Skip to Content

T.v: Expressens vapenbrottsdömde reporter Diamant Salihu i dörren till Fabian Fjällings hem. Foto: Fabian Fjälling. T.h: Bechir Rabani från Megafonerna utanför Diamant Salihus bostad. Foto: Sanna Hill
MEDIA

Ingen ska trakasseras i sitt hem

Medborgarjournalisten Bechir Rabani har försökt intervjua journalister i deras hem, något som fått stor uppmärksamhet. Nya Tider anser att det är bra att diskussionen kommit igång om dessa metoder, som bland andra Expressen använt sig av för att skrämma människor till tystnad.

Publicerad: 3 maj, 2017, 12:10

  • Svenska

Läs även

Bechir Rabani från Megafonerna, ett oberoende nätverk av medborgarjournalister, besökte tillsammans med en kameraman Expressens reporter Diamant Salihu och chefredaktör Thomas Mattsson i deras hem för att ställa frågor om deras oetiska och obehagliga arbetsmetoder. Ingen öppnade, men det korta filmklippet har ändå blivit väldigt omtalat.

Nya Tider kan självklart inte ta ansvar för Bechir Rabanis aktion, men debatten har ändå kommit att handla mycket om Nya Tider och vi vill därför ge vår syn på både aktionen i sig och hembesök generellt som journalistisk metod.

Bechir Rabani beskriver själv aktionen som en protest mot hembesök som journalistisk metod – alltså tvärtemot hur politiskt korrekta journalister valt att misstolka den. Aktionen var en reaktion på Expressens arbetsmetoder, när Diamant Salihu oannonserat åkte till medborgarjournalisten Fabian Fjällings bostad, fotade och filmade honom mot hans vilja och sedan under krigsrubriken ”Identiteten avslöjad” hängde ut honom i tidningen. Expressen hade till och med enligt uppgift ringt och trakasserat Fabians fru och barn, som inte har något med hans journalistiska verksamhet att göra.

Många skickade blommor och uppmuntrande meddelanden för att stötta Fabian Fjälling och hans familj efter Expressens trakasserier. Foto: Nya Tider

Många skickade blommor och uppmuntrande meddelanden för att stötta Fabian Fjälling och hans familj efter Expressens trakasserier. Foto: Nya Tider

 

Liksom Rabani förklarat i kommentarer till filmen uppfattar vi den som ironisk, sarkastisk och med en medvetet provokativ ton för att peka på hur obehagligt det är med hembesök. Syftet var att uppmärksamma metoderna och väcka debatt. Själva intervjuförsöket med Expressen handlade just om att ställa frågor kring arbetsmetoderna. Det är uppenbart att Rabani ville att de ansvariga skulle få förklara sig inför hela Sverige, alltså motsatsen till det han senare kommit att beskyllas för, nämligen att ”försöka tysta journalister”.

Det är tragikomiskt att Expressen och resten av det politiskt korrekta journalistkollektivet i Sverige betecknat Rabanis besök som ”hotfullt och obehagligt”, medan de aldrig ifrågasatt hembesök när det riktats mot visselblåsare och dissidenter som verkligen drabbats hårt.

Det man riktat in sig på speciellt är när Bechir Rabani säger ”de kommer hem till oss, gå hem till dem”, och spekulerar i vad som skulle hända om 20-30 personer per dag åkte till dessa journalisters bostad och frågade dem om varför de gör hembesök och om de tycker att det är en bra metod.

Det finns två saker att notera här. För det första uppmanar Rabani inte till något olagligt, utan talar om medborgarjournalister som gör besök för att ”filma, intervjua dem”. Vi vill framhålla att journalister inte har några särrättigheter att ringa på någons dörr, journalist är ingen skyddad titel. Rabani är lika mycket journalist som Salihu. För det andra uppmanar han inte till att besöka vilka journalister som helst, utan just de journalister som ägnar sig åt tvivelaktiga metoder som hembesök.

Dessa två saker är viktiga att komma ihåg i det uppskruvade tonläge som blivit i vissa journalistkretsar.

Vi uppfattar Rabanis aktion som ett försök att genom sarkasm och ironi väcka debatt i en angelägen samhällsfråga. Vi uppfattar också uttalandet om hur det skulle se ut om 20-30 medborgarjournalister besökte just dessa Expressenjournalister som en hårdragning av en oönskad och skrämmande utveckling.

Självklart vill ingen i samhället ha en situation där man gör oannonserade och obehagliga hembesök. Detta oavsett om man är journalist eller privatperson. Kritik av sådana metoder är något som Nya Tider helt och fullt instämmer i. Vi har själva vid upprepade tillfällen uppmärksammat och kritiserat sådana oetiska metoder i våra ledare och andra texter.

Vi anser att det är utmärkt att denna debatt, tack vare Rabanis aktion, kommit igång. Bonnierkoncernen och andra politiskt korrekta medier har använt dessa moraliskt tveksamma metoder i åratal för att skrämma obekväma röster till tystnad. Arbetsmetoderna med hembesök och uthängningar är något som drabbat enskilda mycket hårt och de politiskt korrekta journalisterna har redan drivit minst två personer till sin död: Röda korsetvolontären Barbro Feldt och sverigedemokraten Mattias Philipsson.

Det är i den kontexten Sanna Hill, Nya Tiders viceredaktör, uttalade sig gillande om det aktuella filmklippet – en aktion emot hembesök, inte för. Detta är en inställning som redaktionen på Nya Tider delar. Vi vill verka för ett samhälle där sådant inte förekommer.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Kommunfullmäktige drog in SD:s partistöd – förvaltningsrätten river upp beslutet

INRIKESI Uppvidinge i Småland beslutade kommunfullmäktige i november 2019 att dra in Sverigedemokraternas partistöd för år 2020. Detta med hänvisning till att ansökans underlag skulle vara bristfälligt. Alla andra partier beviljades dock partistöd.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Storbråk om riskkostnaderna för Modernas coronavaccin

INRIKESMånga har oroats över att de nya snabbframställda vaccinerna mot Covid -19 skulle kunna medföra en våg av allvarliga biverkningar. Läkemedelsföretagens producentansvar för de eventuella skador deras produkter kan ställa till med hanteras normalt av Läkemedelsförsäkringen. Läkemedelsföretaget Moderna är dock inte med i försäkringen och risken ligger därför till stor del på regionerna som injicerar vaccinet i patienterna. Nu stoppar flera regioner Modernas vaccin i väntan på formella besked från regeringen.

Över 500 000 smittade – massvaccineringarna i gång

INRIKESAntalet smittade i coronaviruset Sars-CoV-2 i Sverige har nu överstigit 500 000 enligt Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har totalt 9 667 personer dött med Covid-19. Trots att belastningen på sjukvården ännu är mycket hög och flera regioner varnar för den allvarliga situationen vill Tegnell lugna ner folket – massvaccineringarna är igång och 80 000 doser har redan använts, vilket dock är mycket mindre än det totala antalet doser, 170 000, som Sverige fått än så länge.

Gå till arkivet

Send this to a friend