Skip to Content

Armin Laschet (CDU) och Markus Söder (CSU) i en gemensam coronasäkrad presskonferens gällande kandidaturen. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Fortsatt oklarhet beträffande ”K-frågan”

Digital utgåva

Besked från konvent i Berlin: Både Söder och Laschet redo att kandidera. 50 Förbundsdagsledamöter begärde i fredags att få besluta om kanslerskandidat och krävde att det skall ske vid pingst. Det fick i sin tur ministerpresidenten i Hessen, Volker Bouffier att göra ett motutspel: ”Laschet och Söder måste komma överens inom en vecka”, anser han.

Publicerad: 14 april, 2021, 11:04

  • Svenska

Läs även

På ett slags konvent (med delar av partiledningarna i CDU och CSU samt delstatsledare ur Förbundsdagen) under söndagen den 11 april kom till sist CSU-ledaren Markus Söders svar på mångas önskan. Han är redo att bli kanslerskandidat om han får stöd också av CDU. Det föregicks av flera dagars medieutspel emot honom och olika åsikter om procedur och om vilka som skall få delta i det korandet och hur snabbt det måste ske eller om det går att vänta ytterligare. Fortfarande finns inget besked om vem som skall vara kanslerskandidat i höstens förbundsdagsval. Vem av de båda partiledarna Armin Laschet (CDU) och Markus Söder (CSU) som skall utses till kanslerskandidat för de båda partierna kan faktiskt utvecklas till en smärre kalabalik eller har redan gjort så.

Olika utspel om att bestämma sig snarast, eller till pingst och att låta Förbundsdagsfraktionen få avgörandet, verkade röra till det ordentligt i de kristdemokratiska partirörelserna. Att olika personer ser sin egen position och framtida möjligheter till regeringsposter hotas om fel person blir utsedd har också uppenbarats genom utspelen som avslutade veckan. Den mycket USA-vänlige Friedrich Merz, som förlorade CDU:s partiledarval, uttalade sig under fredagen helt mot Markus Söder, som dock åtnjuter stor popularitet bland vanligt folk, Merz krävde att Armin Laschet borde bli kanslerskandidat och viftade bort alla de opinionsmätningar som visar att Laschet är mindre populär än de impopulära kanslerskandidaterna från de andra stora partierna SPD och Grünen. ”CDU kan inte tillåta att kanslerskandidaturen tas (ifrån oss)” var hans besked och han förklarade sin syn på de dåliga mätningarna för Laschet med: ”mätningar ger en ögonblicksbild, de duger inte till varaktiga, långfristiga, personpolitiska och strategiska beslut”.

Dessutom ser sig Förbundsdagsfraktionen som förbigångna och under fredagen begärde 50 ledamöter att de måste få medinflytande och att en sammankomst i pingst måste ge dem rösträtt i frågan. Det utspelet väckte i sin tur förargelse och under lördagen kom moteld. Hessens ministerpresident Volker Bouffier (som ålderman bland ministerpresidenterna har han en särskild tyngd inom Unionspartierna) ville inte uttala sig för eller emot någon, men han motsatte sig Förbundsdagsledamöternas krav på att få hålla en omröstning och möjligheten att dessa skulle påverka beslutet redan på söndagen och uttala någon slags predestinering genom att visa vilken de flesta föredrar. Enligt tidningen FAZ skulle Laschet ha känt på sig att han har större stöd än Söder i gruppen och hoppats på någon påtryckning till sin fördel. Ett slags möjlighet till trixande som Bouffier starkt reagerade mot och han hävdade att han ”personligen skulle ingripa” om de försökte något. Bouffier menade dock att de båda partiledarna Laschet och Söder i samförstånd förväntas komma överens med varandra (en fungerande tradition som brukar råda i förhållandet mellan CDU och CSU) om vem som skall vara spetskandidat till Förbundsdagen och han ger dem en vecka.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

UTRIKESEn man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Gå till arkivet

Send this to a friend