Skip to Content

Armin Laschet (CDU) och Markus Söder (CSU) i en gemensam coronasäkrad presskonferens gällande kandidaturen. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Fortsatt oklarhet beträffande ”K-frågan”

Digital utgåva

Besked från konvent i Berlin: Både Söder och Laschet redo att kandidera. 50 Förbundsdagsledamöter begärde i fredags att få besluta om kanslerskandidat och krävde att det skall ske vid pingst. Det fick i sin tur ministerpresidenten i Hessen, Volker Bouffier att göra ett motutspel: ”Laschet och Söder måste komma överens inom en vecka”, anser han.

Publicerad: 14 april, 2021, 11:04

  • Svenska

Läs även

På ett slags konvent (med delar av partiledningarna i CDU och CSU samt delstatsledare ur Förbundsdagen) under söndagen den 11 april kom till sist CSU-ledaren Markus Söders svar på mångas önskan. Han är redo att bli kanslerskandidat om han får stöd också av CDU. Det föregicks av flera dagars medieutspel emot honom och olika åsikter om procedur och om vilka som skall få delta i det korandet och hur snabbt det måste ske eller om det går att vänta ytterligare. Fortfarande finns inget besked om vem som skall vara kanslerskandidat i höstens förbundsdagsval. Vem av de båda partiledarna Armin Laschet (CDU) och Markus Söder (CSU) som skall utses till kanslerskandidat för de båda partierna kan faktiskt utvecklas till en smärre kalabalik eller har redan gjort så.

Olika utspel om att bestämma sig snarast, eller till pingst och att låta Förbundsdagsfraktionen få avgörandet, verkade röra till det ordentligt i de kristdemokratiska partirörelserna. Att olika personer ser sin egen position och framtida möjligheter till regeringsposter hotas om fel person blir utsedd har också uppenbarats genom utspelen som avslutade veckan. Den mycket USA-vänlige Friedrich Merz, som förlorade CDU:s partiledarval, uttalade sig under fredagen helt mot Markus Söder, som dock åtnjuter stor popularitet bland vanligt folk, Merz krävde att Armin Laschet borde bli kanslerskandidat och viftade bort alla de opinionsmätningar som visar att Laschet är mindre populär än de impopulära kanslerskandidaterna från de andra stora partierna SPD och Grünen. ”CDU kan inte tillåta att kanslerskandidaturen tas (ifrån oss)” var hans besked och han förklarade sin syn på de dåliga mätningarna för Laschet med: ”mätningar ger en ögonblicksbild, de duger inte till varaktiga, långfristiga, personpolitiska och strategiska beslut”.

Dessutom ser sig Förbundsdagsfraktionen som förbigångna och under fredagen begärde 50 ledamöter att de måste få medinflytande och att en sammankomst i pingst måste ge dem rösträtt i frågan. Det utspelet väckte i sin tur förargelse och under lördagen kom moteld. Hessens ministerpresident Volker Bouffier (som ålderman bland ministerpresidenterna har han en särskild tyngd inom Unionspartierna) ville inte uttala sig för eller emot någon, men han motsatte sig Förbundsdagsledamöternas krav på att få hålla en omröstning och möjligheten att dessa skulle påverka beslutet redan på söndagen och uttala någon slags predestinering genom att visa vilken de flesta föredrar. Enligt tidningen FAZ skulle Laschet ha känt på sig att han har större stöd än Söder i gruppen och hoppats på någon påtryckning till sin fördel. Ett slags möjlighet till trixande som Bouffier starkt reagerade mot och han hävdade att han ”personligen skulle ingripa” om de försökte något. Bouffier menade dock att de båda partiledarna Laschet och Söder i samförstånd förväntas komma överens med varandra (en fungerande tradition som brukar råda i förhållandet mellan CDU och CSU) om vem som skall vara spetskandidat till Förbundsdagen och han ger dem en vecka.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Snöplig sorti för biologisk man i kvinnlig OS-tävling

UTRIKESDet blev ett totalt misslyckande för Laurel Hubbard, en manlig tyngdlyftare som tilläts tävla i kvinnlig tyngdlyftning i OS. Men tre misslyckade lyftförsök fick honom dock utslagen ur tävlingen i +87-kiloklassen i tyngdlyftning för kvinnor. Inget hindrar heller andra män från att tävla mot kvinnor – det är upp till de enskilda länderna att bestämma vem man skickar till OS meddelar den internationella olympiska kommittén, IOK.

Islam i Ryssland: Tusen omväxlande år med blodig terror och fredlig renässans

UTRIKESI Europa oroar sig många för islamisering. Vårt grannland Ryssland har en lång historia med olika riktningar inom islam, en historia som paradoxalt nog både varit blodigare och lugnare än den europeiska historien med muslimer. Kan vi lära något av ryssarnas erfarenheter?

Gates Foundations-anställda vill byta jobb

UTRIKESMelinda French Gates talade onsdagen den 28 juli med de anställda på Bill & Melinda Gates Foundation för första gången sedan hon och Bill Gates meddelade sin skilsmässa, eftersom den filantropiska organisationen med 65 miljarder dollar i kassan alltmer ställs inför interna frågor om sin framtid och uppdrag. Parets separation efter 27 års äktenskap och pressrubriker med anklagelser om oegentligheter från Bill Gates sida har orsakat uppenbar oro i organisationens led, enligt tre nuvarande anställda, som talat med nyhetssiten Business Insider på villkor av anonymitet.

”Välkomna, nykomlingar!”

UTRIKESProfessor Alexander Dugin, filosof och geopolitisk expert från Ryssland, ser världen förändras: den gamla liberalismen ersätts av en ny, aggressiv, globalistisk mutation.

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

UTRIKESDet befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Island: Vaccinerna funkar inte

COVID-19Island är något av vaccinförespråkarnas mönsterland, med över 90 procent av befolkningen över 40 år vaccinerad. Den 26 juni avskaffade man alla kvarvarande restriktioner. Men sedan dess har nya fall ökat snabbt – bland vaccinerade. Nu säger landets chefsepidemiolog att man kanske måste leva med restriktioner i decennier.

Paris

Protester över hela världen mot vaccinpass och restriktioner

VIDEOUnder parollen World Wide Rally For Freedom anordnades lördagen den 24 juli gemensamma protester över hela världen. Över 180 städer hade anmält sig och utifrån det bildmaterial som arrangörerna fått in verkar uppslutningen ha varit enorm, upp till tiotusentals eller hundratusentals deltagare på sina håll. Även i städer som är i total lockdown bröt människor igenom poliskedjorna och ropa ”Frihet!”.

Minst 45 000 amerikaner har avlidit inom tre dygn efter covid-vaccination

COVID-19Visselblåsare med unik insyn i både USA:s rapporteringssystem för misstänkta biverkningar av vaccin, inklusive dödsfall, och olika sjukförsäkringssystem har slagit larm om att de egentliga siffrorna är minst fem gånger högre än de officiellt angivna, som redan de är höga. Det framkommer också någonting hitintills okänt, att det finns dolda parallella rapporteringssystem. Man känner sedan tidigare till att siffror i rapporteringssystemet VAERS är underrapporterade med 10-100 gånger. Läggs den offi­ciella statistiken i ett diagram ser vi hur illa det är och att fler dött från covid-vaccinen än alla andra vaccin sammantaget som någonsin rapporterats. Därför har nu en stämningsansökan lämnats in mot hälsomyndig­heterna om att de utsätter befolkningen för ”omedelbar, potentiellt livshotande skada”.

Gå till arkivet

Send this to a friend