drygt 90 000 personer utan uppehållstillstånd befann sig den 1 mars i Migrationsverkets mottagningssystem. De närmaste fyra åren väntas drygt 270 000 anhöriginvandrare söka om att få stanna. Till det kommer någonstans i spannet 25 000-70 000 asylsökande årligen fram till 2021, enligt Migrationsverkets senaste flexibla prognos. En viktig fråga för den framtida demografin är beviljandegraden, där Sverige legat betydligt högre än sina grannländer. Förra året ökade de positiva asylbesluten från 38 procent till över 70 procent och nu ligger de runt hälften av ärendena. En avgörande fråga är också hur många som till följd av skärpt asyllagstiftning får tillfälliga uppehållstillstånd. En liten fingervisning kan man få från årets tre första månader, där hälften av asylbesluten var tillfälliga.

Befolkningsökningen i vårt land består till stor del av outbildade människor, mestadels unga män, från tredje världens mest våldsamma och dysfunktionella länder där islam dominerar. Det är inte en rasistisk/islamofobisk utsaga utan något som grundar sig på fakta. Från 2014 och fram till nu är 68 procent av alla asylsökande av manligt kön. Länder i topp de senaste åren är: Syrien, Afghanistan, Irak, Somalia, statslös (Syrien/Palestina), Eritrea och Iran.

Arbetsförmedlingen har de senaste åren rapporterat att minst hälften av de arbetssökande som sökt asyl och som fått stanna har ingen eller bara en kortare skolgång. Uppskattningsvis har endast runt tio procent av de nyanlända minst tre års eftergymnasial utbildning. EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans har dessutom konstaterat att en majoritet av de utomeuropeiska asylsökande som kommer till Europa inte är flyktingar utan välfärdsmigranter.

Det finns inte någon anledning att tro att den demografiska förändringen, där andelen personer med utrikes bakgrund ökar medan andelen som har svensk bakgrund minskar, skulle upphöra eller gå åt andra hållet. SCB redovisar folkbokförda personer, ofta med retroaktiv verkan. Från asylansökan till beviljat uppehållstillstånd och sedan till fast bostadsadress kan det ta lång tid.

Varför är det tabubelagt att diskutera konsekvenserna av den stora förändringen från att vara ett folk till att bli en befolkning? Nu förs diskussionen nästan enbart på nätet, där inlägg exempelvis på Facebook, Flashback eller olika invandringskritiska sajter av skiftande kvalitet talar om ett pågående ”befolkningsbyte” och att Sverige kommer att sjunka som en sten. Där sägs också tämligen frekvent saker som att Sverige förr eller senare kommer att bli ett land i tredje världen med sharialagar. Vore det inte bättre om vi istället fick en öppen diskussion i våra etablerade medier där vi utan moraliska pekpinnar och brännmärkningar kunde få allsidig och korrekt information istället för den agendajournalistik som dominerar i dag? Har vi inte en plikt att förvalta vad tidigare generationer byggt upp? Har vi rätt att i grunden förvandla ett land bara på några decennier? Ödesfrågan är: Vilket Sverige vill vi ha?

Källor: SCB:s befolkningsregister, statistik från Migrationsverkets och övriga nordiska länders dito samt Migrationsverkets Verksamhets- och utgiftsprognos, februari 2017.

Gunnar Sandelin

gunnar.sandelin@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  ” Länder i topp de senaste åren är: Syrien, Afghanistan, Irak, Somalia, statslös (Syrien/Palestina), Eritrea och Iran”. Det här är en värdemätare hur Sverige ter sig om ett antal år och för den hågade är det fritt att studera de sociala, ekonomiska,vetenskapliga och industriella framgångar ovanstående länder uppnått i modern tid? Svensken tror säkert att vi kommer att ha kvar vår välfärd under överskådlig tid, men då man tar med sig sin kultur och framför allt sin religion (Islam) hemifrån så blir vårt samhälle mer likt ovan uppräknade länder.
  Håller helt och fullt med Gunnar Sandelin att vi står inför en ödesfråga. Vårt land är uteslutande byggt med svenska värderingar och med en okunnig regering är vi inne på en mycket farlig väg där vi är maktlösa att forma vår egen framtid.

  • Tricky Dick

   Det blir barnbarnen till de som röstade fram politikerna som skapade ”det nya Sverige” som får ta smällen en dag!

   Den intelligensbefriade 7-klövern sen kommer med all säkerhet nån gång i framtiden att få slutfacit på sitt misslyckade samhällsexpriment. När den dagen kommer skrivs den antagligen ut på arabiska!

 • pappa sven

  Häftigt dock sades motivet vara att det föds för få barn i landet . . . bifogar ett decenniums försök att ”rätta till” detta problem och se hur kontraproduktivt det blivit . . dvs vi importerar hiskeligt många MEN vi importerar väldigt få barn….

 • pappa sven

  Häftigt dock sades motivet vara att det föds för få barn i landet . . . bifogar ett decenniums försök att ”rätta till” detta problem och se hur kontraproduktivt det blivit . . dvs vi importerar hiskeligt många MEN vi importerar väldigt få barn….
  https://bjornwiklund.wordpress.com/2017/03/14/demography-i-eng

 • snaphanen

  For at vise, hvor grotesk det projekt Sverige er i gang med: Pakistans befolkningstilvækst på ét år er 4 mio mennesker. Nigerias befolkningstilvækst på et år er 5 mio mennesker. Svenske politikere vil tømme dette menneskehav

 • Birgitta G

  Svenska folket hålls fortfarande i ett kraftfullt grepp av etablissemanget och är medvetna om att ge uttryck för fel åsikt får konsekvenser. Ingen vill förlora sitt jobb för att ha uttryckt sin mening och bli uthängd som rasist i media eller på nätet. Personer har förlorat sina jobb, blivit mobbade och även tagit sitt liv pga av etablissemangets mobbning för att de använt sin lagstadgade yttrandefrihet. Vi har faktiskt inte ens en fullvärdig demokrati i vårt land längre, pga av inskränkt yttrandefrihet- ingen får ju tycka fel enligt ledande politiker.

  När jag var i 20 års ålder för ca 40 år sedan hade vi i umgängeskretsen och på jobbet ofta diametralt olika uppfattningar om sakernas tillstånd men deltog i samma fester med diskussioner utan osämja och gillade varandra självklart ändå. Då var ordet fritt och yttrandefriheten en självklarhet. Ordet har inte varit fritt i vårt land sedan ca 2010, då jag vet att jag om och om igen tänkte var är det offentliga samtalet om vad den förändrade befolkningsstrukturen medför, som blev allt mer tydlig i samhället och kännbar på arbetet.

  Det är givetvis lättare att diskutera sina åsikter, sin oro och sorg över sitt förlorade hemland med likasinnade för att lätta på trycket och slippa magkatarr, hjärtinfarkt och stroke pga inre frustration. En politiskt iscensatt samhällsomvandling pågår, och svenska folket har aldrig fått säga sin mening om det, j fr offentliga mätningar som visar att svenska folket aldrig har varit positiva till massmottagning av främmande människor. Vi har oftast varit mycket kloka, ansvarstagande och noggranna med att vi ska bara ta oss an det vi kan klara för ett fungerande samhälle. Svenska folket har heller aldrig tidigare varit utopister.

  Och, majoriteten av svenskarna är inte rasister men däremot fruktansvärt oroliga för framtiden med en totalt förändrad befolkningsstruktur av personer som tycker att det mesta av vår svenska livsföring sedan generationer bakåt är förkastlig och att det är vi, värdbefolkningen som ska ändra oss för att passa dem. Hur ska våra barn och barnbarn klara av det och vad får våra barn för liv om de stannar kvar i Sverige efter sin utbildning. Många välutbildade kapabla svenskar har i en strid ström sista åren lämnat Sverige för andra civiliserade västländer.

  Majoriteten av svenska folket för som sagt sina diskussioner om samhällsutvecklingen innanför lyckta dörrar ännu så länge och vi får se när barriärerna rämnar och åsikterna blir publika. Det är bara att granska inläggen på nätet så framträder en tydlig bild av samhällsklimatet. Diskussionen borde ha pågått öppet och civiliserat sedan början av decenniet för ett fungerande samhälle.

  Och, att bjuda in och avlöna snart en miljon personer från tredje världen där majoritet inte kunnat skaffa sig samma standard som svenska folket generellt har kommer att få konsekvenser som jag medvetet förtränger.

 • linovati

  Andelen äldre i Sverige blir allt högre och vi behöver därför en bättre demografisk åldersfördelning, sägs det ofta. Detta (och den humanitära hybrisen) motiverar en ohämmad invandring utan krav.
  Men eftersom en majoritet av dessa ”demografiskt lämpliga” invandrade individer inte jobbar och inte heller sannolikt kommer att jobba (det finns ju i normalfallet faktiskt inga jobb där dom egentligen behövs) så uppstår frågan.
  Måste nu inte Sveriges stackars åldrande befolkning försörja ännu fler?

  • Tricky Dick

   Politikernas resonemang är alltså att invandrare ska ta hand åldrande svenskar. Men även invandrare åldras. Det betyder att massinvandring blir en ”Never Ending Story”, för dessa måste troligen också tas om hand på äldre dar! Eller gäller något annat för denna grupp?

Att skjuta budbäraren

chefredaktören har ordetCensuren inom systemmedia har gått så långt att man inte bara vägrar att befatta sig med åsikter och fakta som går utanför den egna smala åsiktskorridoren, man brännmärker även människor så att de aldrig kan uttala sig igen, inte ens i okontroversiella frågor.

Rolf Hillegren, fd kammaråklagare. Foto: Nya Tider

Den slokande stången

KRÖNIKA

Varför bråka med Ungern om 1 294 migranter?

Chefredaktören har ordetDen 6 september meddelade EU-domstolen att Ungern bara har att foga sig och ta emot ”migrantkvoten” som EU-kommissionen beslutat. Ungern vägrar. Det är helt uppenbart att detta inte handlar om dessa migranters väl och ve, utan om att hela Europa ska förändras till oigenkännlighet.

Svikarna på Nordea

Nordea lämnar Sverige. Bankens föregångare Nordbanken räddades med svenska skattepengar, men nu ger Nordea skattebetalarna fingret. Lika bra att vi slipper dessa svikare, menar docent Alf Ronnby.

Washington: En vacklande gigant

OPINION: MANUEL OCHSENREITER

Tankar om Twitter

KRÖNIKA

Släkten är bäst

OPINION: ARVID ÖHMANKusinäktenskap och även barn som resultat av närmare relationer än så har på senare år ökat kraftigt som ett resultat av det mångkulturella samhället. Arvid Öhman har bedrivit omfattande studier om vad vetenskapen har att säga om kusinäktenskap och hur fenomenet betraktas i olika kulturer.

Strid inför kyrkovalet

Många invandringskritiska och nationalistiska opinionsbildare uppmanar nu alla att gå med i Svenska kyrkan och rösta på Sverigedemokraterna i kyrkovalet i september. Det skulle faktiskt kunna resultera i att man byter ut hela den politiskt korrekta ledningen för Svenska kyrkan.

Gå till arkivet